Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Qatargate: Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Ευρωκοινοβουλίου

  Ανοίγουν τα στόματα για το σκάνδαλο διαφθοράς που απλώνει βαριά τη σκιά του στην ΕΕ. Πώς δρούσε ο Παντσέρι. Ο ρόλος του Τζόρτζι και τι γνώριζε η Καϊλή. Το Κατάρ, το Μαρόκο και η Μαυριτανία.

  Καθημερινές είναι πλέον οι αποκαλύψεις για το Qatargate με ανθρώπους «κλειδιά» να μιλούν και να λένε πολλά…

  «To σύστημα Παντσέρι στην καρδιά της έρευνας» είναι ο τίτλος νέου άρθρου της βελγικής εφημερίδας Le Soir που συστηματικά τις τελευταίες ημέρες φέρνει στο φως της δημοσιότητας σημαντικά στοιχεία.

  «Όλα ξεκίνησαν το 2018. Ο κ. Παντσέρι ήταν τότε πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (…) Ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (του Κατάρ, Αλί Μπεν Σαμίκ Αλ Μαρί,σημερινός υπουργός Εργασίας,) στη συνέχεια ανέπτυξε την ιδέα του λόμπινγκ. Ο κ. Παντσέρι συμφώνησε να δουλέψει για τους Καταριανούς. Κάπως έτσι, σύμφωνα με την εκδοχή που έδωσε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, πρώην βοηθός του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, στους ανακριτές, ξεκίνησαν όλα στην υπόθεση διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες» σημειώνει η εφημερίδα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα.

  Σύμφωνα με τον Φ. Τζόρτζι, προσθέτει το άρθρο, όταν ήταν ακόμη ευρωβουλευτής ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι είχε αρχίσει να εργάζεται υπέρ των απεσταλμένων του Κατάρ.

  «Στις αρχές του 2019 ξεκίνησε η συνεργασία. Έχουμε ορίσει τα ποσά, τα οποία δυσκολεύομαι λίγο να θυμηθώ, για τις αντίστοιχες παρεμβάσεις μας. Ήταν σε μετρητά. Ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι διαβεβαιώνει τον ανακριτή ότι η προέλευση της συμφωνίας με το Κατάρ χρονολογείται από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2019, μετά τη λήξη της θητείας του ως ευρωβουλευτής. Η συμφωνία με το Μαρόκο, η οποία «ξεκίνησε μετά το 2019», «υπό την προϋπόθεση ότι θα είχαμε εργαστεί για να αποφύγουμε ψηφίσματα κατά της χώρας και σε αντάλλαγμα θα λαμβάναμε 50.000 ευρώ», αναφέρει λεπτομερώς. «Επιβεβαιώνει τον ρόλο που διαδραμάτισε ο σημερινός Πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμντεραχίμ Ατμούν» επισημαίνει το δημοσίευμα.

  Το Μαρόκο και η Μαυριτανία

  Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, που βασίζεται σε όσα είπε στις βελγικές αρχές ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, μόλις λίγους μήνες αργότερα το σύστημα έγινε πιο επαγγελματικό, με τη δημιουργία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης των Βρυξελλών Fight Impunity.

  Το λόμπινγκ συνεχίστηκε υπέρ του Μαρόκου, αλλά και της Μαυριτανίας: «Όσον αφορά στη Μαυριτανία έχουν πρόβλημα εικόνας. Προσέλαβαν τον κ. Παντσέρι για το πώς να το κάνουν (…) Όσον αφορά την αποζημίωση μου, νοίκιασα το διαμέρισμά μου στην rue de la Tulipe στον πρέσβη της Μαυριτανίας. Το ενοίκιο ήταν η εκτίμηση μου. Ο κ. Πάντσέρι έλαβε 25.000 ευρώ μετρητά». Ωστόσο, σχετικά με την εν λόγω μαρτυρία η εφημερίδα αναφέρει ότι δεν παραπέμπει σε καμία παρανομία καθώς και ότι (η Soir) δεν μπόρεσε να τη διασταυρώσει.

  Η Εύα Καϊλή

  Για την πρώην αντιπρόεδρου του Ευρωκοινοβουλίου και σύντροφό του, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, φέρεται να είπε ότι «γνώριζε προφανώς τα χρηματικά ποσά και την προέλευση, αφού μένουμε μαζί, αλλά δεν αποτελεί μέρος του δικτύου» και ότι του είχε ζητήσει πολλές φορές να σταματήσει «γιατί την έβαζε σε κίνδυνο σε σχέση με τα καθήκοντά της».

  Σχετικό δημοσίευμα φιλοξενεί και η La Repubblica, με τίτλο: «Η Καϊλή προσπάθησε να εξαφανίσει στοιχεία».

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην πρώτη αναφορά που δόθηκε στους ανακριτές, η έκπτωτη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που κατέληξε στη φυλακή με τις κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος στην έρευνα του Qatargate, έπρεπε να εξηγήσει πολλά πράγματα στους δικαστές των Βρυξελλών: τίνος ήταν τα χρήματα, γιατί βρέθηκαν στο σπίτι της, γιατί ζήτησε από τον πατέρα της να τα κρύψει όταν έμαθε για τη σύλληψη του Τζιόρτζι.

  «Αφού συνελήφθη ο σύντροφός μου, μπήκα στο γραφείο του. Έψαξα τα πράγματά του για να καταλάβω γιατί συνελήφθη» φέρεται να περιγράφει η Εύα Καϊλή. Αφού βρίσκει τη βαλίτσα με το χρήματα τηλεφωνεί στον πατέρας της ζητώντας του να έρθει να πάρει τη βαλίτσα. «Είναι μια βαλίτσα που κρατούσε ο άνδρας μου στο σπίτι για λογαριασμό του Παντσέρι. Ήξερα ότι ο πατέρας μου θα πήγαινε μετά στην κόρη μου, γι’ αυτό είχα βάλει μπιμπερό στη βαλίτσα που είχε πάρει», φέρεται να κατέθεσε.

  - Advertisement -
  ΠΗΓΗefsyn.gr

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ