«Αυτή μας οδηγεί σε παγκόσμια ύφεση» – Πρωτοφανής επίθεση της ΕΕ κατά της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ

Πρωτοφανής ήταν η παρέμβαση του Josep Borrell, του ύπατου εκπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά της πολιτικής της Federal Reserve, παραβιάζοντας ένα ανομολόγητο πρωτόκολλο περί “μη διαφωνίας” με τις ΗΠΑ.
Ο ανώτατος εκπρόσωπος του μπλοκ των 27 μελών της ΕΕ, ξέσπασε πάρα πολύ δημόσια κατά της Fed όταν είπε ότι οι κεντρικές τράπεζες (σε όλη την Ευρώπη, όπου η ύφεση θα είναι πολύ, πολύ χειρότερη από ό,τι στις ΗΠΑ) αναγκάζονται να ακολουθήσουν τις πολλαπλές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed για να αποτρέψουν την πτώση των νομισμάτων τους έναντι του δολαρίου, και συνέκρινε την επιρροή της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ με την κυριαρχία της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική πριν από τη δημιουργία του ευρώ.

Η “ζημιά” της Fed

Ως αποτέλεσμα της σκληρής πολιτικής σύσφιξης της Fed, η οποία στις 2 Νοεμβρίου θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, την τέταρτη φορά σε μόλις 96 ημέρες διαπραγμάτευσης, την ταχύτερη εκστρατεία σύσφιξης από την εποχή του Volcker, τόσο οι αμερικανικές κεφαλαιαγορές (ο S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά -24%, για το 4ο χειρότερο έτος στην ιστορία – μόνο το 1931, το 1974 και το 2002 ήταν χειρότερα) όσο και τα 10ετή ομόλογα έχουν υποχωρήσει κατά -17% οδεύοντας προς το χειρότερο έτος στην ιστορία τους.
Και η αμερικανική οικονομία παραπαίει.
Ωστόσο, οι ζημιές στις ΗΠΑ – η οικονομία των οποίων είναι σχετικά απομονωμένη από τις επιπτώσεις που έχει η εκτίναξη του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, του δολαρίου, δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με την καταστροφή που “μοιράζει” η Fed με τη μορφή της εκτίναξης του δολαρίου και της έκρηξης των επιτοκίων.

Η παρέμβαση Borrell

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι “ηγέτες” της Ευρώπης παραδέχονται πόσο ανίσχυροι είναι πραγματικά όταν ο θεματοφύλακας του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος πρέπει να κάνει το καλύτερο μόνο για τον εαυτό του.
“Όλοι πρέπει να ακολουθήσουν, διότι διαφορετικά το νόμισμά τους θα υποτιμηθεί”, δήλωσε ο Borrell σε ακροατήριο πρεσβευτών της ΕΕ, αναφέρουν οι FT.
“Όλοι τρέχουν να αυξήσουν τα επιτόκια, αυτό θα μας οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση”.
Τα σχόλια, τα οποία οι FT χαρακτήρισαν ως “απροκάλυπτα”, έγιναν σε μια εκτενή ομιλία στην οποία επέκρινε επίσης την ΕΕ ότι δεν ακούει τις ξένες χώρες και προσπαθεί να “εξάγει” το μοντέλο διακυβέρνησης και τα πρότυπα της σε άλλους.
ΕΠίσης, παραδέχθηκε ότι το μπλοκ απέτυχε να προβλέψει την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρά τις “προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον”.
Τα προσεκτικά επιλεγμένα λόγια του Borrell σχετικά με τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ ακολούθησαν την προειδοποίηση της Παγκόσμιας Τράπεζας τον περασμένο μήνα ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από πολλές κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμια ύφεση το 2023, καθώς υποστήριξε ότι ο “βαθμός συγχρονισμού” των κεντρικών τραπεζών δεν έχει καμία σχέση με οτιδήποτε έχει παρατηρηθεί εδώ και πέντε δεκαετίες.
Όπως σημειώνουν οι FT, η συντριπτική επιρροή της Fed στις τρέχουσες τάσεις της νομισματικής πολιτικής αντικατοπτρίζει την κατάσταση στην Ευρώπη πριν από το ευρώ, όταν οι χώρες ήταν αναγκασμένες να ακολουθούν τις πολιτικές της γερμανικής Bundesbank, δήλωσε ο Borrell.
“Έπρεπε να το κάνεις.
Ακόμη και αν δεν ήταν η σωστή πολιτική για τους εσωτερικούς σας λόγους”.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ