Για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία δεν είναι «ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες»

Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισαν σήμερα ότι οι προεδρικές εκλογές, που ξεκινούν αύριο Παρασκευή στη Ρωσία, δεν μπορούν να θεωρηθούν «δίκαιες» ή «δημοκρατικές».

«Οι εκλογές στη Ρωσία δεν θα είναι ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου.

Για να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές πρέπει να υπάρχει «πολυφωνία, πολλές λίστες (υποψηφίων), ανοιχτός διάλογος και ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης», που δεν υπάρχουν στη Ρωσία, συμπλήρωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

‘Ενας εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την πλευρά του, θεώρησε ότι είναι «πολύ δύσκολο» να κριθούν οι ρωσικές εκλογές μια «δίκαιη, ελεύθερη και δημοκρατική» διαδικασία καθώς οι Ρώσοι ψηφοφόροι «δεν έχουν στην πραγματικότητα άλλη επιλογή».

Υπάρχει η βεβαιότητα ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επανεκλεγεί.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ωστόσο, ότι την απόφαση για την αναγνώριση ή όχι του αποτελέσματος των ρωσικών εκλογών, που διαρκούν τρεις ημέρες μέχρι την Κυριακή, θα την λάβουν τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης.

ΕΕ και ΝΑΤΟ κατήγγειλαν επίσης ως «παράνομη» τη διεξαγωγή αυτών των εκλογών σε εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο δήλωσε ότι η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει τις ρωσικές εκλογές στα «προσωρινά κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη».

Η Γιούλια Ναβαλνάγια, χήρα του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε στη φυλακή στις 16 Φεβρουαρίου, κάλεσε τους δυτικούς ηγέτες χθες Τετάρτη να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των ρωσικών προεδρικών εκλογών.

«Καλώ τους δυτικούς πολιτικούς ηγέτες να βοηθήσουν τους Ρώσους πολίτες που είναι ενάντια στη συμμορία του Πούτιν», έγραψε σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε από την Washington Post. «Ο κόσμος πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι ο Πούτιν δεν είναι αυτός που ισχυρίζεται ότι είναι, είναι σφετεριστής, τύραννος, εγκληματίας πολέμου και ένας δολοφόνος», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα σήμερα να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των ρωσικών προεδρικών εκλογών, χαρακτηρίζοντας αυτές εκλογές «φάρσα».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις

Το «ταμείο» του νέου κόμματος: Ποιοι χρηματοδοτούν την Καρυστιανού;

Το παρασκήνιο των επαφών με επιχειρηματίες και ο ρόλος του στενού πυρήνα

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;