Αυξημένο πληθωρισμό θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ – Παρατεταμένος βραχνάς στα νοικοκυριά της χώρας

Αλλαγή τάσης για τον πληθωρισμό αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι η ΕΛΣΤΑΤ. Μετά από εννέα μήνες, όπου ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχωρούσε σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, τα πράγματα αλλάζουν και ο πληθωρισμός του Ιουλίου θα είναι υψηλότερος από αυτόν του Ιουνίου και απομένει να δούμε τα επιμέρους στοιχεία.

Δρόμο… χωρίς γυρισμό έχει πάρει εδώ και ενάμιση χρόνο ο πληθωρισμός των τροφίμων, βάζοντας έναν μόνιμο και παρατεταμένο βραχνά στην πλειονότητα των νοικοκυριών της χώρας, που μήνα με τον μήνα βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να κινείται στα όρια των δυνατοτήτων τους ακόμα και για τα βασικά είδη διατροφής.

Τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφηκαν ετήσιες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων 12,2%, ενώ σε μηνιαία βάση οι αυξήσεις ήταν επίσης αξιοσημείωτες, κατά 2,1% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023. Σύμφωνα δε με τη Eurostat, στην Ελλάδα καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2023 η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στις τιμές των τροφίμων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αύξηση της τάξης του 3,5%.

Καταλυτικό ρόλο στην επικίνδυνη αναζωπύρωση του πληθωρισμού έχουν παίξει σε τοπικό επίπεδο οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που έχουν προκαλέσει σοβαρές ανατιμήσεις σε βασικά αγροτικά προϊόντα, τα προβλήματα που εξακολουθούν να παρατηρούνται στις παγκόσμιες μεταφορές, η απότομη άνοδος της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, αλλά και η αστάθεια της χρηματιστηριακής τιμής του φυσικού αερίου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην Ευρωζώνη, όπου ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή εξακολούθησε να αποκλιμακώνεται και εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε τον Ιούλιο σε 5,3% από 5,5% τον Ιούνιο.

Εκτόξευση στα τρόφιμα

Η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει για τον μήνα Ιούλιο ακόμη μεγαλύτερη αύξηση τιμών στα τρόφιμα. Γεγονός αναμενόμενο, καθώς για είδη, όπως τα κηπευτικά και τα φρούτα, οι ανατιμήσεις, όπως αποτυπώνονται στο ράφι, είναι πολύ μεγάλες και ευκρινώς ορατές για τους καταναλωτές που είδαν για ακόμη έναν μήνα την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται αισθητά. Ανησυχητικό, πάντως, είναι το γεγονός πως οι αναλυτές της αγοράς δεν βλέπουν κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης τους επόμενους μήνες, αφού στο εμπόριο από τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου καταγράφονται ήδη σημαντικές αυξήσεις στο ελαιόλαδο και στα άλευρα, οι οποίες θα επηρεάσουν και τον δείκτη του πληθωρισμού το φθινόπωρο.

Το πετρέλαιο

Εκτός όμως από τα τρόφιμα, ανοδική παραμένει η πορεία στις τιμές των καυσίμων λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, που αγγίζει το 15%. Το μπρεντ κινείται στην περιοχή των 86 δολαρίων το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη το πετρέλαιο πλησιάζει τα 83 δολάρια. Οι αυξήσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου αποτυπώνεται και στην αντλία. Πανελλαδικά, η μέση τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται στα 1,96 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης στα 1,68 το λίτρο. Οι αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο να σκαρφαλώσει ξανά ο μαύρος χρυσός στα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Daily Sabah: Οι Εβραίοι θέλουν Γη του Ισραήλ τη βόρεια Κύπρο

Εδώ και καιρό η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί εστία γεωπολιτικής...