Πολυεθνικές εταιρείες που βρίσκονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών διενεργούν τις δικές τους δημοσκοπήσεις με την παραδοσιακή και πιο δαπανηρή μεθοδολογία των ψηφοδελτίων, δηλαδή με αυτοπρόσωπη συμπλήρωση ερωτηματολογίου, υποστηρίζει δημοσίευμα του Euractiv, στη σκιά της κόντρας για τις εγχώριες δημοσκοπήσεις.
Οπως εξηγεί, χρησιμοποιούν επίσης ειδικούς αλγόριθμους για την ανάλυση των δημοσιευμένων αποτελεσμάτων άλλων εταιρειών δημοσκοπήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις αποκλίσεις που εμφάνισαν σε προηγούμενες εκλογικές περιόδους και αποδίδοντάς τους τον αντίστοιχο συντελεστή ακρίβειας.
Σε κάποιο βαθμό, η διαδικασία μοιάζει με τη δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων (poll of polls) από εξειδικευμένες υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως το FiveThirtyEight.
Το Euractiv υποστηρίζει ότι είδε μια από αυτές τις δημοσκοπήσεις, η οποία παραδόθηκε την περασμένη Παρασκευή (12 Μαΐου) σε στελέχη Γ’ επιπέδου της εταιρείας που την ανέθεσε, αλλά και σε σημαντικούς Ευρωπαίους παράγοντες.
Οι εκτιμήσεις διαφέρουν σημαντικά από τις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί έως σήμερα, δείχνοντας ντέρμπι μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, οι προβλέψεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα κάποιος από τους δύο να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το τρίτο κόμμα μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής.
Η μέτρηση δίνει τη Νέα Δημοκρατία μεταξύ 33%-34% και τον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 32,5%-33,5%. Το ΠΑΣΟΚ κινείται μεταξύ 8,7%-9,3%, το ΚΚΕ στο 5,7%-6,3%, η Ελληνική Λύση στο 4,5%-5,1% και το ΜέΡΑ25 στο 3,5%-4,1%.
Τα λοιπά κόμματα κινούνται μεταξύ 9%-11%.
Η αξιολόγηση αυτής της μεθοδολογίας για το αποτέλεσμα των εκλογών φτάνει στον αριθμό των ψήφων. Σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει 1.890.000 ψήφους, ακολουθούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ με 1.860.000 ψήφους και το ΠΑΣΟΚ με 510.000 ψήφους.
Το ποσοστό της αποχής αντιστοιχεί στις προηγούμενες ελληνικές εθνικές εκλογές που έγιναν τον Ιούλιο του 2019. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της ΕΕ με την υψηλότερη ονομαστική αποχή (42% το 2019), αλλά είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε ποιο βαθμό αυτό το ποσοστό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι σπάνια ενημερώνονται, σημειώνει το Euractiv. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ενδεχόμενη μείωση της αποχής είναι προς το συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ αφού οι περισσότεροι απέχοντες είναι τυπικά νεότεροι πολίτες.
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Eteron Institute for Research and Social Change, περίπου 430.000 Έλληνες νέοι ψηφοφόροι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις επόμενες εκλογές.