Το μεγάλο φαγοπότι της παρέας του Μητσοτάκη: 1,8 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και για τον κορωνοϊό ήταν μόλις τα 246,1 εκατ.

Εξηγήσεις για τις χιλιάδες απευθείας αναθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη ζητάνε 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με σχετική ερώτηση στη Βουλή. Συγκεκριμένα, το διάστημα 1/1/2020 έως 30/4/2021, επί συνολικού αριθμού 269.900 δημόσιων συμβάσεων, οι 164.040 έγιναν με απευθείας ανάθεση.

Από τις 164.040 συμβάσεις, για ανάγκες που αφορούν τον κορωνοϊό ήταν 9.260 συμβάσεις και για πάγιες ανάγκες ή κατασκευή έργων 154.780. Με απευθείας ανάθεση μοιράστηκαν 1,894 δισ. ευρώ, εκ των οποίων για τον κορωνοϊό ήταν μόλις 246,1 εκατ. , ενώ το 1,638 δισ. αφορά πάγιες ανάγκες.

Την ερώτηση κατέθεσαν με πρωτοβουλία του αναπληρωτή Τομεάρχη Φορολογικής Πολιτικής Τρύφωνα Αλεξιάδη και μεταξύ άλλων ρωτούν αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει ζήτημα που πρέπει να διερευνηθεί αναφορικά με την μεγάλη αύξηση των απευθείας αναθέσεων στις δημόσιες συμβάσεις από τις αρχές του 2020 και αν προτίθεται να αντιμετωπίσει τον ενδεχόμενο κίνδυνο περαιτέρω εκτόξευσης των δημοσίων συμβάσεων μέσω απευθείας αναθέσεων που προκύπτει από τον ν. 4782/2021, ο οποίος διευρύνει κατά 50% τα όρια των απευθείας αναθέσεων, με αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Θέμα: «Αύξηση των απευθείας αναθέσεων στις δημόσιες συμβάσεις και της αδιαφάνειας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος»


Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν οι δημόσιες συμβάσεις μέσω απευθείας αναθέσεων τα έτη 2020 και 2021. Σύμφωνα με πρόσφατα ενυπόγραφα δημοσιεύματα*, το διάστημα 1.1.2020 έως 30.4.2021, επί συνολικού αριθμού 269.900 δημόσιων συμβάσεων, οι 164.040 έγιναν με απευθείας ανάθεση. Για το αναφερόμενο διάστημα, οι δημόσιες συμβάσεις μέσω απευθείας ανάθεσης υπερβαίνουν το 60% του συνόλου των δημοσίων συμβάσεων.

Τα δημοσιεύματα επικαλούνται τα στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ). Συγκεκριμένα, εκ των 164.040 συμβάσεων με απευθείας ανάθεση, οι 154.780 έγιναν για την κάλυψη πάγιων αναγκών ή την κατασκευή έργων βάσει του άρθρου 118 του ν. 4412/2016 και οι υπόλοιπες 9.260 για την κάλυψη έκτακτων αναγκών λόγω Covid-19. Σχετικά με την κατανομή του 1,894 δισ. ευρώ των απευθείας αναθέσεων, το 1,638 δισ. ευρώ αφορά συμβάσεις βάσει του άρθρου 118 του ν. 4412/2016 και τα 246,1 εκατ. ευρώ στις απευθείας αναθέσεις Covid-19.Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΗΜΔΗΣ, εξαιρουμένων των συμβάσεων Covid-19, τον Μάρτιο του 2021 υπεγράφησαν 10.103 συμβάσεις με απευθείας ανάθεση ύψους 94,8 εκατ. ευρώ, έναντι 9.526 συμβάσεων τον Μάρτιο του 2020, συνολικής αξίας 90,5 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, με το Ν. 4782/2021(ΦΕΚ Α 36/9.3.2021) τα ποσά για τις απευθείας αναθέσεις αυξήθηκαν κατά 50% για τις συμβάσεις αγαθών, υπηρεσιών και μελετών και κατά 200% για τα έργα.

Επειδή, η εκτόξευση των δημοσίων συμβάσεων μέσω απευθείας αναθέσεων μπορεί να εγείρει ερωτηματικά για τη διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος,

Επειδή, το νομοθετικό πλαίσιο ευνοεί την αύξηση των απευθείας αναθέσεων στις δημόσιες συμβάσεις,

Επειδή, η χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος είναι αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, και όπως έχει αναφέρει μέλος της κυβέρνησης «κάθε ευρώ που δαπανούμε είναι μελλοντικοί φόροι».

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Ισχύουν τα αναφερόμενα στοιχεία των δημοσιευμάτων για την εκτόξευση των δημοσίων συμβάσεων μέσω απευθείας αναθέσεων; Θεωρούν ότι υπάρχει ζήτημα που πρέπει να διερευνηθεί αναφορικά με την μεγάλη αύξηση των απευθείας αναθέσεων στις δημόσιες συμβάσεις από τις αρχές του 2020;
  2. Προτίθενται να αντιμετωπίσουν τον ενδεχόμενο κίνδυνο περαιτέρω εκτόξευσης των δημοσίων συμβάσεων μέσω απευθείας αναθέσεων που προκύπτει από τον ν. 4782/2021, ο οποίος διευρύνει κατά 50% τα όρια των απευθείας αναθέσεων, με αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου;
  3. Σε ποιες ενέργειες, συνολικά, προτίθενται να προβούν για το περιορισμό του φαινομένου της αύξησης των απευθείας αναθέσεων στις δημόσιες συμβάσεις που θέτει ερωτήματα αναφορικά με τη χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος και εν γένει του δημόσιου συμφέροντος;

Ο ερωτώντες βουλευτές

inRead Advertisement by VIDADS since 2011

Αλεξιάδης Τρύφων
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γιώργος
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλειος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεΐκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Πέρκα Θεοπίστη( Πέτη)
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκουφά Ελισσάβετ (Μπέτυ)
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτρης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...