Δημοσκόπηση – σοκ για Ανδρουλάκη: Πέμπτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ

Συμπεράσματα από την έρευνα της Opinion Poll για το iefimerida.gr για την αξιολόγηση των πρώτων 100 ημερών των νέων Δημοτικών Αρχών στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης και τους πολιτικούς συσχετισμούς ενόψει ευρωεκλογών.

Στόχος της διπλής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, στον Δήμο Αθηναίων και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ήταν αυτήν την στιγμή που οι Δημοτικές Αρχές έχουν κλείσει πάνω από τρεις μήνες θητείας να διερευνηθούν τα προβλήματα που ιεραρχούν οι πολίτες, η αξιολόγηση του έργου των δημάρχων και του αποτελέσματός τους. Ταυτόχρονα, να καταγραφούν οι απόψεις των πολιτών για ειδικά θέματα των δήμων, αλλά και οι πολιτικοί συσχετισμοί που διαμορφώνονται ενόψει των ευρωεκλογών.

Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Τα προβλήματα που ιεραρχούν οι πολίτες

Στον Δήμο Αθηναίων ως βασικά προβλήματα ιεραρχούνται η καθαριότητα με 50,6%, το κυκλοφοριακό/στάθμευση με 33,9%, η εγκληματικότητα/παραβατικότητα με 26,3%, η κατάσταση οδικού δικτύου με 15,8%, η συντήρηση-ανάπτυξη πρασίνου με 12,5%, το μεταναστευτικό με 10,3%, η φτώχεια με 10,1%, η κατάσταση των πλατειών/παιδικών χαρών με 7,9% κ.λπ.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης ιεραρχούνται η καθαριότητα με 60,6%, το κυκλοφοριακό/στάθμευση με 47,8%, οι συγκοινωνίες με 17,6%, η κατάσταση του οδικού δικτύου με 13,6%, η συντήρηση-ανάπτυξη πρασίνου με 9,4%, η εγκληματικότητα/παραβατικότητα με 8,4%, η κατασκευή του flyover με 7,4%, η ανάπτυξη/ανεργία με 4,8%, η φτώχεια με 4,2% κ.λπ.

Αξιολόγηση παρεμβάσεων των δύο δημάρχων σε βασικούς τομείς – Συνολική αξιολόγηση έργου
Σε επτά βασικούς τομείς δημοτικής πολιτικής ο βαθμός ικανοποίησης των πολιτών είναι:

Στην καθαριότητα, η ικανοποίηση από τον δήμαρχο Αθήνας είναι (πολύ και αρκετά) 29,6%. Από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης η ικανοποίηση (πολύ και αρκετά) φτάνει το 47,7%.
Στις πλατείες και τους κοινόχρηστους χώρους, η ικανοποίηση από τον δήμαρχο Αθήνας φτάνει το 26,1%, ενώ από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης το 40,7%.
Στον αθλητισμό/πολιτισμό, η ικανοποίηση από τον δήμαρχο Αθήνας φτάνει το 27,5%, ενώ από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης το 36,2%.
Στα θέματα ασφάλειας της πόλης, η ικανοποίηση από τον δήμαρχο Αθήνας φτάνει το 17,4%, ενώ από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης το 30,1%.
Στην κοινωνική πολιτική, η ικανοποίηση από τον δήμαρχο Αθήνας φτάνει το 25%, ενώ από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης το 28,8%.
Στα σχολεία/παιδικούς σταθμούς, η ικανοποίηση από τον δήμαρχο Αθήνας ανέρχεται σε 23,3%, ενώ από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης σε 26%.
Στο κυκλοφοριακό, η ικανοποίηση από τον δήμαρχο Αθήνας φτάνει το 16,8%, ενώ από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης το 19,3%.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι σε όλους τους βασικούς τομείς ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εμφανίζει λιγότερο ή περισσότερο καλύτερες συγκριτικά επιδόσεις στην αξιολόγηση. Αυτό αποτυπώνεται και στη συνολική αξιολόγηση του έργου του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, σε σχέση με την αξιολόγηση του έργου του δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη.

Πιο ικανοποιημένοι οι πολίτες από το συνολικό έργο του δημάρχου Θεσσαλονίκης
Πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι από το συνολικό έργο του δημάρχου της Αθήνας δηλώνουν οι πολίτες σε ποσοστό 35%, ενώ η αντίστοιχη επίδοση για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης φτάνει το 52%.

Στην Αθήνα, επίσης, το 50% θεωρεί ότι με βάση τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής του δημάρχου Χάρη Δούκα θα τα πάει καλύτερα από τον προηγούμενο δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, με το 31% να έχει αντίθετη άποψη και το 13% να μην απαντά. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη οι πολίτες που θεωρούν ότι από τα πρώτα δείγματα γραφής του δημάρχου φαίνεται ότι θα τα πάει καλύτερα από τον προηγούμενο δήμαρχο Κώστα Ζέρβα φτάνουν το 75%, με μόλις το 16% να έχει αντίθετη άποψη και το 9% να μην απαντά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα ευρήματα για κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά των δύο δημάρχων. Για τον Χάρη Δούκα και τον Στέλιο Αγγελούδη οι επιδόσεις είναι:

Αποτελεσματικός: 37,7% για τον κ. Δούκα και 55,1% για τον κ. Αγγελούδη.
Με εμπειρία και γνώση διοίκησης: 37,7% και 55,2%.
Γνώστης των προβλημάτων της πόλης: 57,7% και 72,4%.
Προσιτός και φιλικός στους δημότες: 57,3% και 65,3%.
Με συγκροτημένη άποψη για τις ανάγκες της πόλης: 56% και 65,2%.
Δραστήριος/αποφασιστικός: 51,9% και 65,3%.
Μεθοδικός: 47,4% και 58,2%.
Διεκδικητικός: 44,9% και 52,3%.

Για ορισμένα ειδικά προβλήματα και παρεμβάσεις στους δύο δήμους


Στην Αθήνα:
Το 49% θεωρεί ότι με τον νέο δήμαρχο θα επιταχυνθεί η Διπλή Ανάπλαση στον Βοτανικό, με το 29% να έχει αντίθετη άποψη και το 22% να μην απαντά.
Το 57% πιστεύει ότι θα γίνει πράξη η δέσμευση του δημάρχου για 5.000 φυτεύσεις νέων δένδρων κάθε χρόνο, με το 35% να έχει αντίθετη άποψη και το 9% να μην απαντά.
Το 33% θεωρεί ότι επί νέου δημάρχου Χ. Δούκα έχουν ενταθεί οι έλεγχοι για τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα και ότι απελευθερώνεται δημόσιος χώρος για να αποδοθεί στους δημότες, με το 44% να έχει αντίθετη άποψη και το 23% να μην απαντά.
Το 50% θεωρεί ότι επί νέου δημάρχου θα προχωρήσουν οι αναπλάσεις σειράς χώρων, όπως στον λόφο του Στρέφη κ.λπ., με το 35% να έχει αντίθετη άποψη και το 15% να μην απαντά.
Στη Θεσσαλονίκη
Σε σχέση με την κατασκευή του flyover, το 47% πιστεύει ότι είναι χρήσιμο έργο, που όμως θα έπρεπε να ξεκινήσει αφού λειτουργήσει το μετρό και ενισχυθούν οι συγκοινωνίες. Το 19% το θεωρεί χρήσιμο έργο και καλώς υλοποιείται παρά τα προβλήματα, γιατί η κατασκευή του θα βοηθήσει την πόλη, και το 23% θεωρεί ότι δεν χρειαζόταν και ότι πρέπει να σταματήσει η κατασκευή του.
Το 69% αντιμετωπίζει θετικά τις προτάσεις του δημάρχου για να ελαφρυνθεί το πρόβλημα ενώ το έργο προχωρά (αστυνόμευση για καλύτερη κυκλοφοριακή ροή, ανακοίνωση μέτρων από επιτροπή συγκοινωνιολόγων, ενίσχυση της τηλεργασίας για να μειωθούν οι μετακινήσεις), με το 21% τις αντιμετωπίζει αρνητικά.
Το 30% πιστεύει ότι θα τηρηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα αρχίσει η λειτουργία του μετρό στην πόλη από τον Νοέμβριο, ενώ το 67% δεν το πιστεύει.
Το 47% πιστεύει ότι η ανάπλαση της Έκθεσης θα πρέπει να γίνει στον ίδιο χώρο, με τη μετατροπή έκτασής του σε μητροπολιτικό πάρκο, και το 44% πιστεύει ότι θα πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση της Έκθεσης σε άλλο χώρο και ότι θα πρέπει να μετατραπεί όλος ο τωρινός χώρος σε μητροπολιτικό κέντρο.
Για τους πολιτικούς συσχετισμούς ενόψει ευρωεκλογών

Η εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές στον Δήμο Αθηναίων:
ΝΔ: 35,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 15,3%
ΚΚΕ: 9,5%
ΠΑΣΟΚ: 8,7%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 6,8%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: 4,9%
ΝΙΚΗ: 3,5%
ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: 3,2%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ: 2,9%
ΜέΡΑ25: 2,7%
ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ: 1,6%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,3%
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ: 4%

Η εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές στον Δήμο Θεσσαλονίκης:
ΝΔ: 31,5%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 13,9%
ΣΥΡΙΖΑ: 13,5%
ΚΚΕ: 8,9%
ΠΑΣΟΚ: 7,4%
ΝΙΚΗ: 6,1%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: 4,9%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ: 3,1%
ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: 2,8%
ΜέΡΑ25: 2,1%
ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ: 1,8%
ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ: 1,5%
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ: 2,5%

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δημοσκόπηση για γέλια για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς – Ποιοι κύκλοι τρομοκρατούνται από την άνοδο Κασσελάκη

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Είδατε,...

Οι δύο δημοσιογράφοι που ακούγεται ότι θα αντικαταστήσουν την Αναστασία Γιάμαλη στο Kontra Channel

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Όπως...