Αυτή είναι η μεγάλη ανησυχία για τη Eurovision – Πως η συμμετοχή του Ισραήλ βάζει «φωτιά»

Οι σχεδιαζόμενες διαδηλώσεις κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision έχουν δημιουργήσει ανησυχία στα μέλη της εβραϊκής κοινότητας στο Μάλμο της Σουηδίας, που φιλοξενεί τη διοργάνωση, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κοινότητας.

Η Σουηδία έχει υποσχεθεί ένα θεαματικό Eurovision σόου από τις 7 έως τις 11 Μαΐου αλλά ο διαγωνισμός θα λάβει χώρα εν μέσω διαδηλώσεων για την στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που πυροδοτήθηκε από την επιδρομή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Η κοινότητα των περίπου 1.200 Εβραίων ανησυχεί ότι μπορεί να αποτελέσει στόχο των μεγάλων διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου, όταν το Ισραήλ θα συμμετάσχει στον δεύτερο ημιτελικό, και ξανά την ημέρα του τελικού, στις 11 Μαΐου.

«Υπάρχει μια αίσθηση ανησυχίας, έντασης. Δεν μπορώ να πω ότι δεν ανησυχώ», δήλωσε στο Reuters ο Φέλιξ Κράους Σιόγκρεν, ξεναγός στη συναγωγή του Μάλμο.

«Με το Ισραήλ να συμμετέχει στην Eurovision, το κλίμα θα είναι ακόμα πιο έντονο και ίσως η συναγωγή να αποτελέσει στόχο των διαδηλώσεων. Δεν είναι κάτι αδιανόητο».

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), που διοργανώνει τον διαγωνισμό, έχει αντισταθεί στις εκκλήσεις για αποκλεισμό του Ισραήλ και της διαγωνιζόμενής του, της Έντεν Γκολάν.

Το Μάλμο, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, έχει μια μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα, με τα περισσότερα μέλη της να προέρχονται από το Ιράκ και τη Συρία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ