«Βγες να πάρεις έναν καφέ» – Έτσι ο Σολτς έβγαλε τον Όρμπαν από την αίθουσα

Οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας -και όχι τη χρηματοδότηση που αναβλήθηκε για το 2024- με έναν μάλλον παράδοξο τρόπο, μετά από τρεις ώρες αδιέξοδων συζητήσεων: ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, είπε στον Βίκτορ Όρμπαν να βγει λίγο από την αίθουσα και να… πάρει έναν καφέ.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει το Politico. Ο Σολτς έκανε την πρόταση στον Ούγγρο ηγέτη μπροστά στους ομολόγους του της ΕΕ που συγκεντρώθηκαν γύρω από το κυκλικό τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Πέμπτης.

Μ’ αυτήν την ιδέα, οι 26 ηγέτες της ΕΕ που βρίσκονταν στην αίθουσα μπόρεσαν να εγκρίνουν την πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη με την απαιτούμενη ομοφωνία.

Αφού οι δύο άνδρες μίλησαν, ο Όρμπαν αποχώρησε από την αίθουσα, ανοίγοντας το δρόμο για την ιστορική απόφαση της ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία μετά από ημέρες αβεβαιότητας, δεδομένης της έντονης αντίθεσης του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Η αξιοσημείωτη στρατηγική του Σολτς, την οποία περιέγραψαν στο POLITICO τρεις αξιωματούχοι με γνώση των γεγονότων, προκάλεσε έκπληξη στις Βρυξέλλες και όχι μόνο. Η απόδοση του καγκελαρίου στην ευρωπαϊκή σκηνή από τότε που διορίστηκε το 2021 ήταν απογοητευτική μέχρι στιγμής, με τους επικριτές να επισημαίνουν την έλλειψη τακτικής διαπραγμάτευσης και επικοινωνιακών δεξιοτήτων του σε σύγκριση με την πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η ιδέα ότι ένας ηγέτης της ΕΕ έπρεπε να φύγει από την αίθουσα για να υπάρξει η απαιτούμενη ομοφωνία είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη. Στην πραγματικότητα, αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη δεν μπορούσαν να πουν εάν η κίνηση του Σολτς είχε ξαναγίνει στο παρελθόν.

Αφού οι ηγέτες της ΕΕ επικύρωσαν την απόφαση να ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες, ο Όρμπαν είπε σε μια ανάρτηση στο Facebook: «Η Ουγγαρία δεν θέλει να είναι μέρος αυτής της λανθασμένης απόφασης!».

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε γιορτάσει την ανακοίνωση στο X, λέγοντας: «Ευχαριστώ τον Καγκελάριο Scholz για τις προσωπικές του προσπάθειες και τη Γερμανία για την ηγεσία της».

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανατροπή με Αναστασία Γιάμαλη και ΣΚΑΪ;

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Νέα δημοσκόπηση-σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλες απώλειες και για τη ΝΔ – Που πάνε οι ψηφοφόροι

Τα κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές, τη συνεχή «αιμορραγία» των...