Εγκλωβισμένο το ζεύγος των σκανδάλων -Το πόθεν έσχες ζητά απαντήσεις

Του Σπύρου Γκουτζάνη

Εκτεθειμένος παραμένει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά και τη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες των πολιτικών για το 2020, αλλά και τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης που κάνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται το θέμα που έχει ξεσπάσει παρότι το συντηρεί ψηλά στην επικαιρότητα η αξιωματική αντιπολίτευση.

Το γεγονός ότι το γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου, προσπάθησε την εβδομάδα που μας πέρασε, να κάνει συμψηφισμό του πόθεν έσχες του πρωθυπουργού με του Παύλου Πολάκη, δείχνει ότι από την αμηχανία έχει περάσει στον πανικό.

Το επιχείρημα της ΝΔ ήταν ότι ο Παύλος Πολάκης δεν έχει δικαίωμα να μιλά γιατί και εκείνος ελέγχεται (που δεν είναι ακριβές) για το αν δήλωσε στο πόθεν έσχες του το γραφείο της συζύγου του και επιπλέον δεν έχει εμβολιαστεί…Πέρα από το ότι ο Πολάκης προειδοποίησε με προσφυγή στην δικαιοσύνη και ο ΣΥΡΙΖΑ με χιουμοριστική ανακοίνωση ευχήθηκε στη ΝΔ καλά ξεμπερδέματα (με τον Πολάκη), η ανακοίνωση της ΝΔ είναι αναγνώριση ότι υπάρχει ζήτημα με το θέμα του πόθεν έσχες του πρωθυπουργού. Έρχεται έτσι σε αντίφαση με την προσπάθεια εδώ και τρεις εβδομάδες να «κρύψει το θέμα» από τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης.

Δεν εμφανίζει την εταιρεία

Δεν είναι μόνο η μεγάλη του περιουσία και ο τραπεζικός του δανεισμός του πρωθυπουργού, αλλά κυρίως ότι επιμένει να μην εμφανίζει στο πόθεν έσχες του την γαλλική εταιρεία SCI Personal Ventures. Ο κ. Μητσοτάκης θα το βρίσκει συνεχώς μπροστά του. Όχι μόνο γιατί ήδη η αντιπαράθεσή του με την εφημερίδα Documento και τον εκδότη της μετά την ανταλλαγή εξωδίκων, φαίνεται να παίρνει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Αλλά και γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση και ο πρόεδρός της Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσουν να το θέτουν ζητώντας απαντήσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας το άφησε στην τελευταία του παρουσία στην Βουλή για να μην υποβαθμιστεί το εκπαιδευτικό, ωστόσο είναι θέμα χρόνου και συγκυρίας να θέσει στον πρωθυπουργό κατά πρόσωπο τα ερωτήματα που μέχρι τώρα, εκφράζει με τις δηλώσεις του και τις ανακοινώσεις της Κουμουνδούρου.

Η “κατηγορία” της αντιπολίτευσης είναι ότι από το 2016 η συγκεκριμένη εταιρεία δεν εμφανίζεται στο πόθεν έσχες του πρωθυπουργού. Η απάντηση είναι ότι με ιδιωτικό συμφωνητικό η σύζυγος του πρωθυπουργού, έχει δωρίσει τις μετοχές τον Αύγουστο του 2016 στον αδελφό της. Μόνο που στο γαλλικό επιμελητήριο η σύζυγος του πρωθυπουργού εμφανίζεται σαν ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια και μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020. Επιπλέον χρησιμοποίησε γαλλικό έγγραφο ενώπιον των ελληνικών φορολογικών αρχών, για να αποδείξει ότι φορολογείται στην Γαλλία, που υποδηλώνει ότι παραμένει ιδιοκτήτρια. Κατόπιν τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ευθέως το ερώτημα “τι κρύβει η συγκεκριμένη εταιρεία και επιμένει να μην την εμφανίζει ο πρωθυπουργός”; Με το ερώτημα ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα στις οικονομικές δραστηριότητες της εταιρείας.

Την εβδομάδα που πέρασε όμως η υπόθεση πήρε επιπλέον διάσταση καθώς η ΝΔ προσπάθησε αρχικά να αναβάλλει την συνεδρίαση της επιτροπής πόθεν έσχες της Βουλής. Όταν απέτυχε λόγω της κατακραυγής, αποκαλύφθηκε ότι το όνομα του πρωθυπουργού είχε συμπεριληφθεί -κατά λάθος- σε λίστα με ελλιπή στοιχεία που αξιολογήθηκαν και όδευαν στο αρχείο.

Το κύριο όμως είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα τα οποία η εφημερίδα και ο ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζουν με επίσημα έγγραφα των γαλλικών αρχών. Αντίθετα προσπάθησε να πολιτικοποιήσει το θέμα κάνοντας επίθεση στην εφημερίδα και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του επιμένει και προχωρά πιο πέρα καταγγέλλοντας ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει παρέμβει και στα Μέσα Ενημέρωσης προκειμένου να μην αναφέρονται στο θέμα. Αναφέρει μάλιστα ρητά ότι μόνο το OPEN παρουσίασε την εβδομάδα που μας πέρασε στο θέμα. Ειρήσθω εν παρόδω, σημειώνεται το ευτράπελο, τα Μέσα Ενημέρωσης να αναφέρονται στις ανακοινώσεις της ΝΔ ή της Μαρέβας Γκραμπόφσκι -πχ στο εξώδικο κατά του Κώστα Βαξεβάνη- και μάλιστα να ταυτίζονται, αλλά όχι στο αντικείμενο της αντιπαράθεσης, δηλαδή στην επίμαχη εταιρεία. Είναι δε τα ίδια μέσα ενημέρωσης που είχαν “σηκώσει” μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο τα fake news, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων για την “βίλλα Τσίπρα” στο Σούνιο. Τελικά έφτασαν να θέτουν το ερώτημα για το πώς γίνεται να πληρώνει ενοίκιο μόνο 500 ευρώ. Αλλά για το πώς γίνεται μία εταιρεία να εμφανίζεται με διπλό ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Ελλάδα και στην Γαλλία, έστω σαν ερώτημα τα ΜΜΕ δεν το έθεσαν. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που ανέφερε σε μία από τις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας, για το τι θα γινόταν αν εκείνος απέκρυπτε περιουσιακά στοιχεία ή δεν έδινε απαντήσεις.

Εσωκομματικοί κραδασμοί

Το ζήτημα του πόθεν έσχες του πρωθυπουργού όμως αποκτά και εσωκομματικές διαστάσεις παρότι οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη δεν θα αναφερθούν ποτέ δημοσίως για ευνόητους λόγους. Οι βουλευτές της ΝΔ, δεν είναι ανόητοι, αντίθετα είναι καλύτερα ενημερωμένοι από τους πολίτες. Στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους δεν κρύβουν την αμηχανία τους από το ότι πρέπει να απολογούνται γιατί ο πρωθυπουργός τους όπως, τουλάχιστον εξ αυτών αναγνωρίζουν, «συνελήφθη κλέπτων οπώρας».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...