Δημοσκόπηση στον Νίκο Χατζηνικολάου δείχνει απώλειες για τη Νέα Δημοκρατία και Μητσοτάκη (vid)

Τα τελευταία δεδομένα πριν από την κάλπη της 9ης Ιουνίου καταγράφει η δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του Ant1, δίνοντας έμφαση στην αδιευκρίνιστη ψήφο, η οποία αποτελεί «κλειδί» για το τελικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου εμφανίζει πτωτικές τάσεις και φτάνει στο 29,8%. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,8% και στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ με 9,8%. Τέταρτο κόμμα η Ελληνική Λύση με 7,3% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 7%.Η Πλεύση Ελευθερίας λαμβάνει 3,8% και η Νίκη 2,9%. Στο 9,7% τοποθετείται το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Ενδιαφέρον έχουν και τα διαχρονικά στοιχεία της πρόθεσης ψήφου των ευρωεκλογών από την αρχή της χρονιάς.

Στην εκτίμηση αποτελέσματος η ΝΔ εμφανίζεται με ποσοστό από 30,6% έως 35,4%, με κεντρική τιμή το 33%, στόχο που είχε θέσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κυμανθεί από 14,7% έως 18,5% με κεντρική τιμή 16,6% και το ΠΑΣΟΚ από 10,1% έως 13,3% με κεντρική τιμή 11,7%. Η Ελληνική Λύση απο 7% έως 9,8% με κεντρική τιμή 8,4%. Το ΚΚΕ κυμαίνεται από 6,4% έως 9,2% με κεντρική τιμή 7,8%, η Πλεύση Ελευθερίας από 3,3% έως 5,3% με κεντρική τιμή το 4,3%. Η Νίκη κυμαίνεται από 2,7% έως 4,5% με κεντρική τιμή το 3,6%.

Ως προς την συσπείρωση των κομμάτων, τη μεγαλύτερη συσπείρωση εμφανίζει η ΝΔ με 71,9% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 64,3% , ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει τη χαμηλότερη συσπείρωση με 56,9%.

Ως πρς την βεβαιότητα της επιλογής τους, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν με ποσοστό 66,7%, ενώ μαζί με αυτούς που απαντούν μάλλον ναι το ποσοστό φτάνει στο 93,7%.

Ως προς τη βεβαιότητα με βάση την πρόθεση ψήφου τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Το προφίλ της αδιευκρίνιστης ψήφου

Σχεδόν συμπίπτει το ποσοστό αννδρών και γυναικών ως προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, με μια μικρή διαφορά.

Ως προς τους αναποφάσιστους, φαίνεται ότι οι πολίτες χωρίς κομματική ταύτιση είναι αυτοί που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει πού θα ρίξουν την ψήφο τους, αφού φτάνουν στο 26,1%, με τους κεντρώους να ακολουθούν με 19,4%.

Πόσο σημαντικές είναι οι ευρωεκλογές
Την σημασία που αποδίδουν οι πολίτες στις ευρωεκλογές αποτυπώνει η δημοσκόπηση της Marc. Σύμφωνα με αυτή, το 43,6% τις θεωρεί εξίσου σημαντικές με τις βουλευτικές εκλογές, ενώ το 36,9% τις θεωρεί αρκετά σημαντικές, αλλά όχι τόσο όσο και τις βουλευτικές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ