Δημοσίευμα «βόμβα» από το CBS: Ο Μπάιντεν σχεδιάζει να στείλει μετανάστες στην Ελλάδα

Το αμερικανικό δίκτυο CBS News σε δημοσίευμα «βόμβα» για την Ελλάδα, κάνει λόγο για σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν να απελάσει ορισμένους μετανάστες από τη Λατινική Αμερική για επανεγκατάσταση σε Ελλάδα και Ιταλία, στο πλαίσιο προσπάθειας να αποθαρρύνει τους ανθρώπους αυτούς στην περιοχή από το να ταξιδεύουν προς τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πηγές προσκείμενες στον Λευκό Οίκο αποκάλυψαν το σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν το οποίο εντάσσεται σε μία προσπάθεια αποθάρρυνσης των μεταναστευτικών ροών από το Μεξικό.

Το συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβάνει την Ελλάδα και την Ιταλία, οι οποίες θα υποδέχονται τους μετανάστες μετά από συνεννόηση των γραφείων μετανάστευσης τα οποία ίδρυσε το 2023 η κυβέρνηση Μπάιντεν σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Τα κέντρα, γνωστά ως Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας, επιτρέπουν σε ορισμένους μετανάστες στην Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό και τη Γουατεμάλα να υποβάλουν αίτηση για να βρεθούν νόμιμα στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, σάσει του σχεδιασμού η Ελλάδα και η Ιταλία θα συμμετάσχουν μαζί με τον Καναδά και την Ισπανία στην επανεγκατάσταση ορισμένων από αυτούς που οι αιτήσεις του υποβάλλονται σε επεξεργασία στα γραφεία.

Μία από τις πηγές δήλωσε ότι η Ιταλία και η Ελλάδα θα δεχθούν πιθανότατα έναν σχετικά μικρό αριθμό μεταναστών, περίπου 500 ή λιγότερους ο καθένας.

Τα συγκεκριμένα γραφεία αποτελούν στοιχείο μιας ευρύτερης στρατηγικής της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη μείωση των παράνομων διελεύσεων στα σύνορα των ΗΠΑ, προσφέροντας στους επίδοξους μετανάστες ευκαιρίες νόμιμης μετανάστευσης.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνδύασε τα προγράμματα αυτά με αυστηρότερα μέτρα επιβολής, συμπεριλαμβανομένου ενός κανόνα που θεωρεί ότι οι μετανάστες δεν είναι επιλέξιμοι για άσυλο στις ΗΠΑ εάν δεν καταφέρουν να αναζητήσουν προστασία σε τρίτη χώρα.

Το δημοσίευμα σημειώνει ακόμα ότι οι παράνομες διελεύσεις στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50% τον Μάιο σε σύγκριση με το υψηλό ρεκόρ του Δεκεμβρίου – μια τάση που οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης αποδίδουν στις πολιτικές τους και στις προσπάθειες των Μεξικανών αξιωματούχων να σταματήσουν τους μετανάστες από το να ταξιδέψουν βόρεια.

Για να αμβλύνει μια πιθανή έξαρση της μετανάστευσης, ο πρόεδρος Μπάιντεν ετοιμάζεται επίσης να εκδώσει εκτελεστική πράξη ήδη από την επόμενη εβδομάδα, η οποία θα απαγορεύει τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου όταν οι παράνομες διελεύσεις εκτινάσσονται στα ύψη, δήλωσαν στο CBS News πηγές που γνωρίζουν τις εσωτερικές διαβουλεύσεις.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας «επέτρεψαν την εξαπλασιασμό του αριθμού των προσφύγων που επανεγκαταστάθηκαν από το δυτικό ημισφαίριο».

«Δεδομένης της επιτυχίας του προγράμματος», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, «βρισκόμαστε σε διπλωματικές συζητήσεις με άλλες χώρες σχετικά με τη συμμετοχή σε αυτή την πρωτοβουλία για την επέκταση των νόμιμων οδών επανεγκατάστασης, αλλά δεν έχουμε να μοιραστούμε πρόσθετες πληροφορίες προς το παρόν».

Στις 20 Μαΐου, Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με διπλωμάτες από τον Καναδά, την Ιταλία, την Ισπανία και τις χώρες που φιλοξενούν τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας για να συζητήσουν την πρωτοβουλία, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Σε συνέντευξή του στο CBS News την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας φάνηκε να αναφέρεται στη συμφωνία με την Ελλάδα.

«Συνεργαζόμαστε με τον Καναδά, την Ισπανία και μόλις πρόσφατα με την Ελλάδα, για να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς για να φτάσουν τα άτομα στις χώρες τους, μακριά από τα χέρια των λαθρεμπόρων που απλώς επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν αυτά τα άτομα για να βγάλουν κέρδος», δήλωσε ο Μαγιόρκας.

Τα σχέδια για την εκτροπή ορισμένων μεταναστών από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα και την Ιταλία υπογραμμίζουν μια αυξανόμενη τάση των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών να διαχειρίζονται τις εντεινόμενες μεταναστευτικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο μέσω διεθνών συμφωνιών.

Όπως ακριβώς οι ΗΠΑ έχουν αντιμετωπίσει πρωτοφανή επίπεδα μετανάστευσης στα νότια σύνορά τους, έτσι και η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν αγωνιστεί με την άφιξη μεγάλου αριθμού μεταναστών που διαφεύγουν από τους πολέμους και τη φτώχεια στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή την τελευταία δεκαετία.

Οι μεταναστευτικές κρίσεις που αντιμετωπίζουν και οι δύο ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανατρέψει την πολιτική τους και έχουν υπογραμμίσει τη συχνά θανατηφόρα φύση των ταξιδιών στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα και η Ιταλία αποτελούν, σε πολλές περιπτώσεις, χώρες διέλευσης για τους μετανάστες που ελπίζουν να εγκατασταθούν σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Και οι δύο χώρες έχουν γηράσκοντες πληθυσμούς και σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, δημιουργώντας τους κίνητρο για την επανεγκατάσταση ξένων εργαζομένων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το… απαγορευμένο βίντεο που λαμβάνουν στα κινητά τους επιτελείς του Mega Channel για το παρελθόν της Αναστασίας Γιάμαλη (vid)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι δύο δημοσιογράφοι που ακούγεται ότι θα αντικαταστήσουν την Αναστασία Γιάμαλη στο Kontra Channel

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Όπως...

Δημοσκόπηση για γέλια για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς – Ποιοι κύκλοι τρομοκρατούνται από την άνοδο Κασσελάκη

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Είδατε,...