Γιατί ο Μητσοτάκης εξήγγειλε και νέα μέτρα

Πολλά ερωτηματικά δημιούργησε η απόφαση του πρωθυπουργού να ανακοινώσει δεκαπέντε ημέρες πριν από τις κάλπες και ενώ έχει εξαγγέλλει το πρόγραμμα της ΝΔ τρία νέα μέτρα που αφορούν τους νέους, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και τους δημοσίους υπαλλήλους.

Πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε περαιτέρω μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για κάθε σπίτι που ασφαλίζεται έναντι φυσικών καταστροφών,μόνιμο Freedom pass 150 ευρώ, για κάθε νέο όταν θα γίνεται 18 ετών και τέλος, ανακοίνωσε αύξηση στο επίδομα τέκνων στο Δημόσιο.

Οπως σημείωναν πολιτικοί παρατηρητές το πρώτο μέτρο που αφορά τον ΕΝΦΙΑ είναι προβληματικό εξαρχής καθώς η ασφάλιση των σπιτιών δεν είναι μία φτηνή διαδικασία και προφανώς θα φτάσει τελικά στα ίδια επίπεδα με τον ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα η εξαγγελία δίνει την εντύπωση στους πολίτες ότι γίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης και για να ενισχυθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Σε ότι αφορά το Freedom pass των 150 ευρώ για τους νέους που ενηλικιώνονται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές, η κυβέρνηση με την κίνηση αυτή δείχνει το άγχος το οποίο έχει για να προσεγγίσει τους νέους ψηφοφόρους.

Σε ότι αφορά την αύξηση του επιδόματος για τα παιδιά των δημοσίων υπαλλήλων – μέτρο που θα ισχύσει από την Πρωτοχρονιά του 2024- από 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από 70 ευρώ για τα δύο παιδιά σε 120 ευρώ και από 120 ευρώ στα τρία παιδιά στα 170, όλα δείχνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να προσεγγίσει το κοινό των δημοσίων υπαλλήλων το οποίο δεν έχει πάρει καμία αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Όμως το ερώτημα που προκύπτει από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι άλλο. Τι γνωρίζει η κυβέρνηση και καταφεύγει σε τέτοιου είδους κινήσεις – τις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση τις χαρακτήρισε απελπισίας – εφόσον το σύνολο των δημοσκοπήσεων εμφανίζουν την ΝΔ να προηγείται με διαφορά 6 ποσοστιαίων μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ.

Το επιχείρημα ότι ευελπιστεί με αυτόν τον τρόπο να προσεγγίσει τους δυσαρεστημένους δεξιούς ψηφοφόρους της γκρίζας ζώνης μοιάζει μάλλον λίγο αδύναμο καθώς εάν οι μετρήσεις επιβεβαιωθούν και στην κάλπη όλα δείχνουν ότι η ΝΔ μπορεί να διεκδικήσει απρόσκοπτα την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Άλλωστε οι 200 .000 νέοι ψηφοφόροι που απευθύνεται το ένα μέτρο- Freedom pass –δεν βρίσκονται σε αυτή την ζώνη των μετρήσεων.

Όπως ήταν φυσικό οι κυβερνητικές εξαγγελίες άνοιξαν μεγαλύτερες συζητήσεις γύρω από τα ποσοστά που εμφανίζουν οι μετρήσεις καθώς όπως έλεγαν πολλοί μόνο αυτοπεποίθηση δεν δείχνουν οι κυβερνητικές κινήσεις.

Κορυφαίοι παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος επεσήμαναν πάντως ότι σημαντικό ρόλο στην επιλογή του πρωθυπουργού να κάνει και νέες εξαγγελίες έπαιξε το γεγονός ότι πολλοί από τους υποψηφίους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος καταγράφουν ένα κύμα δυσαρέσκειας των πολιτών προς την κυβέρνηση -το οποίο μπορεί να μην κατευθύνεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ – εμφανίζεται ωστόσο να επιλέγει την αποχή από τις κάλπες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού