Γιατί κυκλώνονται στο ημερολόγιο οι Κυριακές 11 και 18 Σεπτεμβρίου

Του Βασίλη Σκουρή

Τις Κυριακές 11 και 18 Σεπτεμβρίου κυκλώνουν στο ημερολόγιο οι γνωρίζοντες, αν τελικά ο πρωθυπουργός επιλέξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ας τα πάρουμε, όμως, με τη σειρά:

  • Ο πρωθυπουργός επιμένει και έχει ως στόχο την προκήρυξη εκλογών προς το τέλος της τετραετίας της κυβέρνησής του, το τελευταίο διάστημα, όμως, δεν αποκλείει –για λόγους που έχουν εξηγηθεί πολλές φορές- με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο το στήσιμο της κάλπης το φθινόπωρο.
  • Εκλογές το φθινόπωρο δεν μπορεί παρά να εξαγγελθούν τον Αύγουστο, ώστε να πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο.
  • Εφόσον αποφασιστούν είναι βέβαιον ότι θα εξαγγελθούν αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο, που φέτος πέφτει Δευτέρα.
  • Για το στήσιμο της κάλπης «κυκλώνονται» στο ημερολόγιο οι Κυριακές 11 και 18 Σεπτεμβρίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι, εφόσον προκηρυχθούν οι πιο γρήγορες διαδικασίες που επιτρέπει το Σύνταγμα, σε συνδυασμό βεβαίως με τις δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού να τις πραγματοποιήσει για δυο λόγους. Πρώτον, γιατί το Μαξίμου θα επιχειρήσει να μην έχουν χρόνο οι αντίπαλοί του. Και δεύτερον, ο χρόνος που θα απαιτηθεί για σχηματισμό κυβέρνησης εφόσον δεν γίνει με την απλή αναλογική, την πρώτη Κυριακή, θα ξεπερνά τους δυο μήνες.
  • Στις εκλογές με απλή αναλογική θα υπάρξουν διερευνητικές επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης, που σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και το συσχετισμό δυνάμεων που θα δημιουργηθεί, θα κρατήσουν από επτά έως 9 ημέρες.
  • Εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, θα γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την εξάντληση των δυνατοτήτων για μια οικουμενική κυβέρνηση, που φυσικά δεν θα ευδοκιμήσει.
  • Αμέσως μετά, θα επιλεγεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένας από τους επικεφαλής των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας να χριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο οποίος με τη σειρά του θα συγκροτήσει υπηρεσιακή κυβέρνηση, Η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα εντός τριών εβδομάδων σε νέες εκλογές.
  • Σε περίπτωση που από τις δεύτερες εκλογές αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση θα ορκιστεί αμέσως και θα πιάσει δουλειά, σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε και πάλι τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση.
  • Εφόσον, δηλαδή, δεν έχουμε κυβέρνηση από την κάλπη με απλή αναλογική, κάτι που δεν είναι πλέον βέβαιον -όπως ήλπιζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- κυβέρνηση θα σχηματιστεί περί τα τέλη Οκτωβρίου.

Τώρα, γιατί 11 Σεπτεμβρίου; Γιατί θα είναι η Κυριακή πριν –ουσιαστικά- το άνοιγμα των σχολείων και, γιατί, σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης και προσφυγής σε δεύτερες κάλπες, να υπάρχει κυβέρνηση το αργότερο αρχές του τρίτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου, ώστε να κατατεθεί πραγματικός προϋπολογισμός την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Επαναλαμβάνουμε όμως πως για διαφόρους λόγους, ακόμα και προσωπικούς, ο πρωθυπουργός θα ήθελε τις εκλογές τον Μάρτιο, χρόνο κοντά στην εξάντληση της τετραετίας της κυβέρνησής του.

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

To μαρτυριάρικο παρεάκι της COSMOTE στην Κίμωλο και τα χαμένα εσώρουχα της «κακιάς» μάγισσας με τα κοτσιδάκια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το καλοκαίρι έχει μπει...

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...