Βόμβα Βαξεβάνη: Ποιον να καλέσει ο Στέφανος Κασσελάκης ως μάρτυρα υπεράσπισης για τις εταιρείες του

Η Εισαγγελία της Αθήνας, πολύ γρήγορα και φαντάζομαι αυτεπάγγελτα, διέταξε έρευνα για το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας «OSIOS», μέσω της οποίας δανειοδότησε τον ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ κάνουμε τον σταυρό μας όχι για την ιερότητα του ονόματος της προεδρικής εταιρείας, αλλά για την ταχύτητα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Μας έδειξε πώς πρέπει να λειτουργεί, αλλά το αποφεύγει.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει σε κάθε περίπτωση να δώσει εξηγήσεις για την κατοχή της εταιρείας, αφού νόμος που ψήφισε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, απαγορεύει στα πολιτικά πρόσωπα να κατέχουν εταιρείες στο εξωτερικό.
Έχει όμως τη δυνατότητα να ζητήσει τη μαρτυρία του πρωθυπουργικού ζεύγους, το οποίο όχι μόνο κατείχε και δεν δήλωνε offshore εταιρεία στα νησιά Κέιμαν, αλλά κατείχε και το σπίτι του Βολταίρου μέσω άλλης εταιρείας που επίσης δεν δηλώθηκε στο πόθεν έσχες.

Για τη Μητσοτακική και μόνο ιστορία, να θυμίσω λίγο τα γεγονότα και να προτρέψω τον Στέφανο Κασσελάκη να ζητήσει την βοήθεια του πρωθυπουργού, τον οποίο μάλιστα εξ όσων γνωρίζω έχει εξυπηρετήσει στο παρελθόν.

Τον Ιανουάριο του 2019, το Documento αποκάλυψε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν δήλωνε από το 2007 στο Πόθεν Έσχες του, πολύ σημαντικά περιουσιακά στοιχεία τα οποία είχε αποκτήσει η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Ο Μητσοτάκης προφασιζόταν ότι επειδή ήταν σε διάσταση μαζί της δεν έκανε δήλωση στην οποία να την συμπεριλάμβανε. Αυτό όχι μόνο ήταν παράνομο, αλλά το Documento απέδειξε ότι ακόμη και όταν έληξε η… διάσταση και η κυρία Γκραμπόφσκι δήλωσε και πάλι Μαρέβα Μητσοτάκη, ούτε τότε δήλωσε τα περιουσιακά της στοιχεία.

Συγκεκριμένα η κυρία Γκραμπόφσκι ήταν κάτοχος της offshore εταιρείας ETERNIA στα παραδείσια νησιά Κέιμαν. Η εταιρεία αυτή δεν δηλώθηκε φυσικά στο πόθεν έσχες παρότι το ζεύγος δεν είχε πάρει διαζύγιο αλλά έλεγε ότι είναι σε διάσταση και μάλιστα κάνοντας επίκληση διαφορετικών ημερομηνιών κάθε φορά.

Ο Μητσοτάκης αποκάλεσε συκοφαντικό το δημοσίευμα και εμένα άθλιο και συκοφάντη. Όμως επειδή η ζωή αγαπάει τον οφσοράκια αλλά αγαπάει και τον δημοσιογράφο, επτά μήνες μετά, διέρρευσαν τα αρχεία Paradise Papers, όπου αποκαλύφθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η κυρία Γκραμπόφσκι όχι μόνο ήταν ιδιοκτήτης της offshore, αλλά το International Consortium of Investigative Journalists (ICJI) που δημοσίευσε τα στοιχεία χαρακτήριζαν ύποπτη την κατοχή εταιρείας αφού η Γκραμπόφσκι ήταν σύζυγος Έλληνα πολιτικού.

Μετά την αποκάλυψη, ο Μητσοτάκης έκανε δήλωση πόθεν έσχες στην οποία ωστόσο δεν συμπεριέλαβε την offshore των Κέιμαν. Το Documento υποστήριξε ότι παρανόμησε δημοσιεύοντας το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης στα Κέιμαν, απ’ όπου φαινόταν ότι η εταιρεία ήταν εγγεγραμμένη ως ενεργή τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τη δήλωση πόθεν έσχες χωρίς να την συμπεριλάβει. Το ζεύγος Μητσοτάκη απάντησε ότι ήταν λάθος του λογιστή που δεν έκλεισε την εταιρεία. Κανένας Εισαγγελέας πάντως δεν διέταξε έρευνα για το ανακριβές Πόθεν Έσχες ώστε να πάει έστω ο Μητσοτάκης και να δηλώσει «ω ήταν λάθος του λογιστή».

Εκτός από την υπόθεση της παραδείσιας offshore υπάρχει και η άλλη εταιρεία της οικογένειας στη Γαλλία, η SCI Venture. Στις 30 Ιουνίου 2006, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στη Βουλή ότι είναι σε διάσταση με τη σύζυγό του. Αυτό με βάση τον νόμο δεν τον απάλλασσε από την ευθύνη να κάνει δήλωση πόθεν έσχες για τη σύζυγό του, αλλά δεν έκανε. Μέσα σε μία βδομάδα από τη δήλωση «διάστασης», η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, δημιουργεί την εταιρεία SCI Venture στο Παρίσι, έχοντας 10.000 ευρώ μετοχικό κεφάλαιο. Στις 11 Ιουλίου, η εταιρεία αυτή που έχει μόλις 10.000 ευρώ στο ταμείο, αγοράζει το σπίτι του Βολτέρου, δίνοντας 1.650.000 ευρώ (έξοδα αγοράς, μεσιτίας, φόροι). Οι 900.000 ευρώ είναι δάνειο από την τράπεζα GE Money Bank, (δεν έχει διευκρινιστεί πώς το πήρε) και απομένουν 750.000 που καταβάλει σε μετρητά. Από πού μια εταιρεία που έχει 10.000 ευρώ στο ταμείο καταβάλει 750.000 ευρώ μετρητά;

Όταν το ζεύγος παύει να είναι σε διάσταση, δεν δηλώνει και πάλι την γαλλική εταιρεία στο Πόθεν Έσχες. Φαίνεται η συγκεκριμένη εταιρεία να μεταβιβάζει τις μετοχές της σε μία Ελληνική Εταιρεία, την MGPG Investment Consulting ΙΚΕ, της οποίας ιδιοκτήτρια είναι και πάλι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Με τον τρόπο αυτό όμως πετυχαίνει δύο πράγματα: πρώτο κρύβεται ότι η σύζυγος του Πρωθυπουργού έχει εταιρεία στο εξωτερικό (γιατί η ιδιοκτησία περνά μέσα από άλλη ελληνική εταιρεία) και δεύτερο δεν φαίνεται πουθενά στη δήλωση το σπίτι του Βολταίρου για το οποίο δόθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που με ανεξήγητο τρόπο.

Ούτε στην υπόθεση της Γαλλικής εταιρείας και το σπίτι του Βολταίρου, κινήθηκε η Ελληνική Δικαιοσύνη όπως συμβαίνει τώρα με τον Κασσελάκη, παρότι υπήρξαν δεκάδες δημοσιεύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αναγκάστηκα να κάνω εγώ ως δημοσιογράφος που αποκάλυψε την υπόθεση μηνυτήρια αναφορά για να ερευνηθεί το Πόθεν Έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους. Η Εισαγγελία Διαφθοράς ανέθεσε στο ΚΕΦΟΜΕΠ να κάνει τη σχετική έρευνα. Έχει ενδιαφέρον (και ποινικό) το τι έκανε το ΚΕΦΟΜΕΠ. Δύο ελεγκτές, ο Ιωάννης Καθαρός και Ιωάννης Βέρρος, αντί να εξετάσουν πώς η εταιρεία SCI Venture κατέβαλε 750.000 ευρώ ενώ διέθετε μόλις 10.000, επικαλέστηκαν τα εισοδήματα της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, του φυσικού προσώπου δηλαδή, για να καταλήξουν ότι από τα εισοδήματά της ΘΑ μπορούσε να έχει καταβάλει το ποσό. Φυσικά υποχρέωση των ελεγκτών δεν είναι να υποθέσουν πώς μπορεί να καταβλήθηκε το ποσό αλλά να ερευνήσουν πώς καταβλήθηκε. Και βέβαια όχι από το φυσικό πρόσωπο Μαρέβα Γκραμπόφσκι αλλά από τη εταιρεία που είναι η πραγματικά ελεγχόμενη.

Αυτή τη λαθροχειρία ενός άλλου είδους αδιευκρίνιστων, χρησιμοποίησε η Εισαγγελία για να απαλλάξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ανακριβές πόθεν έσχες του.

Για την ιστορία, όχι μόνο τη Μητσοτακική αλλά του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά, να σημειώσω ότι η κάλυψη του ζεύγους Μητσοτάκη για το Πόθεν Έσχες, έγινε όταν πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, ήταν η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία αποδέχθηκε αβάσιμη νομικά εισήγηση για το αν πρέπει ένα ζεύγος σε διάσταση να κάνει δήλωση Πόθεν Έσχες. Δηλαδή η κυρία Χριστοδουλοπούλου αποδέχθηκε πρακτικά ότι ένα ζευγάρι στο οποίο ο ένας είναι πολιτικός, μπορεί να δηλώνει σε διάσταση και να μην κάνει δήλωση πόθεν έσχες μέχρι να εξαφανίσει διάφορα περίεργα περιουσιακά στοιχεία.

Καλά θα κάνει λοιπόν ο Στέφανος Κασσελάκης, στη δική του περίπτωση που είναι πιο απλή, να καλέσει ως μάρτυρες τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Αυτοί ξέρουν.

ΥΓ: Για την ιστορία του Documento τώρα, το πρωθυπουργικό ζεύγος έκανε αγωγή εναντίον μας ζητώντας μισό εκατομμύριο για συκοφαντική δυσφήμηση. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι όσα είχαμε γράψει και αφορούσαν την offshore και το σπίτι του Βολταίρου ήταν αληθή.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...