Βόμβα από Κομισιόν: Έρχονται μνημόνια για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους – Καμπανάκι για Ελλάδα και Ιταλία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου προτεινόμενες αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες είναι πιθανό να προσφέρουν στις χώρες «ατομικές πορείες μείωσης του χρέους», δήλωσε ο αντιπρόεδρο της Επιτροπής Valdis Dombrovskis το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022
Σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ στην Πράγα, ο Dombrovskis δήλωσε ότι ο κύριος στόχος των κανόνων, που έχουν σχεδιαστεί για τη διασφάλιση της αξίας του ευρώ, θα παραμείνει η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Η έννοια των «ατομικών πορειών» των κρατών μελών για τη δημοσιονομική προσαρμογή δεν είναι παρά ευφημισμός για τα γνωστά στην Ελλάδα από την εποχή της κρίσης χρέους μνημόνια – τα οποία θα συνδυαστούν μάλιστα με το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται από τα κράτη μέλη και περιλαμβάνονται στα εθνικά σχέδια για τα το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή

«Αυτό (σ.σ. η μείωση του χρέους) θα απαιτήσει δημοσιονομική προσαρμογή, μεταρρυθμίσεις καθώς και επενδύσεις», δήλωσε ο Dombrovskis, υποδεικνύοντας ότι οι δημόσιες επενδύσεις θα λάβουν πιθανώς μεγαλύτερη προσοχή κατά τη διάρκεια της μεταρρύθμισης.
«Όλα αυτά τα τρία στοιχεία θα πρέπει να συνδυαστούν, ώστε να επιτευχθεί μια ρεαλιστική, σταδιακή και βιώσιμη μείωση των ποσοστών του δημόσιου χρέους», επισήμανε.
Οι κανόνες της ΕΕ απαιτούν το δημόσιο χρέος πρέπει να είναι κάτω από το 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και τα δημόσια ελλείμματα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Europe Debt Bubble And Hyperbitcoinization - Bitcoin Magazine - Bitcoin  News, Articles and Expert Insights

Οι υπερχρεωμένες χώρες

Αλλά η πανδημία οδήγησε πολλά κράτη σε χρέος πολύ πάνω από το 100% του ΑΕΠ, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο 185% περίπου και την Ιταλία στο 150%.
Από την άλλη πλευρά, η Εσθονία έχει χρέος μόλις 18,1%, το Λουξεμβούργο 24,4% και η Λιθουανία 44,3%.

Η εξατομικευμένη προσέγγιση

«Δεδομένων των διαφορετικών επιπέδων χρέους μεταξύ των κρατών μελών, δεν μπορεί να υπάρξει μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους”, δήλωσε ο Dombrovskis.
Μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο για τα κράτη μέλη, αλλά εντός ενός κοινού συνόλου κανόνων», είπε.
Αυτό θα αποτελούσε μία απόκλιση από τον ισχύοντα κανόνα που προβλέπει ότι όλες οι χώρες πρέπει να μειώνουν το χρέος τους κάθε χρόνο κατά το ένα εικοστό της υπέρβασης πάνω από το 60% του ΑΕΠ – μια απαίτηση που είναι υπερβολικά φιλόδοξη για τις χώρες με υψηλό χρέος.

Europe Bonds Slide After ECB Delivers Super-Sized Rate Hike By Bloomberg

Εφαρμόσιμοι και ρεαλιστικοί κανόνες…

«Οι κανόνες πρέπει να είναι σαφείς, και πρέπει να είναι εφαρμόσιμοι, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Οικονομικών Zbynek Stanjura, ο οποίος φιλοξένησε τη συνάντηση.
«Έτσι, όποιες αλλαγές και αν κάνουμε, πρέπει να βρούμε τι είναι ρεαλιστικό».
Σε ένα νεύμα προς τη Γερμανία και ορισμένες βόρειες χώρες της ΕΕ, η Επιτροπή θα προτείνει ισχυρότερη επιβολή των κανόνων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, δήλωσε ο Dombrovskis, καθώς η πρακτική του παρελθόντος έδειξε ότι η τήρηση των κανόνων δεν αποτελούσε προτεραιότητα για ορισμένα κράτη

Ο δείκτης των δημοσίων δαπανών

Η Επιτροπή θα προτείνει επίσης την απλούστευση των κανόνων, εστιάζοντας σε έναν ενιαίο παρατηρήσιμο δείκτη, όπως ο δείκτης αναφοράς δαπανών, δήλωσε ο Dombrovskis.
Το «σημείο αναφοράς δαπανών» είναι ένας κανόνας που επιτρέπει στις κυβερνήσεις να αυξάνουν τις δαπάνες κάθε χρόνο κατά το ποσοστό της δυνητικής ανάπτυξης της οικονομίας – το ποσοστό με το οποίο μια οικονομία αναπτύσσεται χωρίς να προκαλείται υπερβολικός πληθωρισμός.
Με αυτόν τον τρόπο, όταν η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από το κανονικό και υπερθερμαίνεται, οι χαμηλότερες δαπάνες συμβάλλουν στο μετριασμό των πληθωρθστκών πιέσεων.
Όταν η οικονομία αναπτύσσεται κάτω από το δυναμικό της, οι υψηλότερες κρατικές δαπάνες τη βοηθούν να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Τα κόλπα της ΕΚΤ για Ελλάδα – Ιταλία

Η ΕΚΤ όπως έχει επισημάνει σε ρεπορτάζ του το BN (19/8), εξετάζει μια φόρμουλα ώστε να διασφαλίσει την Ελλάδα και ένα από τα σενάρια που εξετάζεται… είναι να αναγνωρίσει αρχές 2023 την γερμανική εταιρία αξιολογήσεων Scope Rating – παρά τις κατά καιρούς αντιφάσεις – ως επίσημο οίκο πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Σήμερα η ΕΚΤ αναγνωρίζει μόνο τους οίκους αξιολόγησης Moody’s, Fitch, Standard and Poor’s όλες από τις ΗΠΑ και την DBRS από τον Καναδά.
Επίσης ένα κριτήριο που λαμβάνει υπόψη της η ΕΚΤ είναι ότι σταθμίζει στα κριτήρια της μόνο την υψηλότερη και όχι την χαμηλότερη βαθμολογία.
Ο γερμανικός οίκος Scope Rating δεν είναι αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ.
Αυτό σημαίνει ότι αξιολογεί την Ελλάδα σε ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές, μια βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική αξιολόγηση investment grade αλλά η βαθμολογία της δεν προσμετράται από την ΕΚΤ.
Υπενθυμίζεται ότι και η Standard and Poor’s βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές.

Το τεστάρισμα από τις αγορές

Το bankingnews έχει αποκαλύψει επίσης  ότι το επόμενο διάστημα οι αγορές και κερδοσκοπικά κεφάλαια θα επιχειρήσουν τα τεστάρουν τον νέο μηχανισμό στήριξης των ομολόγων της ΕΚΤ.
Οι εύκολοι στόχοι είναι οι δύο πιο αδύναμες χώρες η Ελλάδα και η Ιταλία.
Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχει αναρριχηθεί στο 3,55% από 2,92% αλλά και με υψηλό έτους το 4,74%.
Δεν αποκλείεται προσεχώς να δούμε το ελληνικό 10ετές ομόλογο πάνω από 4%.
Κερδοσκοπικά κεφάλαια στο Λονδίνο φαίνεται να συντονίζονται ώστε να χτυπήσουν τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα
Την μεν Ελλάδα λόγω της κλασικής αδύναμης θέσεως της και την Ιταλία λόγω των εκλογών και της ήδη προεξοφλημένης νίκης της εθνικιστικής Δεξιάς στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

European Fiscal Governance: A Proposal from the IMF – IMF Blog

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το… απαγορευμένο βίντεο που λαμβάνουν στα κινητά τους επιτελείς του Mega Channel για το παρελθόν της Αναστασίας Γιάμαλη (vid)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Δημοσκόπηση για γέλια για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς – Ποιοι κύκλοι τρομοκρατούνται από την άνοδο Κασσελάκη

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Είδατε,...