«Βόμβα» από την Παγκόσμια Τράπεζα για αύξηση του πληθωρισμού διεθνώς

Τις επικίνδυνες συνέπειες της αύξησης της τιμής του πετρελαίου για την παγκόσμια οικονομία, ανέλυσε η Παγκόσμια Τράπεζα σε πρόσφατη έκθεση «βόμβα».

Συγκεκριμένα, η πρόβλεψη κάνει λόγο για μια μέση τιμή πετρελαίου στα 84 δολάρια/βαρέλι φέτος, όμως το αργό Brent βρίσκεται ήδη κοντά στα 88 δολάρια εξαιτίας της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι μια μέτρια διαταραχή της προμήθειας πετρελαίου φέτος θα είχε ως αποτέλεσμα να σκαρφαλώσει το Brent στα 92 δολάρια, ενώ μια πιο σοβαρή διαταραχή θα το ωθούσε άνετα πάνω από τα 100.

Τότε ο πληθωρισμός διεθνώς θα αυξανόταν κατά 1%, προκαλώντας σημαντικό πρόβλημα, ιδίως στις χώρες-καταναλωτές πετρελαίου, όπως είναι η Ελλάδα.

Επιπλέον ένα τέτοιο σενάριο θα αύξανε τις τιμές και άλλων εμπορευμάτων, όπως το φυσικό αέριο, τα λιπάσματα και τα τρόφιμα.

Από την πλευρά του, το Bloomberg υπολογίζει ότι οι γεωπολιτικές απειλές έχουν προσθέσει 25 δολάρια στην τιμή του αργού πετρελαίου τα τελευταία χρόνια. Άλλες πηγές τοποθετούν το εν λόγω premium πιο κοντά στα 5-10 δολάρια, όμως είναι φανερό πως η ανησυχία έχει επηρεάσει την αγορά.

Καθώς σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού έχει υποχωρήσει σημαντικά στην Ευρώπη, η προσοχή όλων έχει στραφεί στο πετρέλαιο. Σε αυτή την περίπτωση η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη έχουν περιορισμένες δυνατότητες να επηρεάσουν την τιμή, αφού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι παραγωγοί όπως ο ΟΠΕΚ+.

Η Ε.Ε. προσπαθεί να απεξαρτηθεί επενδύοντας στην ηλεκτροκίνηση και την αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης, όμως πρόκειται για μια αργή διαδικασία που την καθιστά εξαρτημένη από τις διακυμάνσεις του μαύρου χρυσού για το ορατό μέλλον.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών

Το «ταμείο» του νέου κόμματος: Ποιοι χρηματοδοτούν την Καρυστιανού;

Το παρασκήνιο των επαφών με επιχειρηματίες και ο ρόλος του στενού πυρήνα

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;