Αυτά που έρχονται το φθινόπωρο στην οικονομία είναι τόσο σκληρά που αναγκαστικά ο Μητσοτάκης θα αναζητήσει κάλπες

Ο κατηγορηματικός τρόπος με τον οποίο θέλησε να κλείσει χθες ο πρωθυπουργός το θέμα των πρόωρων εκλογών δημιούργησε αίσθηση σε όλο τον πολιτικό κόσμο και ιδιαίτερα στα στελέχη του κόμματος του καθώς ο ίδιος o Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανοίξει το θέμα αφήνοντας μάλιστα τους βουλευτές του κόμματος του να δίνουν και συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Άπαντες πάντως επιμένουν ότι η κατηγορηματικότητα με την οποία εκφράστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας, για να υπηρετήσω το κομματικό μουσυμφέρον»,– δείχνει μόνο τις προθέσεις του και επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τους λόγους για τους οποίους ο πρωθυπουργός αισθάνθηκε ότι θα πρέπει να σταματήσει την φιλολογία γύρω από αυτό το θέμα.

Εκτός και αν πλέον στον πρόγραμμα της κυβέρνησης έχει μπει η αλλαγή του δικού της εκλογικού νόμου…

Στελέχη από όλο το πολιτικό φάσμα υποστηρίζουν ωστόσο ότι πολύ δύσκολα μπορεί να μαζευτεί το προεκλογικό κλίμα καθώς λίγο οι εξαγγελίες και λίγο η παρουσίαση των υποψηφίων της ΝΔ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν διαμορφώσει ένα προεκλογικό κλίμα από το οποίο πολύ δύσκολα μπορεί να ξεφύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την συγκεκριμένη στιγμή.

Αφήνουν ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο εφόσον δεν πάει σε εκλογές να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης του προκειμένου να δώσει νέα πνοή στο κυβερνητικό σχήμα.

Λένε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός με αυτή την αναφορά του θέλησε στην πραγματικότητα να μαζέψει την κατάσταση στο κόμμα του και ειδικά στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο κινείται και αυτό σε προεκλογικούς ρυθμούς.

Μόλις χθες άλλωστε παρουσιάστηκαν στον τύπο φωτογραφίες με στελέχη της κυβέρνησης από προεκλογική συνεστίαση του βόρειου τομέα.

Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι ίσως τα μηνύματα που έλαβε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες να ήταν ανασταλτικά για να προχωρήσει σε πρόωρες κάλπες την συγκεκριμένη στιγμή.

Προσθέτουν ωστόσο ότι δεν αποκλείεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ελπίζει σε ένα νέο πακέτο μέτρων για την ενέργεια από την στιγμή που το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία σημαντικό ρόλο φυσικά παίζουν και οι δημοσκοπήσεις οι οποίες δεν παρουσιάζουν και την καλύτερη εικόνα για το κυβερνών κόμμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τάσεις της MRB η κυβέρνηση εμφανίζεται να παρουσιάζει μεγάλη κάμψη σε αρκετούς δείκτες σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Δεκεμβρίου του 2021.

Στην ερώτηση ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε να κερδίσει τις εκλογές έστω και με μία ψήφο το 40,5% των ερωτηθέντων απαντά η ΝΔ και το 37,3% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά -3,2%). Δηλαδή η πλειοψηφία των πολιτών θα ενοχληθούν περισσότερο να κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ παρά ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν αυτές γίνουν.

Στο ίδιο ακριβώς ερώτημα στις τάσεις του Δεκεμβρίου του 2021 ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έστω και με μία ψήφο ενοχλούσε το 40,2% των ερωτηθέντων, ενώ ενδεχόμενη νίκη της ΝΔ το 39,8% των ερωτηθέντων.

Σε συνέντευξη του , στο «ΚΟΚΚΙΝΟ» ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος ανέφερε μάλιστα ότι είναι η πρώτη φορά που στην ερώτηση ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε να κερδίσει τις εκλογές έστω και με μία ψήφο διαφορά περνάει πρώτη η ΝΔ και πρόσθεσε:

«Ο πολιτικός χρόνος δεν είναι στατικός. Το να κάνει εκλογές τώρα ο Μητσοτάκης θεωρώντας ότι έχει ξέφωτο, μπορεί να τον οδηγήσει σε μια συνεργασία ή στην εκλογή με μια έδρα διαφορά και θα έχει μπροστά του έναν δύσκολο Χειμώνα. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει δημοσκοπικό ξέφωτο και φαίνεται πως ο Πρωθυπουργός το έχει αντιληφθεί αυτό».

Με βάση αυτά τα ευρήματα τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ίσως ξανασκέφτηκε το όλο σκηνικό και για αυτό αποφάσισε να «αναστείλει» την προεκλογική διαδικασία για την ώρα ή τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει ανακάμψει των ποσοστών της ΝΔ. , καθώς όπως φαίνεται ακόμα και μία ενδεχόμενη νίκη την συγκεκριμένη στιγμή είναι οριακή.

Στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ το κλίμα πάντως παραμείνει προεκλογικό αφού οι βουλευτές της ΝΔ λένε ότι ακόμα και αν δεν εξαγγείλει πρόωρες κάλπες στα τέλη Αυγούστου ο πρωθυπουργός , θα το κάνει λίγο αργότερα.

Οι περισσότεροι εμφανίζονται έτοιμοι να συνεχίσουν την προεκλογική τους εκστρατεία καθώς πιστεύουν ότι αυτά που έρχονται το φθινόπωρο στην οικονομία είναι τόσο σκληρά που αναγκαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναζητήσει λύση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

To μαρτυριάρικο παρεάκι της COSMOTE στην Κίμωλο και τα χαμένα εσώρουχα της «κακιάς» μάγισσας με τα κοτσιδάκια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το καλοκαίρι έχει μπει...

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...