Απολογητική και υποχωρητική η αντίδραση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη νέα πρόκληση Ερντογάν

Την απόφαση των τουρκικών Αρχών για την έναρξη λειτουργίας της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους καταδικάζει απερίφραστα ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, στηλιτεύοντας παράλληλα τη «χαλαρή» αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η απολογητική, υποχωρητική, κατώτερη των περιστάσεων αντίδραση / απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στην νέα πρόκληση Ερντογάν, να μετατρέψει σε τζαμί, μετά από την Αγία Σοφία, τη Μονή της Χώρας, είναι αποκαλυπτική του είδους της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση έναντι της Τουρκίας» σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως επισημαίνει η Κουμουνδούρου, «λίγες μόλις μέρες πριν από την επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού, η χαλαρή αντίδραση του ΥΠΕΞ απέναντι σε αυτή την τουρκική πρόκληση όχι μόνο έναντι της Ελλάδας αλλά έναντι του διεθνούς καθεστώτος των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, έναντι της διεθνούς κοινότητας, μαρτυρά πολλά για το πώς εννοεί ο κ. Μητσοτάκης τις … “κόκκινες γραμμές”: ξεθωριασμένες και ευέλικτες έναντι των πάγιων τουρκικών προκλήσεων και επιθετικότητας, στο πλαίσιο της πάγιας υποβάθμισης που εξυπηρετεί το κυβερνητικό αφήγημα περί “θετικού κλίματος”».

«Όμως δεν νοείται “θετικό κλίμα” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως «η νέα τουρκική πρόκληση δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση «να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική πρόκληση και να καταστήσει σαφές στην γείτονα ότι τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παραβιάζουν το πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης των Αθηνών και δημιουργούν επικίνδυνα για την χώρα μας τετελεσμένα». «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καλεί την κυβέρνηση να ασκήσει επιτέλους συγκροτημένη εθνική στρατηγική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο προτάσεων που έχουμε καταθέσει, αντί να τις διαχειρίζεται με μικροπολιτική, επικοινωνιακή λογική, βάζοντας το κομματικό πάνω από το εθνικό συμφέρον» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ