Γιατί «αναβαθμίζεται» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν – Η πρόσκληση «έκπληξη»

Σε μία πρόσκληση «έκπληξη» προχώρησε η τουρκική πλευρά λίγο πριν το γεύμα του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να παρευρεθεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Η κίνηση αυτή είναι μια προσπάθεια να αναδείξει μία θετική προσέγγιση που δείχνει η Τουρκία στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τουρκική πρωτεύουσα.

Επιπλέον ,η παρουσία των διοικητών των μυστικών υπηρεσιών των δυο χωρών, του Ιμπραήμ Καλίν και του Θεμιστοκλή Δεμίρη, στο δείπνο και η συνάντηση τους την ώρα που πραγματοποιείται η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη είναι άλλο ένα δείγμα της προσπάθειας σταθεροποίησης του θετικού κλίματος μεταξύ των δυο χωρών.

Στο μεγαλοπρεπές «Λευκό Παλάτι» του Τούρκου προέδρου, των 1.100 δωματίων, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσέρχεται με βασικό στόχο να επαναβεβαιωθεί η διάθεση προσέγγισης των δύο χωρών και να διατηρηθεί η νηνεμία στο Αιγαίο.

Στην ατζέντα – εκτός απροόπτου, καθώς η Άγκυρα αρέσκεται σε αιφνιδιασμούς – δεν αναμένεται να βρεθεί η βασική διαφορά που αναγνωρίζει η Αθήνα σε σχέση με τη γείτονα, δηλαδή ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Δεδομένου ότι σε 27 ημέρες θα διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές, εκτός των ίδιων των συνομιλιών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν και οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν στον Τύπο, μετά το πέρας της συνάντησης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ