«Βόμβα» από το ΔΝΤ: Ετοιμαστείτε για ένα πολύ δύσκολο έτος

Για το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, καθώς οι κύριοι κινητήριοι μοχλοί της παγκόσμιας ανάπτυξης – οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και η Κίνα – θα παρουσιάσουν εξασθένηση της δραστηριότητάς τους, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η νέα χρονιά θα είναι “πιο δύσκολη από τη χρονιά που αφήνουμε πίσω μας”, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva.
“Γιατί; Επειδή οι τρεις μεγάλες οικονομίες – οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Κίνα – επιβραδύνουν όλες ταυτόχρονα”, είπε.

Μειώνονται οι προοπτικές

Τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ μείωσε τις προοπτικές του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2023, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και τις πληθωριστικές πιέσεις και τα υψηλά επιτόκια που σχεδιάζουν κεντρικές τράπεζες όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με στόχο να περιορίσουν αυτές τις πιέσεις στις τιμές.
Έκτοτε, η Κίνα κατήργησε την πολιτική μηδενικού Covid και ξεκίνησε μια χαοτική επαναλειτουργία της οικονομίας της, αν και οι καταναλωτές εκεί παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται κατακόρυφα.
Στα πρώτα δημόσια σχόλιά του μετά την αλλαγή της πολιτικής, ο πρόεδρος Xi Jinping κάλεσε για περισσότερη προσπάθεια και ενότητα καθώς η Κίνα εισέρχεται σε μια “νέα φάση”.
“Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, η ανάπτυξη της Κίνας το 2022 είναι πιθανό να είναι στο επίπεδο ή κάτω από την παγκόσμια ανάπτυξη”, δήλωσε η Georgieva.
Επιπλέον, μια “εστία” από τις αναμενόμενες μολύνσεις του COVID εκεί τους επόμενους μήνες είναι πιθανό να πλήξει περαιτέρω την οικονομία της φέτος και να παρασύρει τόσο την περιφερειακή όσο και την παγκόσμια ανάπτυξη, δήλωσε η Georgieva, η οποία ταξίδεψε στην Κίνα για τις ανάγκες του ΔΝΤ στα τέλη του περασμένου μήνα.
“Ήμουν στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα, σε μια πόλη όπου υπάρχει μηδενικό COVID”, είπε.
“Αλλά αυτό δεν πρόκειται να διαρκέσει μόλις οι άνθρωποι αρχίσουν να ταξιδεύουν”.
Για τους επόμενους δύο μήνες, θα είναι δύσκολα για την Κίνα και ο αντίκτυπος στην κινεζική ανάπτυξη θα είναι αρνητικός, ο αντίκτυπος στην περιοχή θα είναι αρνητικός, ο αντίκτυπος στην παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι αρνητικός”, είπε.
Στις προβλέψεις του Οκτωβρίου, το ΔΝΤ προσδιόρισε την ανάπτυξη του κινεζικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος πέρυσι στο 3,2% – στο ίδιο επίπεδο με τις παγκόσμιες προοπτικές του Ταμείου για το 2022.
Τότε, έβλεπε επίσης την ετήσια ανάπτυξη στην Κίνα να επιταχύνεται το 2023 στο 4,4%, ενώ η παγκόσμια δραστηριότητα επιβραδύνεται περαιτέρω.
Τα σχόλιά της, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι μια νέα μείωση τόσο των προοπτικών ανάπτυξης της Κίνας όσο και των παγκόσμιων προοπτικών μπορεί να είναι στα σκαριά αργότερα αυτό το μήνα, όταν το ΔΝΤ θα παρουσιάσει συνήθως τις επικαιροποιημένες προβλέψεις κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Πιο ανθεκτική η οικονομία των ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, δήλωσε η Georgieva, η αμερικανική οικονομία στέκεται με διαφορά και μπορεί να αποφύγει την απόλυτη συρρίκνωση που είναι πιθανό να πλήξει έως και το ένα τρίτο των οικονομιών του κόσμου.
Οι “ΗΠΑ είναι οι πιο ανθεκτικές”, είπε, και “μπορεί να αποφύγουν την ύφεση.
Βλέπουμε ότι η αγορά εργασίας παραμένει αρκετά ισχυρή”.
Αλλά το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί κίνδυνο, διότι μπορεί να εμποδίσει την πρόοδο που πρέπει να σημειώσει η Fed για να επαναφέρει τον πληθωρισμό των ΗΠΑ στο επίπεδο-στόχο της από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών που έφτασαν πέρυσι.
Ο πληθωρισμός έδειξε σημάδια ότι είχε ξεπεράσει την κορύφωσή του καθώς τελείωνε το 2022, αλλά σύμφωνα με το προτιμώμενο μέτρο της Fed, παραμένει σχεδόν τριπλάσιος από τον στόχο του 2%.
“Αυτό είναι… μια μικτή ευλογία, διότι αν η αγορά εργασίας είναι πολύ ισχυρή, η Fed μπορεί να χρειαστεί να διατηρήσει τα επιτόκια πιο υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να μειώσει τον πληθωρισμό”, δήλωσε η Georgieva.
Πέρυσι, στην πιο επιθετική σύσφιξη της πολιτικής από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της από σχεδόν μηδενικό τον Μάρτιο στο σημερινό εύρος 4,25% έως 4,50% και οι αξιωματούχοι της Fed τον περασμένο μήνα προέβλεψαν ότι θα ξεπεράσει το όριο του 5% το 2023, ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2007.
Πράγματι, η αμερικανική αγορά εργασίας θα αποτελέσει κεντρικό σημείο εστίασης για τους αξιωματούχους της Fed, οι οποίοι θα ήθελαν να δουν τη ζήτηση για εργασία να χαλαρώνει, ώστε να συμβάλει στην υποβάθμιση των πιέσεων στις τιμές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ