«Βόμβα» στο Ισραήλ με πιθανό ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο διεξάγει έρευνα για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου για πιθανά εγκλήματα πολέμου και ήδη στο Ισραήλ ανησυχούν για το ενδεχόμενο να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του πρωθυπουργού τους αλλά και άλλων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων.

«Οι νόμοι του πολέμου πρέπει να τηρούνται», επισημαίνει ο Γενικός εισαγγελέας του Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν.

Παράλληλα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να θεωρήσει τη μειωμένη πρόσβαση σε τρόφιμα στη Λωρίδα της Γάζας ως έγκλημα πολέμου.

Ο Χαν σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, επανέλαβε ότι «οι νόμοι του πολέμου πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Δεν πρέπει να ερμηνεύονται με τρόπο που να μην το καταλαβαίνουμε ή να υπονομεύουν την προστασία που προσφέρουν οι Συμβάσεις της Γενεύης σε όσους κινδυνεύουν περισσότερο, δηλαδή παιδιά, γυναίκες, ασθενείς ή πολίτες. Πρέπει να παρέχεται πλήρης προστασία»

Ο Νετανιάχου αντικρούει αυτές τις κατηγορίες: «Θέλουν να μας βάλουν στο εδώλιο» είπε ο Νετανιάχου. «Για πρώτη φορά, μια δημοκρατική χώρα που αγωνίζεται για την επιβίωσή της υπό τους κανόνες του πολέμου κατηγορείται η ίδια για εγκλήματα πολέμου».

Με 35.000 θανάτους στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή του πολέμου -αυτοί είναι οι αριθμοί που δημοσιεύουν τα Ηνωμένα Έθνη, συμπεριλαμβανομένων πολλών χιλιάδων αμάχων- είναι δύσκολο πάντως να μιλήσει για αυτή την προστασία. Κάτι που σίγουρα οφείλεται και στη Χαμάς, που πολλές φορέα χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα.

Το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει το καταστατικό του ΔΠΔ, αλλά αν εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, τα περισσότερα από 120 κράτη που το έχουν αποδεχθεί , θα υποχρεωθούν να συλλάβουν τους κατηγορούμενους και να τους παραδώσουν στο Δικαστήριο εάν εισέλθουν στο έδαφός τους. Ο Νετανιάχου θα ήταν τότε στο έδαφός τους.

Οι ΗΠΑ όπως ήταν αναμενόμενο, αντιτίθενται σε αυτή τη διαδικασία και όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, «για εμάς το θέμα είναι ξεκάθαρο. Δεν υποστηρίζουμε την έρευνα του ΔΠΔ. Δεν πιστεύουμε ότι το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία».

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

To μαρτυριάρικο παρεάκι της COSMOTE στην Κίμωλο και τα χαμένα εσώρουχα της «κακιάς» μάγισσας με τα κοτσιδάκια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το καλοκαίρι έχει μπει...