Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα σε Νετανιάχου και Μπάιντεν

Όλο και υξάνονται οι εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, καθώς σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ένας «πολύ υψηλόβαθμος» Ισραηλινός αξιωματούχος κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ότι επιδιώκει να ανατρέψει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Όσον αφορά στην επισφαλή πολιτική θέση του Νετανιάχου, εν μέσω κριτικής για το πώς διαχειρίστηκε τον πόλεμο στη Γάζα, ήταν μέρος της έκθεσης για την «ετήσια αξιολόγηση απειλών» των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Απαντώντας σε αυτή, ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάστηκε, δήλωσε πως «αυτοί που εκλέγουν τον πρωθυπουργό είναι οι πολίτες του Ισραήλ και κανένας άλλος.

Το Ισραήλ δεν είναι προτεκτοράτο των ΗΠΑ, αλλά μια ανεξάρτητη και δημοκρατική χώρα της οποίας οι πολίτες είναι αυτοί που εκλέγουν την κυβέρνηση. Αναμένουμε από τους φίλους μας να δράσουν για να ανατρέψουν το τρομοκρατικό καθεστώς της Χαμάς και όχι την εκλεγμένη κυβέρνηση στο Ισραήλ», επεσήμανε.

Όπως αναφέρουν οι Times of Israel, στην αξιολόγησή τους οι ΗΠΑ καταλήγουν στο εξής: «Η δυσπιστία για την ικανότητα του Νετανιάχου να κυβερνήσει, έχει διευρυνθεί στους πολίτες, και έχει φτάσει σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα από ό,τι ήταν πριν τον πόλεμο. Αναμένουμε μεγάλες διαμαρτυρίες που απαιτούν την παραίτησή του και τη διεξαγωγή εκλογών. Μια διαφορετική, πιο μετριοπαθής κυβέρνηση είναι πιθανό να σχηματιστεί μετά από οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση».

Το πόρισμα της έκθεσης των ΗΠΑ μεταδόθηκε κατά τη νυχτερινή εκπομπή ειδήσεων του Channel 12, όπου και αναφέρθηκε ότι η εν λόγω δήλωση, προήλθε από την «ανώτερη ισραηλινή πολιτική πηγή που μπορείτε να φανταστείτε», υπονοώντας ότι πιθανότατα πρόκειται για τον ίδιο τον Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου «αποφάσισε να ξεκινήσει ισχυρές, δημόσιες και δραματικές αντιπαραθέσεις με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», μετέδωσε επίσης το Channel 12.

Εν των μεταξύ, την ώρα που οι εντάσεις με τον Λευκό Οίκο αυξάνονται, ο Νετανιάχου δήλωσε μιλώντας στους αντιπροσώπους της AIPAC – ένα λόμπι που υποστηρίζει πολιτικές υπέρ του Ισραήλ – οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον την Τρίτη 12 Μαρτίου, ότι εκτιμά βαθύτατα την υποστήριξη από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και ελπίζει ότι θα συνεχιστεί.

«Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, το Ισραήλ θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, ό,τι κι αν γίνει» συνέχισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Για να κερδίσει τον πόλεμο,πρέπει να καταστρέψει τα εναπομείναντα τάγματα της Χαμάς στη Ράφα. Αν δεν το κάνει, η Χαμάς θα ανασυνταχθεί, θα επανεξοπλιστεί και θα ανακατακτήσει τη Γάζα.

Αυτή είναι μια αφόρητη απειλή για το μέλλον μας και δεν θα την αποδεχτούμε. Θα καταστρέψουμε τη Χαμάς, θα απελευθερώσουμε τους ομήρους μας και θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα αποτελέσει ξανά απειλή για το Ισραήλ», πρόσθεσε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...