Αυτός είναι ο ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο

Ο ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο έφτασε σήμερα στο ποινικό δικαστήριο του Πέζινοκ, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Μπρατισλάβα, το οποίο αναμένεται να δώσει εντολή για την προφυλάκισή του, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

Ο άνδρας, ο οποίος κατονομάστηκε από τα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης ως ο 71χρονος ποιητής Γιουράι Σίντουλα, πυροβόλησε πέντε φορές την Τετάρτη τον Σλοβάκο πρωθυπουργό, ο οποίος επλήγη τις τέσσερις.

Η απόπειρα σημειώθηκε την ώρα που ο Φίτσο χαιρετούσε υποστηρικτές του έπειτα από κυβερνητική συνεδρίαση που έγινε στην πόλη Χάντλοβα, στην κεντρική Σλοβακία.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός διακομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση πέντε ωρών.

Ο Φίτσο υποβλήθηκε εκ νέου χθες, Παρασκευή, σε δίωρη επέμβαση.

“Ο ασθενής έχει τώρα τις αισθήσεις του, η κατάστασή του είναι σταθερή, αλλά εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η κατάστασή του είναι πολύ σοβαρή”, δήλωσε χθες η Μίριαμ Λαπουνίκοβα, διευθύντρια του νοσοκομείου Ρούζβελτ της Μπάνσκα Μπίστριτσα, όπου νοσηλεύεται ο Φίτσο.

Εισαγγελέας ζήτησε χθες την προφυλάκιση του υπόπτου για την απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προμελέτης.

Ποιος είναι ο Γιουράι Τσίντουλα

Ο71χρονος ποιητής και συγγραφέας Γιουράι Τσίντουλα είναι, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο άνθρωπος που πυροβόλησε τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο.

Ο δράστης της επίθεσης συμμετείχε σε λογοτεχνικούς συλλόγους και είναι υποστηρικτής του προοδευτικού κόμματος της χώρας, του οποίου ηγέτης είναι η πρόεδρος Σουζάνα Καπούτοβα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με Μέσα από τη Σλοβακία, ο Τσίντουλα δημοσίευσε το 2016 δημοσίευσε το μανιφέστο του «Κινήματος κατά της βίας», στο οποίο φέρεται να ήταν ένας εκ των ιδρυτών του.

Ο δράστης που πυροβόλησε τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας στη Χάντλοβα κατάγεται από το Λέβιτσε, μια πόλη στο νότο της χώρας. Αυτό μετέδωσε ο ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός σταθμός TV Joj.

Γεννημένος το 1953, ο Τσίντουλα ίδρυσε μαζί με άλλους συγγραφείς μια λογοτεχνική ομάδα το 2005, στην οποία ήταν επικεφαλής μέχρι το 2016.

Ο 71χρονος συγγραφέας έχει γράψει επίσης τρεις ποιητικές συλλογές.

Επιπλέον, από το 2015, ο Τσίντουλα είναι μέλος της Ένωσης Σλοβάκων Συγγραφέων, σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε το Tv Joj.

Ο γιος του δράστη φέρεται να δήλωσε ότι ο πατέρας του δεν ψήφισε τον Φίτσο στις τελευταίες εκλογές. Επίσης, απέκλεισε να έπασχε ο 71χρονος Τσίντουλα από ψυχικές ασθένειες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

To μαρτυριάρικο παρεάκι της COSMOTE στην Κίμωλο και τα χαμένα εσώρουχα της «κακιάς» μάγισσας με τα κοτσιδάκια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το καλοκαίρι έχει μπει...