Δημοσκόπηση-βόμβα για τις ευρωεκλογές: Πτώση για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – Καλπάζει η Ελληνική Λύση

Παραμένει το μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να δίνουν μάχη για την δεύτερη θέση, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Interview για το politic.gr, η οποία δείχνει επίσης πως τα τρία πρώτα μεγάλα κόμματα ακολουθούν μια πτωτική πορεία ενόψει και των ευρωεκλογών.

Τα ποσοστά των κομμάτων

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

ΝΔ: 29,1% (από 30,3%)
ΣΥΡΙΖΑ: 11,9% (από 12,8%)
ΠΑΣΟΚ: 11% (από 11,8%)
ΚΚΕ: 7% (από 7,4%)
Ελληνική Λύση: 7,5% (από 7,1%)
Νέα Αριστερά: 4% (από 3,5%)
Πλεύση Ελευθερίας: 2,5% (από 2%)
Σπαρτιάτες: 2% (από 2,3%)
ΝΙΚΗ: 4,1% (από 4,3%)
Οι αναποφάσιστοι είναι στο 13,9% (από 13,1%).
Καταλληλότερος πρωθυπουργός με μεγάλο ποσοστό ο Μητσοτάκης – Μεγάλη και η δυσπιστία
Παράλληλα, με ποσοστό 43% ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται πρώτος στην εκτίμηση των πολιτών για καταλληλότερος πρωθυπουργός, τη στιγμή που τον Στέφανο Κασσελάκη εμπιστεύεται το 13% (από το 12% της προηγούμενης έρευνας) και τον Νίκο Ανδρουλάκη το 7% (από το 8%). Πάντως, από την τελευταία μέτρηση, το αίσθημα δυσπιστίας παραμένει υψηλό, αφού το 37% απάντησε πως δεν εμπιστεύεται κανέναν από τους τρεις.

Όσον αφορά τη δημοφιλία όλων των αρχηγών των κομμάτων, παρόλο που οι περισσότεροι (57,3%) δηλώνουν πως έχουν αρνητική γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να διατηρεί τα πρωτεία έναντι των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών. Η δημοφιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα (32,9%) ανεβαίνει ακόμη περισσότερο από την προηγούμενη φορά (31%), με αποτέλεσμα ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ να αποτελεί τον βασικό αντίπαλο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναλυτικά τα ποσοστά δημοφιλίας:

Μητσοτάκης: 41,2% (από 40,4%)
Κουτσούμπας: 32,9% (από 31% )
Κασσελάκης: 19,5% (από 20%)
Κωνσταντοπούλου: 19,3% (από 18,6%)
Βελόπουλος: 18,8% (από 18%)
Ανδρουλάκης: 18,7%(από 22,6% )
Νατσιός: 10,9% (από 12,1%)
Στίγκας: 5,2% (από 3,8%)
Πτώση για τα μεγάλα κόμματα πριν τις ευρωεκλογές
Την ίδια ώρα, λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές και ενώ δημοσκοπήσεις που λαμβάνουν χώρα σε ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν άνοδο της ακροδεξιάς με ποσοστά ρεκόρ, στην τρέχουσα έρευνα μόνο η Ελληνική Λύση και η Νέα Αριστερά βλέπουν άνοδο στα ποσοστά τους.

Η Νέα Δημοκρατία υπερέχει (26,6%) αν και καταγράφει συνεχόμενη πτώση στις δύο τελευταίες έρευνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ (12,2) καταφέρνει να πάρει “αέρα” μίας μονάδας από το ΠΑΣΟΚ (11%), καθώς στην προηγούμενη έρευνα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατέγραφαν ίδιο ποσοστό (12,2%). Τέταρτο κόμμα είναι η Ελληνική Λύση (7,8%) ενώ το ΚΚΕ καταγράφει σημαντική πτώση στο 7,1% (από 9,3%). Στην έκτη θέση ισοβαθμούν το κόμμα ΝΙΚΗ και η Νέα Αριστερά, η οποία από το 3,5% σκαρφαλώνει στο 4,4%.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα δικαιούται 21 έδρες στις ευρωεκλογές.

«Όχι» κομματική πειθαρχία και τις διαγραφές για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
Σύμφωνα επίσης με την δημοσκόπηση, μόλις το 18%, σε αντίθεση με το συντριπτικό 76%, κρίνει ότι τα κόμματα πρέπει να επιβάλλουν κομματική πειθαρχία για το νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή και αφορά το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Μάλιστα, σε περίπτωση αποστασίας από την κομματική πειθαρχία στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία, οι πολίτες θεωρούν ότι δε θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις και συγκεκριμένα δεν πρέπει να διαγραφούν οι «απείθαρχοι» βουλευτές.

Αναφορικά με το δικαίωμα στην τεκνοθεσία -χωρίς τη δυνατότητα απόκτησης παιδιού με παρένθετη κύηση-, η κοινή γνώμη τάσσεται οριακά υπέρ. Ειδικότερα, το 49% λέει πως συμφωνεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ το 45% τάσσεται κατά.

Συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία με την διαμαρτυρία των αγροτών

Στις επίκαιρες ερωτήσεις το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων παρουσιάζει την πιο ξεκάθαρη εικόνα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία (69%) θεωρεί πως οι αγρότες έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται και συνεχίζουν τις πολύμορφες δράσεις τους μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Διχασμός με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων αποτελεί, σύμφωνα με την έρευνα το πιο διχαστικό θέμα για την κοινωνία. Υπέρ της ίδρυσής τους τάσσεται το 49% ενώ κατά εμφανίζεται το 48%. Ωστόσο, όσον αφορά τις φοιτητικές κινητοποιήσεις που περιλαμβάνουν καταλήψεις και πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια ενάντια στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, η πλειοψηφία των πολιτών (60%) ζητά την οριστική λήξη των καταλήψεων καθώς δεν το θεωρεί «σωστό» μέσο διαμαρτυρίας.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανατροπή με Αναστασία Γιάμαλη και ΣΚΑΪ;

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Νέα δημοσκόπηση-σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλες απώλειες και για τη ΝΔ – Που πάνε οι ψηφοφόροι

Τα κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές, τη συνεχή «αιμορραγία» των...