Δημοσκόπηση – έκπληξη: Ποια η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που χάνει κιόλας- Ελάχιστα απασχολούν την κοινωνία οι παρακολουθήσεις (pics)

Ο «Σφυγμός» Σεπτεμβρίου, η τακτική μέτρηση πολιτικών τάσεων και εκλογικής επιρροής των κομμάτων από την Prorata, μεταβάλλει ελαφρώς την εικόνα του σκηνικού που αποτυπώθηκε τον Ιούλιο κυρίως λόγω του κύματος της ακρίβειας και της υπόθεσης των παρακολουθήσεων…

Διαβάστε το άρθρο του Άγγελου Σεριάτου* στην Εφημερίδα των Συντακτών που ακολουθεί:


Στη μεγάλη εικόνα το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα είναι η ακρίβεια στην ενέργεια και στα καταναλωτικά αγαθά και δευτερευόντως τα εθνικά θέματα, οι χαμηλοί μισθοί, οι συνθήκες εργασίες, καθώς και τα ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας. Την ίδια στιγμή το κλίμα στους κόλπους της κοινωνίας είναι εξαιρετικά αρνητικό, χρωματιζόμενο από συναισθήματα όπως η απογοήτευση, ο θυμός, η απελπισία και η αποστροφή.

Σε σχέση με το κυρίαρχο θέμα της περιόδου, δηλαδή τις παρακολουθήσεις, η στάση της κοινής γνώμης είναι σαφής: για την πλειοψηφία της κοινωνίας «κακώς» έγιναν οι παρακολουθήσεις και πλήττουν τη δημοκρατία (54%). Για μια άλλη, σημαντική ωστόσο, μερίδα είτε υπάρχει μια «υπερβολή» γύρω από το ζήτημα (21%), είτε «καλώς» έγιναν καθώς «προέχει η εθνική ασφάλεια» (22%).Παράλληλα το 68% εκτιμάει ότι, είτε ήταν νόμιμες είτε όχι, δεν έπρεπε να γίνουν. Τέλος, για την πλειονότητα (70%) ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι παρακολουθούταν ο Νίκος Ανδρουλάκης. Εν τούτοις η υπόθεση των παρακολουθήσεων καταγράφεται μεταξύ των λιγότερο σημαντικών θεμάτων της περιόδου, απασχολώντας -και μάλιστα όχι με ιδιαίτερη ένταση πλέον- μόνο μια μικρή μερίδα κεντροαριστερών και αριστερών ψηφοφόρων, εξηγώντας έτσι και τη μειωμένη επιδραστικότητά του στην εκλογική συμπεριφορά.

Πώς αξιολογούν όμως τη δραστηριότητα των κομμάτων οι πολίτες; Η ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο ανιχνεύεται στο 35%, από το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο 22%, ενώ αυτή που αφορά το έργο του ΠΑΣΟΚ μειώνεται περαιτέρω στο 14%.
Η χαμηλή ικανοποίηση από το έργο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ωστόσο εξηγείται και από το πώς προσλαμβάνουν οι ψηφοφόροι τον πολιτικό λόγο του κόμματος. Ενώ οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. σχεδόν με καθολικό τρόπο χαρακτηρίζουν τον λόγο του κόμματος που υποστηρίζουν με θετικό τρόπο (τεχνοκρατικό, συστημικό, ρεαλιστικό, οραματικό), για μια μικρή αλλά ορατή μερίδα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο λόγος του δικού τους κόμματος είναι αόριστος, χωρίς έμπνευση και συστημικός. Και για τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους ενώ τα ευρήματα είναι ανάμικτα ως προς τον πολιτικό λόγο της Ν.Δ. (δημαγωγικός, ξεπερασμένος, αλλά και τεκμηριωμένος και σύγχρονος), για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς ο λόγος του κόμματος χαρακτηρίζεται από τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους σχεδόν με αποκλειστικό τρόπο ως αόριστος, ξεπερασμένος, χωρίς έμπνευση, δημαγωγικός και ανεφάρμοστος.

Ως προς τα επιθυμητά σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. είναι σαφείς: συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. ή προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ακόμα πιο ξεκάθαροι είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ: συγκυβέρνηση με μη δεξιές δυνάμεις, η οποία -ιδανικά- θα πλαισιώνεται και από το ΜέΡΑ25. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. μοιάζουν πιο διχασμένοι από ποτέ: το 30% αυτών προτιμάει μια συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ., ενδεχομένως όχι όμως υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 24% με τις προοδευτικές δυνάμεις και κατά προτίμηση χωρίς το ΜέΡΑ25, ενώ το 27% προκήρυξη νέων εκλογών.

Τέλος, αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης (41%) υπερτερεί του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (34%) στο bras de fer της εμπιστοσύνης για το αξίωμα του πρωθυπουργού, για πρώτη φορά από την αρχή του εκλογικού κύκλου ένα οριακά πλειοψηφικό ρεύμα (51%) εκτιμάει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να παραιτηθεί.
Συμπερασματικά, οι πιεστικές για την κυβέρνηση συνθήκες αλλά και οι αδυναμίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης επηρεάζουν την εκλογική συμπεριφορά. Η Ν.Δ. (30%) καταγράφει απώλειες της τάξης του 1% συγκριτικά με τη μέτρηση του Ιουλίου λόγω των επιπτώσεων του κύματος της ακρίβειας, το οποίο σύμφωνα με την κοινή γνώμη δεν αντιμετωπίζεται με ικανοποιητικό τρόπο, αλλά και δευτερευόντως λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. (25%), το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. (11%) και το ΚΚΕ (5%) καταγράφουν οριακές απώλειες της τάξης του 0,5%, ενώ η δεξαμενή των αναποφάσιστων φουσκώνει διαμορφώνοντας έναν κρίσιμο όγκο μετέωρων ψηφοφόρων, οι οποίοι σκέφτονται εκ νέου τις επιλογές τους, χωρίς να μετακινούνται -προσώρας- προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα.
*Επικεφαλής Πολιτικών Ερευνών της Prorata

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
PRORATA A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56) ΕΝΤΟΛΕΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ «Εφημερίδα των Συντακτών» ΕΙΔΟΣ Ποσοτική έρευνα με online συμπλήρωση δομημένου ερωτηματολογίου (CAWI) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ Ατομα άνω των 17 ετών ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ Σύνολο επικράτειας ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ 1.010 άτομα ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ -5 Σεπτεμβρίου 2022 ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΚΡΙΣΗΣ Μέγιστο τυπικό σφάλμα: +/- 3,1%

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ