Αυτές είναι οι 5 μεγάλες αλλαγές στις δηλώσεις ΦΠΑ

5 μεγάλες αλλαγές στο έντυπο δήλωσης του ΦΠΑ θα δουν οι φορολογούμενοι που θα μπουν τον Ιούλιο στην σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, λόγω της ανάγκης απλούστευσης των διαδικασιών και διευκόλυνσης τους, με την προσυμπλήρωση των δηλώσεων βάσει των στοιχείων που διαβιβάζονται στο myDATA.

Συγκεκριμένα, οι 5 αλλαγές της δήλωσης ΦΠΑ θα είναι ορατές από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, ανεξαρτήτως του χρόνου υποβολής των δηλώσεων και ανεξαρτήτως εάν οι φορολογούμενοι υποχρεούνται σε τήρηση διπλογραφικού, απλογραφικού λογιστικού συστήματος, ή είναι μη υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία.

Επιπλέον, ορίζεται πως για τις δηλώσεις ΦΠΑ οι οποίες αφορούν φορολογικές περιόδους από 1.1.2022 έως 31.12.2023, η ΑΑΔΕ προσυμπληρώνει τις κατηγορίες εκροών και εισροών με τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης βάσει των δεδομένων που διαβιβάζονται στο myDATA.

Ειδικά ως προς τις εισροές ΦΠΑ, εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών δαπανών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, όλες οι δαπάνες προσυμπληρώνονται στον κωδικό 361 (Αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας). Σημειώνεται πως τα προσυμπληρωμένα ποσά στους κωδικούς της δήλωσης ΦΠΑ δύνανται να τροποποιούνται από τον φορολογούμενο.

Για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από 1.1.2024 και εφεξής και αφορούν φορολογικές περιόδους από 1.1.2024 και εφεξής, η ΑΑΔΕ προ-συμπληρώνει τις κατηγορίες εκροών και εισροών με τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ.

Ποιες είναι αναλυτικά οι 5 αλλαγές στους κωδικούς

Ως εκ τούτου, σύμφωνα και με το περιεχόμενο του ΦΕΚ, οι αλλαγές στο έντυπο του ΦΠΑ είναι:

 1. Προστέθηκαν κωδικοί 308 και 338 για εκροές με 4%
 2. Προστέθηκαν κωδικοί 309 και 339 για εκροές προς νησιά του Αιγαίου 3%
 3. Προστέθηκαν οι κωδικοί 313,315,315
  (313 – Πράξεις που δεν συμμετέχουν στον κύκλο εργασιών ΦΠΑ)
  (314- Ενδοκοινοτικές απαιτήσεις από υποκείμενους χωρίς δικαίωμα έκπτωσης)
  (315 – Ενδοκοινοτικές λήψεις υπηρεσιών από υποκείμενους χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ)
 4. Διαγράφηκε ο κωδικός 400
 5. Προστέθηκε ο κωδικός 912 (αξία απαλλασσόμενων πράξεων από και προς την περιοχή του αγίου όρους)

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ