Τα απλήρωτα δάνεια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το «μαύρο χρήμα» στα ταμεία τους, τα βερεσέδια του Κυριάκου, τα κρυμμένα πορίσματα για τον Παπανδρέου και τα κόλπα της Φώφης

Του Γιώργου Λακόπουλου

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία -από τη «Δημοκρατία»- η ΝΔ οφείλει στις τράπεζες 342 εκατομμύρια. Από αυτά τα 118 δημιουργήθηκαν επί των ημερών του Μητσοτάκη, που θα εξυγίαινε τα οικονομικά της.

Είναι άγνωστο πόσα, ακόμη, οφείλει το ίδιο κόμμα σε προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία και άλλες δραστηριότητες.

ΠΑΣΟΚ; Ποιο ΠΑΣΟΚ;. Όταν το ανέλαβε ο Βαγγέλης Βενιζέλος ήταν καταχρεωμένο και ανέθεσε σε πέντε ελεγκτικές εταιρείες να καταγράψουν τα οικονομικά επί Παπανδρέου.

Διακινήθηκε ότι διαπιστώθηκαν «όργια». Αλλά ο Βενιζέλος δεν εμφάνισε τα πορίσματα ούτε καν στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ , όπως όφειλε. Ούτε έστειλε στον εισαγγελέα ότι ήταν ύποπτο για παραβιάσεις της νομοθεσίας.

Όπως τεκμαίρεται από κάποιες περίεργες συναντήσεις που είχαν μεταξύ τους εκείνη τη περίοδο, τα διαπραγματεύθηκε με τον Παπανδρέου και τα καταχώνιασε.

Όπως έκανε και η Φώφη Γεννηματά που τα παρέλαβε. Ο οικονομικός έλεγχος χρησιμοποιήθηκε για εσωκομματικές ισορροπίες.

Η Γεννηματά έκανε «κόλπο γκρόσο»: με πρόσχημα ότι το ΠΑΣΟΚ «ξεπεράσθηκε» έβαλε στη θέση του άλλο «νομικό πρόσωπο», το οποίο απέκτησε νέο ΑΦΜ και συνέχισε να συναλλάσσεται -χωρίς να δανείζεται . Καθαρή μεθόδευση,. Τα χρέη του ΠΑΣΟΚ δεν θα αποπληρωθούν ποτέ.

Οι αθροιστικές οφειλές ΝΔ- ΠΑΣΟΚ ανέρχονται σε εξακόσια εκατομμύρια ευρώ και αποτελούν ρεκόρ στη Ευρώπη, κατά το ρεπορτάζ του Πάνου Σώκου.

Αλλά και τα δυο κόμματα διακινούν ότι έχουν έχουν… ρυθμίσει τα χρέη τους και τα αποπληρώνουν- παρότι …αυξάνονται. Κανονικά έπρεπε να καθίσουν στο σκαμνί οι τραπεζίτες και τα κομματικά στελεχη που ενεπλάκησαν. Αλλά δεν βρέθηκε εισαγγελέας να ερευνήσει. Και οι κυβερνήσεις τους προσέφεραν εκ των υστέρων κάλυψη δια νόμου.

Το γαϊτανάκι ΝΔ και Κινάλ

Ανάμεσα σε άλλους ζητούσε έλεγχο στα οικονομικά της ΝΔ και η Ντόρα Μπακογιάννη ως επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, όταν τη διέγραψε ο Σαμαράς -και μαζί της ο Λευτέρης Αυγενάκης. Εκείνη την περίοδο η ΝΔ όφειλε 120.000.000 ευρώ και κάπως λιγότερα το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα ξέρουμε ότι αδελφός της χρεώνει τη ΝΔ όπως την είχε χρεώσει και πατέρας της.

Το ασύλληπτο για την τραπεζική νομιμότητα τα δυο κόμματα δανείζονταν διαρκώς μεγάλα ποσά – παρέχοντας ως εγγύηση μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις που ποτέ δεν πήραν στο ύψος που ενεχυρίαζαν, αλλά και ποτέ δεν διέθεσαν για αποπληρωμή.

Επί Μητσοτάκη τα χρέη της έχουν τριπλασιαστεί και η απάντηση ότι απλώς επιβαρύνονται με τους… τόκους είναι για τα πανηγύρια. Και πάντως είναι εφεύρημα που δεν θα τολμούσε να επικαλεστεί ένας πολίτης.

Στο γαϊτανάκι ΠΑΣΟΚ- Κινάλ οι Παπανδρέου και Γεννηματά κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και σιωπούν.

Το «μαύρο» χρήμα

Το πρόβλημα -που υπερβαίνει τα τραπεζικά χρέη- για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ μεγαλώνει, αν ληφθεί υπόψη το μαύρο χρήμα που έχει μπει στα ταμεία τους επί δεκαετίες.

Χωρίς να υπολογίζονται όσα κατευθύνονταν απευθείας σε κάποιους από τους επικεφαλής του, με «ταμίες» γνωστούς στην πιάτσα.

Είναι χαρακτηριστικές οι εφοπλιστικές εισφορές μέσω της εξωχώριας «Mayo» και οι αποκαλύψεις του Αριστείδη Αλαφούζου για τον Μητσοτάκη. Αλλά και το ένα εκατομμύριο μάρκα που έστειλε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη, ο Χριστοφοράκος της Ζίμενς.

Πλήθος επιχειρηματιών -ιδίως όσων έκαναν δουλειές με το κράτος- χρηματοδοτούσαν τα δυο κυβερνητικά κόμματα με άγνωστα ποσά. Όσα ακούγονται για χρηματοδοτήσεις με αντάλλαγμα συγκεκριμένες εξυπηρετήσεις είναι ανατριχιαστικά.

Μαζί με τα κόμματα -βασιλικούς ποτίζονταν με μαύρο χρήμα και κάποια στελέχη -«γλάστρες». Συχνά οι βαλίτσες έφταναν «ξαλαφρωμένες» στον αρχηγό ή στο κόμμα.

Χώρια οι ξεχωριστές «διαπραγματεύσεις» κατά τα ποσοστά που είχε ορίσει ο καθένας. Η σκοτεινή πλευρά της Μεταπολίτευσης είναι οι τρομακτικές μίζες σε πολιτικά πρόσωπα και κόμματα.

Η Δικαιοσύνη δεν κατάλαβε

Σε αυτά τα λεφτά θα πρέπει να προστεθούν και οι μεγάλες κρατικές χρηματοδοτήσεις που έχουν πάρει τα δυο κόμματα. Όπως και οι παροχές σε είδος από ιδιώτες- όπως γραφεία, εκτυπώσεις, τηλεοπτικό χρόνο, εισιτήρια και παροχές σε στελέχη τους.

Ποτέ δεν έδωσαν λογαριασμό και οι ισολογισμοί που δημοσιεύουν είναι διαχρονικά πλαστοί. Δεν εμφανίσθηκαν ποτέ τα πραγματικά έξοδά τους, όπως τα ιλιγγιώδη ποσά που ξόδευαν για προεκλογικό υλικό, αλλά και στην τρέχουσα λειτουργία τους, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η ακριβή μισθοδοσία στελεχών.

Αυτά δεν θα δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας, όπως δεν θα αποπληρωθούν ποτέ τα τραπεζικά δάνεια που θα επωμισθούν οι φορολογούμενοι. Πρόκειται για όργιο, στο οποίο πρέπει να συνυπολογίσουν και τα περίφημα «ιδρύματα» που ιδρύουν οι μεγαλοπολιτικοί. Αλλά αυτό είναι άλλο σκάνδαλο.

Όπως σκάνδαλο είναι ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν κατάλαβε ότι τα κόμματα που θα προστάτευαν το δημόσιο χρήμα το ξεκοκαλίζουν και στέλνουν το λογαριασμό τους πολίτες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...