Αστείες δικαιολογίες για τα χρέη – μαμούθ 400 εκατ. ευρώ της ΝΔ

Σαν να μη συμβαίνει τίποτα, σαν να είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο ένα κόμμα να χρωστάει 381.000.000 ευρώ δάνεια τα οποία δεν θα αποπληρώσει, συμπεριφέρεται η κυβέρνηση για τα χρέη της Ν.Δ., εμπαίζοντας τον ελληνικό λαό ότι οι οφειλές της είναι ρυθμισμένες και εξυπηρετούνται.

Πώς είναι δυνατόν, όμως, να είναι ρυθμισμένες και να εξυπηρετούνται, όταν κάθε χρόνο προστίθενται 40.000.000 ευρώ από τόκους και μέσα σε έξι χρόνια, από 198.000.000 ευρώ που ήταν το 2015, να έχουν διπλασιαστεί και να βρίσκονται σήμερα στα 381.000.000 ευρώ;

Όμως η κυβέρνηση βρίσκει και τα κάνει, αφού είναι σίγουρη πως η είδηση δεν θα φτάσει ποτέ στα πλατιά λαϊκά στρώματα, καθώς εκτός από τη «δημοκρατία», που την είχε πρωτοσέλιδο, δεν μεταδόθηκε από κανένα ραδιοτηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων, δεν γράφτηκε σε καμία μεγάλη ιστοσελίδα και δεν βρήκε χώρο ούτε για μονόστηλο σε εφημερίδες. Η «συνωμοσία της σιωπής» για θέματα που ενοχλούν την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κυριάρχησε μία ακόμα φορά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, χθες, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει θέμα αξιοπιστίας, επειδή για μία χρονιά τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας όχι απλώς δεν έχουν μειωθεί, αλλά έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 40.000.000 ευρώ, έδωσε ανερυθρίαστα σχεδόν την ίδια απάντηση που είχε δώσει και πέρυσι η κυβέρνηση. «Όλες οι δανειακές υποχρεώσεις της Νέας Δημοκρατίας είναι ρυθμισμένες και οι ρυθμίσεις αυτές εκτελούνται στο ακέραιο. Ενα σημαντικό κομμάτι της κρατικής επιδότησης πηγαίνει για την αποπληρωμή των ρυθμίσεων αυτών» είπε.

Μόνο που ο ίδιος ο ισολογισμός της Ν.Δ. διαψεύδει τον κ. Οικονόμου, καθώς κάθε χρόνο τα χρέη αυξάνονται ιλιγγιωδώς κατά δεκάδες εκατομμύρια. Επίσης, συμπλήρωσε: «Από το 2016, στο Καταστατικό της η Νέα Δημοκρατία έχει ρητή αναφορά ότι απαγορεύεται ο τραπεζικός δανεισμός. Συνεπώς, δεν αυξάνεται το κεφάλαιο, δεν παράγει καινούργια χρέη. Συσσωρεύονται τόκοι και εκεί ακριβώς οφείλεται η διαφορά».

Τι μας λέει, δηλαδή, ο κ. Οικονόμου; Ότι οι τόκοι δεν είναι οφειλές; Ότι δεν προσμετρώνται στο αρχικό κεφάλαιο; Δεν θα εξοφλούνται; Τότε γιατί στον ισολογισμό της Ν.Δ. δεν γίνεται διάκριση κεφαλαίου και τόκων απ’ όλα τα προηγούμενα χρόνια; Αστείες δικαιολογίες για ένα χρέος που δεν θα αποπληρώσει ποτέ η Ν.Δ. και, δυστυχώς, δεν φαίνεται ότι θα λογοδοτήσει και ποτέ. Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τον ισολογισμό της Ν.Δ., μεταξύ άλλων:

• Το σύνολο των υποχρεώσεων της Ν.Δ. για το 2021 ανέρχεται στα 391.570.974 ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 381296.262 ευρώ είναι τραπεζικά δάνεια (342.950.000 ευρώ ήταν το 2020).

• Καταρρίπτεται και το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη ότι έχει κάνει εξορθολογισμό των εξόδων της Ν.Δ., καθώς: Οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2020 και από τα 672.099 ευρώ έφτασαν στο 1.180.099 ευρώ το 2021. Οι αμοιβές τρίτων από τα 44.297 ευρώ ανέβηκαν στα 145.673 ευρώ και τα διάφορα έξοδα από τα 810.806 ευρώ έφτασαν στο 1.464.617 ευρώ.

• Τα χρέη προς τις τράπεζες σχεδόν διπλασιάστηκαν στα χρόνια που είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ηγεσία της Ν.Δ., και από τα 198.000.000 ευρώ που ήταν το 2015, έφτασαν στα 381.000.000 ευρώ το 2021.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, αφού ανέφερε «εμείς δεν χρωστάμε ούτε ευρώ», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «το κόμμα των τζαμπατζήδων και των μπαταχτσήδων συνεχίζει να προσβάλλει και να προκαλεί μια ολόκληρη κοινωνία που στενάζει από λογαριασμούς και χρέη. Το πολιτικό ζήτημα είναι μείζον και τα ερωτήματα αμείλικτα».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού