Δίχως «φρένο» το ράλι στις τιμές τροφίμων!

Τη νέα εκτόξευση των τιμών στα τρόφιμα, που αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τα ελληνικά νοικοκυριά, αναμένεται να δείξουν τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον μήνα Μάρτιο, που θα ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Υπενθυμίζεται πως τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αποκλιμάκωση του γενικού πληθωρισμού, όσο ωστόσο κινείται συνεχώς ανοδικά ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, και μάλιστα καταγράφει κάθε μήνα διψήφιο ποσοστό ανόδου, που έρχεται να προστεθεί στις αυξήσεις όλων των προηγούμενων μηνών.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί τους επόμενους μήνες, κάτι που παραδέχονται ανοιχτά και τα ίδια τα στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία προσπαθούν να σβήσουν τη «φωτιά» των ανατιμήσεων με μέτρα όπως το «κάλαθι του νοικοκυριού», της Σαρακοστής και του… νονού, αντί να υιοθετηθεί άμεσα το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα μέχρι να υποχωρήσουν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Είδη πολυτελείας, πλέον, τα βασικά είδη διατροφής

Το οικονομικό επιτελείο αρνείται συνεχώς να εφαρμόσει το μέτρο, επικαλούμενο το υψηλό δημοσιονομικό κόστος μιας τέτοιας παρέμβασης, αδιαφορώντας για την κατάσταση που βιώνουν για 19ο μήνα οι καταναλωτές, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πλέον τι να πρωτοκόψουν από τα βασικά είδη διατροφής, αφού έχουν μετατραπεί σε είδη πολυτελείας.

Αλλωστε, την έκρηξη τιμών αποκαλύπτουν και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με αυτά, η μείωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Μάρτιο στο 5,4% σε ετήσια βάση από 6,5% τον Φεβρουάριο οφειλόταν στη μείωση των τιμών ενέργειας κατά 14,7%, ενώ αντίθετα οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού συνέχισαν να αυξάνονται με διψήφιο ποσοστό 11,8% έναντι αύξησης 12,2% τον Φεβρουάριο.

Μπορεί ο πληθωρισμός στα τρόφιμα να μην είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, όμως η αγοραστική δύναμη των πολιτών της χώρας μας δεν είναι υψηλή, καθώς οι μισθοί είναι καθηλωμένοι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, κάτι που παραδέχεται και η κυβέρνηση, υποσχόμενη αύξηση μισθών μετά τις εκλογές, αν κερδίσει τις εκλογές.

ΠΗΓΗnewsbreak.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών

Το «ταμείο» του νέου κόμματος: Ποιοι χρηματοδοτούν την Καρυστιανού;

Το παρασκήνιο των επαφών με επιχειρηματίες και ο ρόλος του στενού πυρήνα

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις