Γερμανικός Τύπος: Πληγή για το ΝΑΤΟ η ελληνοτουρκική ένταση

Στον χάρτη Μπαχτσελί, με τον οποίο φωτογραφήθηκε ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του προέδρου Ερντογάν, παρουσιάζοντας ελληνικά νησιά του Αιγαίου ως τουρκικά αναφέρεται δημοσίευμα στη Welt. Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Καρολίνα Ντρίτεν, σχολιάζει πως «Ελλάδα και Τουρκία δύσκολα θα βρουν λύση από μόνες τους» στη μεταξύ τους διαμάχη: «Χρειάζεται ένας διαμεσολαβητής που να θεωρείται και από τις δύο πλευρές αμερόληπτος σε επαρκή βαθμό – αλλά ποιος; Το ΝΑΤΟ είναι η προφανής επιλογή ως ένα κοινό πλαίσιο».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα «το ΝΑΤΟ βλέπει τον εαυτό του καθαρά ως αμυντική και όχι ως πολιτική συμμαχία. Δεν υπάρχουν κυρώσεις κατά μεμονωμένων μελών, ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα. Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να αποβληθεί από τη συμμαχία από τη στιγμή που έχει γίνει μέλος της. (…) Σκοπός του ΝΑΤΟ είναι η υπεράσπιση των μελών του έναντι εξωτερικών απειλών. Δεν έχει σχεδιαστεί για την επίλυση εσωτερικών διαφορών – μια αδυναμία που δεν μπορεί να λυθεί άμεσα χωρίς δομικές μεταρρυθμίσεις».

Αναφερόμενη και στον ρόλο της Γερμανίας εν μέσω της ελληνοτουρκικής έντασης, γράφει: «Ο καγκελάριος Σολτς κάλεσε πρόσφατα την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση. Το Βερολίνο θέλει να κρατήσει συνεπή στάση απέναντι στην συγκρουσιακή πορεία της Τουρκίας. Ταυτόχρονα όμως είναι σημαντικό να μην αποξενωθεί ο Ερντογάν. Με το προσωρινό βέτο που άσκησε στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε τα μέσα με τα οποία είναι διατεθειμένος να διεκδικήσει τα συμφέροντά του. Επιπλέον, ένας μεσολαβητής μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας θα πρέπει να γίνει αποδεκτός και από τις δυο πλευρές. Κάτι τέτοιο θα ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη άσκηση ισορροπίας για τη Γερμανία. Όμως η εναλλακτική να αφήσουμε τη διαμάχη αυτή να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ μελλοντικά φαίνεται για την ώρα να είναι η χειρότερη επιλογή».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...