Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2021

H ΕΥΔΑΠ, το δίλημμα της Ψυττάλειας και η ακύρωση του διαγωνισμού

Μετά από ένα άρθρο κατά του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ η ιστοσελίδα powergame.gr επιχειρεί να φωτίσει λίγο περισσότερο το θέμα της ανάθεσης των 320...
More

  Latest Posts

  Novartis – Noor 1: Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «σκευωρός»;

  Του Βαγγέλη Τριάντη

  Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν εξελίξεις σε δύο σοβαρότατες υποθέσεις που απασχολούν τη Δικαιοσύνη: Αυτή της Novartis αλλά και του Noor 1 ως προς το σκέλος που αφορά στον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και τους συγκατηγορούμενούς του. Πρόκειται για δύο υποθέσεις οι οποίες απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη επί της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από κορυφαία στελέχη της ΝΔ ως «σκευωρία» που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ας δούμε όμως τις τελευταίες εξελίξεις.

  Σε ότι αφορά την υπόθεση Novartis η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, για παράβαση καθήκοντος. Η αιτιολογία είχε να κάνει με την άρνηση Αγγελή να παραλάβει στοιχεία από τους Αμερικανούς το 2018 στη Βιέννη που αφορούσαν σε λογαριασμό συγγενικού προσώπου του πρώην υπουργού της ΝΔ, Δημήτρη Αβραμόπουλου. Την περίοδο εκείνη ο κ. Αγγελής ήταν επόπτης των εισαγγελέων Διαφθοράς που ερευνούσαν την υπόθεση Novartis.

  H άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Αγγελή ασκήθηκε με βάση έκθεση του ΣτΕ την οποία διενήργησε ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ , Μιχ. Πικραμένος. Οι χειρισμοί Αγγελή τέθηκαν στο επίκεντρο έρευνας από το ΣτΕ για την αναζήτηση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών τον Ιούλιο του 2019. Στις 24 Απριλίου του τρέχοντος έτους η έκθεση Πικραμμένου παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές που ερευνούσαν τον Αγγελή για τυχόν ποινικά αδικήματα. Ο κ. Πικραμμένος διαπίστωνε στο πόρισμά του ενδεχόμενη ποινική ευθύνη για παράβαση καθήκοντος Αγγελή όσο και πειθαρχικές ευθύνες.

  Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν είναι ένα πρόσωπο τυχαίο στην υπόθεση. Πάνω σε αυτόν ,η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη «έπλεξε» το αφήγημα της σκευωρίας για τη Novartis, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά. Ο Ιωάννης Αγγελής ήταν άλλωστε μάρτυρας στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τη Novartis. Οι καταγγελίες του ειδικά στην προεκλογική περίοδο έγιναν σημαία από τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

  Η «σκευωρία» του Noor 1

  Ας δούμε και την υπόθεση του Noor 1 και ειδικά το σκέλος που αφορά στον Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργάτες του. Τον Οκτώβριο του 2018 η τότε προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Πειραιά, Ειρήνη Τζίβα, άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και κατοχή, διακίνηση, χρηματοδότηση ναρκωτικών ουσιών. Η είδηση αντιμετωπίστηκε τόσο από τα ΜΜΕ του εφοπλιστή όσο και από στελέχη της ΝΔ ως άλλη μία «σκευωρία» που έστησε η τότε κυβέρνηση. Ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και αντιπρόεδρος της ΝΔ είχε υποστηρίξει πως «το Noor είναι λάσπη στον Μαρινάκη».

  Η υπόθεση Noor 1 – Μαρινάκη βρισκόταν στο στάδιο της ανάκρισης όπου “καρκινοβατούσε” για χρόνια μετά την παραίτηση του ενός ανακριτή μετά τον άλλον. Ο τελευταίος ανακριτής Γιάννης Πετρόπουλος, που και αυτός είχε αλλά ανεπιτυχώς ζητήσει να εξαιρεθεί της υπόθεσης, ολοκλήρωσε τελικά τη διαδικασία με τυπικές κλήσεις για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, κάτι που σήμαινε ότι η υπόθεση ήταν ένα βήμα πριν την αρχειοθέτηση.

  Μέχρι που ο Εισαγγελέας Εφετών Τσορμπατζόγλου, τον οποίο το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο έχει προτείνει για την ευρωπαϊκή εισαγγελία έδωσε νέα τροπή στην υπόθεση. Ο εισαγγελέας Εφετών Τσορμπατζόγλου ζήτησε τη διενέργεια συμπληρωματικής ανάκρισης για εννιά ανακριτικές πράξεις και ουσιαστικά να μην οδηγηθεί η υπόθεση στο αρχείο. Παράλληλα ζήτησε δικαστική συνδρομή από τις ΗΠΑ, καθώς επίσης και τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από την Οικονομική Αστυνομία.Με λίγα λόγια η υπόθεση εξακολουθεί να παραμένει ανοικτή.

  Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν ανεξάρτητα από την έκβαση και των δύο υποθέσεων, καθώς πάντοτε υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας για τους εμπλεκόμενους, είναι τι ισχύει τελικά με τις δύο αυτές υποθέσεις; Είναι πράγματι σκευωρίες που στήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος πολιτικών αντιπάλων, όπως ήταν το βασικό αφήγημα της ΝΔ προεκλογικά; Εάν ισχύει αυτό τότε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ακόμη ένας «σκευωρός» που πήρε τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση.

  Λειτουργεί ανεξάρτητα η Δικαιοσύνη; Τότε και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι οι τωρινές αποφάσεις της Δικαιοσύνης βασίζονται πάνω στις έρευνες και τα στοιχεία που είχαν πραγματοποιήσει οι εισαγγελείς επί της προηγούμενης κυβέρνησης. Το ερώτημα λοιπόν παραμένει και θα πρέπει να το απαντήσει η ΝΔ : Είναι …σκευωρός ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ