Βαρουφάκης στο BBC: «Αισχρή η πρόταση δανεισμού των Γλυπτών – Έκανε έγκλημα ο Μητσοτάκης»

Βαρουφάκης στο BBC: «Αισχρή η πρόταση δανεισμού των Γλυπτών – Έκανε έγκλημα ο Μητσοτάκης».

«Είναι αξιολύπητο να τσακωνόμαστε για αυτό το θέμα», τόνισε σε εκπομπή του BBC ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στη σκιά της διαμάχης Λονδίνου – Αθήνας.

«Βρετανοί στρατιώτες και Έλληνες στρατιώτες, έχουμε χύσει αίμα μαζί για 200 χρόνια σε όλες τις μεγάλες συγκρούσεις, είναι αξιολύπητο να τσακώνουμε γι’ αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωσε ότι η μόνη αμοιβαία επωφελής λύση είναι η μόνιμη έκθεση των Γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης, με αντάλλαγμα περιοδικές εκθέσεις ελληνικών αρχαιοτήτων που θα κοσμούν την αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου όπου σήμερα βρίσκονται τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ακόμα ότι καμία λύση δεν θα προκύψει «αν οι δύο κυβερνήσεις κάνουν το λάθος να επικεντρωθούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς αντί για την ανάγκη επανένωσης των Γλυπτών με τον Παρθενώνα», επισημαίνοντας πως «το έγκλημα του Έλγιν δεν ήταν απλά η “μετακίνησή” τους στο Λονδίνο αλλά ο ακρωτηριασμός του Παρθενώνα του οποίου τα εν λόγω γλυπτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος – με τα λόγια του Λόρδου Βύρωνα προς τον Παρθενώνα: “Τυφλό είναι το μάτι που δεν δακρύζει βλέποντας τα ακρωτηριασμένα σου τοιχώματα”».

Όσον αφορά την πολιτική διάσταση, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιάστηκε στην παγίδα του Τζ. Όσμπορν (πρόεδρου του Βρετανικού Μουσείου) ξεκινώντας, ένα χρόνο τώρα, διαπραγματεύσεις που εκκινούν από την αισχρή πρόταση δανεισμού μέρους των Γλυπτών με μόνιμη ομηρία των υπόλοιπων – δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε ως βάση διαπραγμάτευσης ένα νέο έγκλημα, ακόμα μεγαλύτερο από εκείνο του Έλγιν».

Αναφορικά με τον Ρίσι Σούνακ, είπε πως «πιάστηκε στην παγίδα της ακροδεξιάς, σχεδόν Τραμπικής, πτέρυγας των Τόρηδων για τους οποίους η οποιαδήποτε συζήτηση επιστροφής των Γλυπτών αποτελεί… προδοσία – κόντρα όμως στην βούληση της πλειοψηφίας του βρετανικού λαού που επιθυμεί την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα».

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανατροπή με Αναστασία Γιάμαλη και ΣΚΑΪ;

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Νέα δημοσκόπηση-σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλες απώλειες και για τη ΝΔ – Που πάνε οι ψηφοφόροι

Τα κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές, τη συνεχή «αιμορραγία» των...