«Βόμβα» από την Παγκόσμια Τράπεζα για αύξηση του πληθωρισμού διεθνώς

Τις επικίνδυνες συνέπειες της αύξησης της τιμής του πετρελαίου για την παγκόσμια οικονομία, ανέλυσε η Παγκόσμια Τράπεζα σε πρόσφατη έκθεση «βόμβα».

Συγκεκριμένα, η πρόβλεψη κάνει λόγο για μια μέση τιμή πετρελαίου στα 84 δολάρια/βαρέλι φέτος, όμως το αργό Brent βρίσκεται ήδη κοντά στα 88 δολάρια εξαιτίας της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι μια μέτρια διαταραχή της προμήθειας πετρελαίου φέτος θα είχε ως αποτέλεσμα να σκαρφαλώσει το Brent στα 92 δολάρια, ενώ μια πιο σοβαρή διαταραχή θα το ωθούσε άνετα πάνω από τα 100.

Τότε ο πληθωρισμός διεθνώς θα αυξανόταν κατά 1%, προκαλώντας σημαντικό πρόβλημα, ιδίως στις χώρες-καταναλωτές πετρελαίου, όπως είναι η Ελλάδα.

Επιπλέον ένα τέτοιο σενάριο θα αύξανε τις τιμές και άλλων εμπορευμάτων, όπως το φυσικό αέριο, τα λιπάσματα και τα τρόφιμα.

Από την πλευρά του, το Bloomberg υπολογίζει ότι οι γεωπολιτικές απειλές έχουν προσθέσει 25 δολάρια στην τιμή του αργού πετρελαίου τα τελευταία χρόνια. Άλλες πηγές τοποθετούν το εν λόγω premium πιο κοντά στα 5-10 δολάρια, όμως είναι φανερό πως η ανησυχία έχει επηρεάσει την αγορά.

Καθώς σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού έχει υποχωρήσει σημαντικά στην Ευρώπη, η προσοχή όλων έχει στραφεί στο πετρέλαιο. Σε αυτή την περίπτωση η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη έχουν περιορισμένες δυνατότητες να επηρεάσουν την τιμή, αφού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι παραγωγοί όπως ο ΟΠΕΚ+.

Η Ε.Ε. προσπαθεί να απεξαρτηθεί επενδύοντας στην ηλεκτροκίνηση και την αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης, όμως πρόκειται για μια αργή διαδικασία που την καθιστά εξαρτημένη από τις διακυμάνσεις του μαύρου χρυσού για το ορατό μέλλον.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση