«Δεν θα πρέπει να πιστεύει κανείς όσα λέει η ελληνική κυβέρνηση..» – Γερμανικό «χαστούκι» στον Μητσοτάκη για τις «δωρεάν διακοπές» στην κατεστραμμένη Ρόδο

Η πρόταση ενός πρωθυπουργού προς τουρίστες, που οι διακοπές τους διακόπηκαν ουσιαστικά από τις πυρκαγιές, να επανέλθουν, αυτή τη φορά με δωρεάν παραμονή μιας εβδομάδας, δεν είναι κάτι το σύνηθες. Γι’ αυτό, όταν η είδηση για τη Ρόδο κυκλοφόρησε στα γερμανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η απορία ήταν τεράστια. Στην αρχή πολλοί νόμισαν ότι επρόκειτο για fake είδηση, για αστείο. Όταν όμως η είδηση κυκλοφόρησε ευρύτερα, το αστείο έγινε σοβαρό και η έκπληξη τεράστια. “Μα το εννοεί στα σοβαρά ο Μητσοτάκης” ήταν μια από τις πρώτες αντιδράσεις που μετέδωσε ενθουσιασμό και σε άλλους Γερμανούς χρήστες. Ορισμένοι μάλιστα έσπευσαν να ρωτήσουν, εάν υπάρχει κάποια σχετική ιστοσελίδα, ή πού τέλος πάντως μπορούν να αποταθούν για να δηλώσουν συμμετοχή και να συνεχίσουν στο νησί ανεμπόδιστα τις διακοπές τους κάποια άλλη χρονική στιγμή.

Οι Ροδίτες και η “τιμή” του ελληνικού τουρισμού

Η Ρόδος διαθέτει μεγάλο φαν κλαμπ (και) στη Γερμανία. Πρόκειται για τουρίστες που πηγαίνουν κάθε χρόνο στο νησί, γιατί έχουν συνδυάσει τη φυσική ομορφιά του με ανεπανάληπτες στιγμές που σε άλλα τουριστικά θέρετρα είναι δύσκολο να βρουν. Δεν κριτικάρουν την κάθε άσχημη πλευρά του ροδίτικου τουριστικού προϊόντος για την κριτική, αλλά το κάνουν με τρόπο εποικοδομητικό. Είναι τουρίστες “καρδιάς”. Όπως είναι όταν αγαπάς έναν πολύ κοντινό σου άνθρωπο με τα ελαττώματά του. Έτσι, η πρόταση του πρωθυπουργού χτυπά ακριβώς αυτήν την φλέβα λατρείας σε έναν εκπληκτικό τόπο και παράλληλα προσφέρει στήριγμα και στους κατοίκους του που ξεπέρασαν τον εαυτό τους για να απομακρύνουν, με ασφάλεια και ό,τι μέσο διέθεταν, τους τουρίστες από φλεγόμενα ξενοδοχεία και καπνισμένα τοπία. Σε αυτούς απευθύνονται και οι πρώτες αναφορές Γερμανών μετά τον πρωθυπουργικό αιφνιδιασμό. “Νομίζω ότι είναι σημαντικό να πάρουν οι Ροδίτες γρήγορα βοήθεια για την υψηλή προσφορά τους επί εβδομάδες, το δικαιούνται” γράφει η Κορνέλια. “Εμείς οι τουρίστες επιστρέψαμε στα σπίτια μας όπου όλα κυλούν ήσυχα. Και με λίγη τύχη ο τουρ οπερέιτορ θα μας αποζημιώσει. Όμως οι ντόπιοι θα πρέπει να κάνουν κέρδη τους 3 επόμενους μήνες για να περάσουν και τον χειμώνα”. Εκατοντάδες καρδούλες δίπλα στην ανάρτηση της Κορνέλιας.

Από εκεί και μετά ξυπνούν ανακλαστικά άλλων από το όχι και απώτερο παρελθόν, απλοποιήσεις, πολλαπλασιασμοί και προσθαφαιρέσεις. “Νομίζω ότι είναι κούφιες υποσχέσεις” ποστάρει ο Χάννες. „Ίσως εκτός σεζόν, σε κάποιο φτηνό ξενοδοχείο κι εάν. Και όλα αυτά θα τα πληρώσει ο Ευρωπαίος φορολογούμενος”. “Ναι, ο Ευρωπαίος και κατά συνέπεια η Γερμανία” επιτείνει η Ρέμπε, “είμαστε χώρα με τις μεγαλύτερες κοινοτικές εισφορές”. Η διαδικτυακή συζήτηση οδηγείται σε διαφωνία ποσών ανάμεσα στα 10 εκ. και 4 δις ευρώ που υποτίθεται ότι θα κληθεί να καλύψει ο Ευρωπαίος (Γερμανός) φορολογούμενος στους 19.000 περίπου άτυχους τουρίστες. Αλλά γιατί 19.000; “Μα δεν θα είναι όλοι που θα κάνουν χρήση αυτής της προσφοράς, εξάλλου δεν θα πρέπει να πιστεύει κανείς όλα όσα λέει η ελληνική κυβέρνηση, όταν κάτι σοβαρό συμβαίνει υπόσχεται και μετά το ξεχνάει”. Αυτός που ποστάρει δεν χρησιμοποιεί όνομα, αλλά εμπορική επωνυμία.

Όσα (δεν) παίρνει ο άνεμος

Είναι Γερμανός μάλλον με επαγγελματική δραστηριότητα στη Ρόδο. Στην ιστοσελίδα του στο facebook πλέκει το εγκώμιο των απλών κατοίκων και των πυροσβεστών που “χάρη σε αυτούς και μόνο” σώθηκε το νησί.Και έχει ποστάρει φωτογραφία με 15 αυτοκίνητα, “το καθένα προληπτικά για κάθε χωριό”, που βρίσκονται παρατεταγμένα εδώ και μερικές ημέρες στο λιμάνι της Ρόδου. “Μόλις ήρθαν από Αθήνα, νομίζω ότι βρίσκομαι σε λάθος ταινία”, σημειώνει Από μια σύντομη έρευνα μάθαμε ότι πρόκειται για μικρά πυροσβεστικά οχήματα 4Χ4 της εταιρείας GRGENESIS A.E. με έδρα την Αθήνα που ζήτησε και πήρε ο Δήμαρχος του νησιού. Μιλώντας τηλεφωνικά με υπάλληλο της εταιρείας μάθαμε ότι χρησιμεύουν μεταξύ άλλων και στη παροχή υπηρεσιών πρόληψης πυρκαγιών. “Συμβαίνουν πράγματα και θαύματα, το κυριότερο να μείνουν τώρα στο νησί” γράφει η Ντανιέλα. “Κάπως άργησαν” σχολιάζει η Κόνι. “Πάρε ό,τι σου δίνουν, άμα σου χαρίζουν γάιδαρο δεν τον κοιτάς στα δόντια, κάποιος πρέπει να είχε ένοχη τη συνείδησή του” αποφαίνεται η Μπάρμπαρα. Κουβέντες του διαδικτύου μετά από δύσκολες στιγμές του θέρους στη Ρόδο.

Δεν τα παίρνει όμως όλα ο άνεμος της διαδικτυακής επικοινωνίας. Η κοινότητα Αφάντου στη Ρόδο έχει αδελφοποιηθεί με τον δήμο Γκούμερσμπαχ, επειδή η γερμανική κωμόπολη έχει δεχθεί παλαιότερα πολλούς Ροδίτες εργάτες. Ο δήμαρχος του Γκούμερσμπαχ είναι ελληνικής καταγωγής. Πρόκειται για τον Φρανκ Χελμενστάιν. Η μητέρα του κατάγεται από την Κέρκυρα, άλλο ένα νησί που είχε την τύχη της Ρόδου τον περασμένο Ιούλιο. Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης ο Χελμενστάιν έστειλε μια υπερσύγχρονη θερμική κάμερα ανίχνευσης πυρκαγιάς στο υπέδαφος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα από την πυροσβεστική υπηρεσία της Ρόδου για τον εντοπισμό εστιών πυρκαγιάς και την αποτροπή αναζωπύρωσης. “Οι ντόπιοι βιώνουν στήριξη, το θέμα είναι να έρθουν και πάλι οι τουρίστες, να δοθεί μια ευκαιρία στο νησί” συνοψίζει στο διαδίκτυο ο Ρόμπερτ. “Πολλοί δυστυχώς δεν έχουν σκοπό να ξανάρθουν και είναι κρίμα για τους κατοίκους και για όσους δεν θα μπορούσαν με άλλον τρόπο να ζήσουν αυτόν τον παράδεισο. Δεν βρίσκω πραγματικά τίποτα το κακό στην προσφορά της ελληνικής κυβέρνησης”.

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου