Γιατί η κυβέρνηση δεν πρέπει να «πανηγυρίζει» για το δημόσιο χρέος (pic)

Μπορεί η κυβέρνηση να… πανηγυρίζει για τη μείωση του ελληνικού χρέους, επικαλούμενη τα στοιχεία της Eurostat, στα οποία η χώρα μας παρουσιάζεται στη δεύτερη θέση μεταξύ αυτών που κατάφεραν να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους.

Πρόκειται όμως για ένα ποσό (σε καθαρούς αριθμούς) που δεν ξεπερνά τα 100.000.000 ευρώ, και ουδείς μιλά για το δυσθεώρητο χρέος που διαθέτει η Ελλάδα και ξεπερνά τα 356,695 δισ. ευρώ.

Το 2022 το ελληνικό χρέος είχε διαμορφωθεί στα 356,796 δισ. ευρώ.

Αυτό που παρουσιάζεται ως επίτευγμα είναι η σημαντική αποκλιμάκωση ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε στο 161,9% του ΑΕΠ, από 172,7% το 2022.

Η μείωση ως ποσοστό στο ΑΕΠ εξηγείται από τη σημαντική αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ στα 220,3 δισ. ευρώ πέρυσι, από 206,6 δισ. ευρώ το 2022. Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Οικονομικών προχωρά συνεχώς στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων που είχε λάβει την εποχή των Μνημονίων, αφαιρώντας στην ουσία χρήματα από την ελληνική οικονομία για να πληρώνει νωρίτερα τους δανειστές της.

Το υψηλότερο χρέος μετά την Ελλάδα είχαν η Ιταλία (137,3%), η Γαλλία (110,6%), η Ισπανία (107,7%) και το Βέλγιο (105,2%).

Από την άλλη πλευρά, το χαμηλότερο χρέος είχαν η Εσθονία (19,6%), η Βουλγαρία (23,1%), το Λουξεμβούργο (25,7%) και η Δανία (29,3%).

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δημοσκόπηση για γέλια για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς – Ποιοι κύκλοι τρομοκρατούνται από την άνοδο Κασσελάκη

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Είδατε,...

Το… απαγορευμένο βίντεο που λαμβάνουν στα κινητά τους επιτελείς του Mega Channel για το παρελθόν της Αναστασίας Γιάμαλη (vid)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι δύο δημοσιογράφοι που ακούγεται ότι θα αντικαταστήσουν την Αναστασία Γιάμαλη στο Kontra Channel

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Όπως...