«Εμφύλιος» στις ΗΠΑ: Ο Μασκ απειλεί τον Τραμπ, η Ρωσία προσφέρει άσυλο και το σύστημα καταρρέει
Απρόβλεπτη τροπή λαμβάνει η σύγκρουση μεταξύ του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του πανίσχυρου επιχειρηματία Ίλον Μασκ, καθώς στο προσκήνιο μπαίνει —ούτε λίγο ούτε πολύ— και η Ρωσία, η οποία δηλώνει έτοιμη να του προσφέρει πολιτικό άσυλο.
Μόσχα: «Ο Μασκ θα μπορούσε να είναι ο νέος Σνόουντεν»
Σύμφωνα με δηλώσεις του Ντμίτρι Νοβίκοφ, αναπληρωτή προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Δούμας, η Ρωσία είναι διατεθειμένη να χορηγήσει άσυλο στον Μασκ «εφόσον το ζητήσει, όπως έκανε και ο Έντουαρντ Σνόουντεν».
Ο ίδιος, πάντως, εκτιμά ότι «η περίπτωσή του είναι διαφορετική» και δεν θα χρειαστεί να φτάσει εκεί.
Πούτιν: Ο Μασκ είναι «ο Κορολιόφ του 21ου αιώνα»
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει κρύψει ποτέ τον θαυμασμό του για τον Μασκ. Τον έχει συγκρίνει ανοιχτά με τον Σεργκέι Κορολιόφ, θρυλικό επιστήμονα πίσω από την επιτυχία της Σοβιετικής Ένωσης στο διάστημα.
«Υπάρχει ένας άνθρωπος στην Αμερική που είναι παθιασμένος με τον Άρη. Τέτοιοι οραματιστές εμφανίζονται σπάνια στην ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ηλίθιος κομμουνιστής» – Ο Μασκ κατά Μπάνον
Η κόντρα, όμως, δεν περιορίζεται στον Τραμπ. Ο Μασκ επιτέθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς και στον πρώην στενό συνεργάτη του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, ο οποίος ζήτησε… απέλασή του από τις ΗΠΑ, καθώς είναι νοτιοαφρικανικής καταγωγής.
Ο Μασκ τον αποκάλεσε «ηλίθιο κομμουνιστή» και «καθυστερημένο», με αφορμή τις πιέσεις του Μπάνον προς τον Τραμπ να ελέγξει το μεταναστευτικό του στάτους και να «κατασχέσει» την εταιρεία SpaceX.
Σκηνικό ή πραγματική σύγκρουση;
Σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές, όπως ο Κονσταντίν Μπλοχίν της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, όλο αυτό μπορεί να είναι σκηνοθετημένο.
Ο Μπλοχίν υποστηρίζει ότι η σύγκρουση μεταξύ των δύο δεν είναι τίποτα παραπάνω από επικοινωνιακή στρατηγική για να φανεί ότι ο Μασκ αποστασιοποιείται από τον Τραμπ, χωρίς να «σπάσουν» οι πραγματικές τους σχέσεις.
📉 Παράλληλα, η πτώση της μετοχής της Tesla (με ζημία άνω των 30 δισ. δολαρίων) ίσως είναι προϊόν οργανωμένου “παιχνιδιού υποτίμησης”, για να αγοραστούν μετοχές σε χαμηλή τιμή από «φιλικά χέρια».
Τι σημαίνει αυτή η κόντρα για τις ΗΠΑ και τη Ρωσία;
Η πολιτική αξία του Μασκ για τον Τραμπ είναι τεράστια: με περιουσία άνω των 400 δισ. δολαρίων, λειτουργεί ως «άτυπος χρηματοδότης» της Ρεπουμπλικανικής παράταξης.
Αν η σύγκρουση είναι προσχηματική, τότε ο Τραμπ διατηρεί τη στήριξη του επιχειρηματικού κολοσσού. Αν όμως η ρήξη είναι πραγματική, οι Δημοκρατικοί αποκτούν πολιτικό έρεισμα και η στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία ενισχύεται.
Θέατρο εξουσίας ή ρήξη για την κορυφή;
Ο Μασκ απείλησε με διακοπή συνεργασίας με τη NASA και καταγγέλλει δημόσια τον Τραμπ για σχέσεις με τον Τζέφρι Έπσταϊν. Από την άλλη, ο Τραμπ πιέζει για ολοκληρωτικό αποκλεισμό των κρατικών επιδοτήσεων προς τις εταιρείες του Μασκ.
Στην πραγματικότητα όμως, και οι δύο παίζουν σε πολλά ταμπλό – η επιρροή τους δεν περιορίζεται ούτε από σύνορα ούτε από ιδεολογίες.