Δημοσκόπηση κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την κατάσταση του ΕΣΥ (pics)

Κόλαφος ήταν για το ΕΣΥ η αξιολόγηση από οι φορολογούμενους πολίτες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της διαΝέοσις με τίτλο «Τι πιστεύουν οι Έλληνες – 2024».

Συγκεκριμένα, οι αντιδράσεις των πολιτών για τον χώρο της υγείας, κρίνονται τουλάχιστον… απογοητευτικές, καθώς στην αξιολόγηση των υπηρεσιών του Δημοσίου, τις περισσότερες θετικές και μάλλον θετικές γνώμες συγκεντρώνουν τα ΚΕΠ (85,2%) στη 2η θέση είναι το gov.gr (82%) ενώ τα δημόσια νοσοκομεία είναι στην 7η θέση στην κατάταξη των υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι θετικά και μάλλον θετικά απαντά μόνο το 32,2% των πολιτών, ενώ το 67,3% των συμμετεχόντων αξιολογούν αρνητικά το σύστημα υγείας, δηλαδή περίπου 7 στους 10 πολίτες.

Το ανησυχητικό είναι ότι το ποσοστό αυτό έχει γίνει χειρότερο πάνω από 10 μονάδες σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση. Συγκεκριμένα από το 45,9% «θετικές και μάλλον θετικές γνώμες» που απάντησαν οι πολίτες το 2022 σε 32,2% σήμερα.

Πάντως, οι Έλληνες ασθενείς εξακολουθούν να εμπιστεύονται το ΕΣΥ παρά τις ελλείψεις και τα προβλήματα του, όπως καταγράφεται στο τρίτο μέρος της δημοσκόπησης.

Αναλυτικά στη Δημοσκόπηση:

Στόχος της έρευνας είναι να καταγραφούν οι απόψεις των Ελλήνων για ζητήματα που αφορούν την οικονομία, τη δημόσια διοίκηση, το σύστημα υγείας, τα εργασιακά και την καθημερινότητά τους.

Η δημοσκόπηση, επιπλέον, εντοπίζει τις προτιμήσεις και τις αντιλήψεις των πολιτών σχετικά με την περίθαλψή τους. Στην ερώτηση για το τι θα προτιμούσαν σε περίπτωση ανάγκης, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δείχνουν τον προβληματισμένοι με το 46,4% να δηλώνει τον ιδιωτικό τομέα και υπέρ του δημόσιου νοσοκομείου να δηλώνει το 51,2%.

Όμως το ΕΣΥ σαφώς προκρίνεται στις προτιμήσεις των πολιτών.

Η εικόνα διαφέρει όσον αφορά στην προτίμηση για γιατρό. Η πλειονότητα, 58,7%, δηλώνει ότι θα επέλεγε να απευθυνθεί σε ιδιώτη γιατρό παρά σε γιατρό δημόσιας δομής (38.8%).

Σημαντικά είναι και τα ευρήματα σε ότι αφορά την πρόληψη σύμφωνα με τη δημοσκόπηση:

– Το 58,1% κάνουν τσεκ από μία φορά τον χρόνο,

-το 19,4% κάνουν τσεκ απ σπανιότερα από μία φορά τον χρόνο

-Το 2,3% δεν κάνουν ποτέ τσεκ απ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 84,5% σκέφτονται συχνά ότι οι πράξεις τους σήμερα θα επηρεάσουν την υγεία τους στο μέλλον ενώ το 20,9% δεν ανησυχούν αν θα έχουν προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή τους.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ