Αποκαλυπτικός ο Στέφανος Κασσελάκης για τον ΣΥΡΙΖΑ , την Κεντροαριστερά και τις ευρωεκλογές

Συνέντευξη στο Euractiv έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, και μεταξύ άλλων μίλησε για την ταυτότητα του νέου ΣΥΡΙΖΑ και την Κεντροαριστερά.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στη Σύγχρονη Αριστερά, που καλύπτει «άνετα όλη την κεντροαριστερά», ανέφερε στο Euractiv.com o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά στις ευρωεκλογές, o Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι η άνοδος της ακροδεξιάς είναι «ανησυχητική» ενώ υπογράμμισε την ανάγκη η Αριστερά, «οι Σοσιαλδημοκράτες και τα πράσινα κόμματα» να σχηματίσουν ένα μήνυμα «σύγχρονης διακυβέρνησης, ένα μήνυμα που δείχνει ότι υπάρχει τρόπος, έξω από τους περιορισμούς της λιτότητας, για τη δημιουργία υψηλής ποιότητας ανάπτυξης».

Κάποιες από τις ερωτήσεις που απάντησε ο Στέφανος Κασσελάκης:

EURACTIV: Παρατηρούμε άνοδο ακροδεξιών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη, ορισμένες προβλέψεις μάλιστα κάνουν λόγο και για τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πώς θα είναι η μετεκλογική ημέρα στην ΕΕ εάν οι δημοσκοπήσεις αποδειχθούν αληθινές;

«Είναι πολύ ανησυχητικό. Και ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αυτές οι εκλογές έχουν συνέπειες και ότι η Ευρώπη ήταν επιτυχής λόγω της αλληλεγγύης τις προηγούμενες αρκετές δεκαετίες. Και αν εγκαταλείψουμε αυτή την αλληλεγγύη για να καταφύγουμε απλώς σε μια ρητορική μίσους και διχασμού, αυτό θα έρθει και θα μας βλάψει μακροπρόθεσμα, αν όχι μεσοπρόθεσμα.» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Πρέπει, λοιπόν, να ενωθούμε και να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και να δείξουμε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση. Να δείξουμε ότι υπάρχει μια εναλλακτική. Και υπάρχουν παραδείγματα για αυτό. Η Ισπανία, για παράδειγμα, είναι μια καλή τέτοια περίπτωση. Νομίζω ότι ο Σύριζα στην Ελλάδα παρέχει μια καλή εναλλακτική. Και αυτό γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο στον κόσμο όσο περνάει ο χρόνος. Αλλά πρέπει να συντονιστούμε περισσότερο. Έχουμε πιο σύνθετα επιχειρήματα από τα σλόγκαν της δεξιάς. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τριπλασιάσουμε, να τετραπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να μπορέσουμε να τα επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά.»

«Νομίζω ότι υπάρχει μια γενική δυσπιστία απέναντι στο πολιτικό σύστημα, μια δυσπιστία στην ικανότητα του κατεστημένου να ικανοποιήσει τις κοινωνικές ανάγκες. Το βλέπουμε αυτό με το κόστος της ζωής που έχει αυξηθεί σε όλο τον κόσμο, την τεράστια εισοδηματική ανισότητα, την αδυναμία της Ευρώπης να έχει το δικό της ξεκάθαρο μήνυμα εξωτερικής πολιτικής, για παράδειγμα, ενάντια στις θηριωδίες που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στην Παλαιστίνη, η οποία, για άλλη μια φορά, δίνει την εντύπωση ότι τα ευρωπαϊκά ανώτερα κλιμάκια δεν εισακούουν πραγματικά τις ελπίδες και τις προσδοκίες του κόσμου.» επισήμανε ο κ. Κασσελάκης.

Και έτσι, όταν έχεις αυτού του είδους την ανασφάλεια και αυτού του τύπου έλλειψη ανταπόκρισης από τα πάνω, ο κόσμος συχνά δείχνει τους μετανάστες, τους πρόσφυγες , τον «άλλο», στην προσπάθεια να βρουν έναν αποδιοπομπαίο τράγο. Και η Αριστερά, και γενικά και οι Σοσιαλδημοκράτες και τα πράσινα κόμματα, πρέπει πραγματικά να κάτσουμε κάτω και να σχηματίσουμε ένα μήνυμα σύγχρονης διακυβέρνησης, ένα μήνυμα που δείχνει ότι υπάρχει τρόπος, έξω από τους περιορισμούς της λιτότητας, για τη δημιουργία υψηλής ποιότητας ανάπτυξης, ότι υπάρχει τρόπος να επενδύσουμε στην κλιματική προσαρμογή και να προστατέψουμε τα παιδιά μας.

Υπάρχει τρόπος να είμαστε ισχυροί όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένων των εμπορικών μας εταίρων. Και σίγουρα όταν πρόκειται για τη διεθνή σκηνή, όπως είπα, φρικαλεότητες όπως οι άμαχοι που χάνουν τη ζωή τους αυτή τη στιγμή στην Παλαιστίνη.

Πρέπει να δείξουμε ότι κατανοούμε τον ρόλο των ανοιχτών αγορών, αλλά με τον σωστό τύπο ρύθμισης, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να συμμετέχουν και οι εισοδηματικές ανισότητες να εξαφανιστούν με την πάροδο του χρόνου.

Στην αριστερά υπάρχει έλλειμμα όσον αφορά σε μια αξιόπιστη σύγχρονη διακυβέρνηση.

Και πρέπει να το εξηγήσουμε με πολύ απλά λόγια στους Ευρωπαίους πολίτες. Πώς μπορούμε να κυβερνήσουμε με τρόπο που δεν αφορά μόνο στις μεγάλες εταιρείες και τις νεοφιλελεύθερες ιδεολογίες.

EURACTIV: Ας εστιάσουμε στην Ελλάδα τώρα: Ποιες είναι οι προσδοκίες σας σχετικά με την επίδοση του κόμματός σας;

«Είχαμε μεγάλη αστάθεια μέσα στο κόμμα μας μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, όπου βρεθήκαμε 23 μονάδες πίσω από το κυβερνών κόμμα – από τη λεγόμενη κεντροδεξιά, παρόλο που πολλές από τις πολιτικές τους είναι σκληροπυρηνικές δεξιές, κατά την άποψή μου. Και πολλοί από τους υποψηφίους τους για τις Ευρωεκλογές είναι από την ακροδεξιά.» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Θεωρούμε αυτό που κάνουμε ως κίνημα και το κάνουμε αυθεντικά, χωρίς τύψεις, με την αλήθεια. Αυτό είναι μέρος των αξιών μας, οι αξίες για την αλληλεγγύη ή την προστασία του περιβάλλοντος, για να είμαστε ενεργητικοί όσον αφορά στην κλιματική κρίση με την οποία είμαστε όλοι αντιμέτωποι, διασφαλίζοντας ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη και να έχουν δικαιώματα και το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ο Κ. Κασσελάκης τόνισε επίσης: «Για παράδειγμα, ενώ η ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει 80% συλλογικές διαπραγματεύσεις στις σχέσεις εργαζόμενων/εργοδοτών, στην Ελλάδα είμαστε στο 25% ή και χαμηλότερα. Επομένως είμαστε πολύ πίσω σε αυτό.»

Είμαστε τώρα στη διαδικασία ανανέωσης του ΣΥΡΙΖΑ, επέκτασης της βάσης μας. Κάναμε πολύ καλή δουλειά, νομίζω, ανοίγοντας το κόμμα μας ώστε να εισέλθουν φρέσκα ταλέντα. Ψηφιοποιήσαμε τις διαδικασίες μας, ώστε ο κόσμος να μπορεί να ανατροφοδοτεί τις προτάσεις μας.

Νομίζω ότι είναι απλώς θέμα χρόνου μέχρι να μας ανταμείψει ο κόσμος για αυτές τις αλλαγές που κάνουμε. Είναι ένα νέο παράδειγμα πολιτικής. Και νομίζω ότι η ιδεολογία μας, μαζί με τον επαγγελματισμό μας, θα αναγνωριστεί τελικά από τον ελληνικό λαό.

Είμαστε, φυσικά, αισιόδοξοι ότι θα ξεπεράσουμε όλες τις προσδοκίες και τον σκεπτικισμό και θα εκπλήξουμε τον κόσμο, θετικά. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε μια πολύ μεγάλη έκπληξη στις εκλογές. Και αυτό προέρχεται από αυτό που βλέπουμε στην κοινωνία.

Όπως είπα, βλέπουμε πολύ κόσμο να έρχεται και να πιστεύει στο νέο μοντέλο για την πολιτική. Δεν είμαστε εδώ για τεχνητά διλήμματα, ξέρετε, για αυτό ή εκείνο. Οι άνθρωποι πρέπει να πιστέψουν ξανά στην πολιτική και χρειάζονται λύσεις. Και αυτή είναι η ευθύνη μου, να δημιουργήσω μια ομάδα και ένα πρόγραμμα στο οποίο ο κόσμος μπορεί να πιστέψει.

EURACTIV: Έχετε ασκήσει έντονη κριτική στον Έλληνα πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, ειδικά στην περίπτωση του κράτους δικαίου και του δυστυχήματος των Τεμπών που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. Αισθάνεστε ότι συμβαίνει κάτι στην Αθήνα που δεν βλέπουν οι Βρυξέλλες;

Στέφανος Κασσελάκης: Στην πραγματικότητα πιστεύω ότι οι Βρυξέλλες βλέπουν. Νομίζω ότι η ελληνική μηχανή προπαγάνδας απλά δεν θέλει ο ελληνικός λαός να τα δει όλα αυτά. Και εργάζονται πολύ σκληρά για να εμποδίσουν την αλήθεια να φτάσει στα μάτια και τα αυτιά του κόσμου. Η αλήθεια είναι ότι οι Βρυξέλλες επέκριναν την ελληνική κυβέρνηση για το κράτος δικαίου, τη μεταχείριση της ελευθερίας του Τύπου. Αυτή τη στιγμή, η Ευρωπαία Εισαγγελέας ερευνά ψηφιακά έργα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ όπου πιθανώς υπάρχει μεγάλη σπατάλη.

Περίπου 600 διαφορετικοί διαγωνισμοί κατακυρώθηκαν μόνο σε δέκα εταιρείες, με πολλά παραδείγματα ελληνικών έργων που πραγματοποιήθηκαν με κόστος 10 ή 11 φορές παραπάνω συγκριτικά με αντίστοιχα σε χώρες όπως η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία. Έχουμε πραγματικά προβλήματα. Και όπως ίσως γνωρίζετε, το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα λειτουργεί με πολύ αργό ρυθμό.

Ο ελληνικός λαός δεν εμπιστεύεται βαθιά μέσα του ότι μπορεί να δει το δικαστικό σύστημα ως έσχατη διέξοδο. Υπάρχει, γενικά στην Ελλάδα, μια βαθιά δυσπιστία μεταξύ των πολιτών και της κυβέρνησης.

Και γι’ αυτό πρέπει πραγματικά να βρούμε έναν νέο τρόπο ώστε οι άνθρωποι να νιώθουν ότι η πολιτική λειτουργεί γι’ αυτούς, αντί να είναι μια συναλλακτική σχέση όπου όλοι λένε «τίποτα δεν θα αλλάξει, αυτή είναι η Ελλάδα, Ας ζήσουμε με αυτό».

Όχι, πρέπει να γίνουμε καλύτεροι. Υπάρχει τρόπος να γίνεις καλύτερος, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί από πάνω προς τα κάτω. Πρέπει να έλθει από τη βάση, από κάτω προς τα πάνω.

Και ειλικρινά, είμαι ευγνώμων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης των Τεμπών, όπου και πάλι, όπως είπε η Ευρωπαία Εισαγγελέας, το ελληνικό σύστημα, της μπλοκάρει την πρόσβαση στα σωστά στοιχεία.

Όπως ξέρετε, οι ευρωβουλευτές μας, ο κ. Αρβανίτης, η κα Κουντουρά, έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά εκπροσωπώντας τις οικογένειες των θυμάτων στην Ευρώπη στις αρμόδιες επιτροπές της Ευρωβουλής.

Όμως δεν πρέπει να πηγαίνουμε μέσω Βρυξελλών για να δώσουμε στους ανθρώπους μια αίσθηση ελπίδας ότι θα βρουν δικαιοσύνη και ανακούφιση. Αλλά είναι αυτό που είναι. Και ο μόνος τρόπος να το αλλάξουμε είναι να είμαστε στην κυβέρνηση και να υλοποιήσουμε τις τεράστιες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται στη χώρα μας.

EURACTIV: Υπήρξε μακρά συζήτηση για τον ιδεολογικό σας προσανατολισμό. Πού θα τοποθετούσατε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό φάσμα;

«Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που λέμε Σύγχρονη Αριστερά, που καλύπτει άνετα όλη την Κεντροαριστερά. Nομίζω ότι οι απτές διαφορές καταλήγουν στο πώς πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε ισχυρό το ρόλο του κράτους, αποτελεσματικό κράτος, αλλά κράτος για την επίλυση μεγάλων προβλημάτων. Δεν μπορούμε απλώς να έχουμε διοικητικές αλλαγές στο περιθώριο και να ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν όταν πάλι, σε αυτή τη χώρα, το 72% των ανθρώπων, 18 έως 35 ετών, εξακολουθούν να ζουν στην παιδική τους κρεβατοκάμαρα.» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο. Χρειαζόμαστε κυβέρνηση για να το διορθώσει αυτό. Έχουμε ένα μεγάλο, γενναιόδωρο στεγαστικό πρόγραμμα για να δημιουργήσουμε σχηματισμούς αποκέντρωσης όπου οι άνθρωποι μπορούν επίσης, οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να επιστρέψουν και να πραγματοποιήσουν την έρευνά τους και να δημιουργήσουν μια θετική εξωτερικότητα στην κοινωνία, στην οικονομία. Και μπορούμε να το έχουμε αυτό όχι απλώς ιδιωτικοποιώντας τα πάντα, όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση. Το ίδιο πράγμα με την υγειονομική περίθαλψη. Το 40% των δαπανών για την υγεία στην Ελλάδα είναι ιδιωτικές. Και υπάρχουν τεράστια ελλείμματα στο δημόσιο σύστημα υγείας.

«Τα οργανογράμματά τους, τα οποία βασίζονται επίσης σε χαμηλότερο επίπεδο πληθυσμού, είναι υποστελεχωμένα κατά 50% σχεδόν. Πρέπει λοιπόν να επενδύσουμε. Χρειάζεται να επενδύσουμε δισεκατομμύρια για να διορθώσουμε αυτά τα ζητήματα προτού καταλάβουμε ότι έχουμε αποδεκατίσει τον κοινωνικό ιστό από τη μία, και από την άλλη συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε ένας πολύ μικρότερος πληθυσμός δημογραφικά στις επόμενες δεκαετίες. Έχουμε ένα μεγάλο εθνικό δύσκολο θέμα εδώ, και πρέπει να το διορθώσουμε» επισήμανε ο κ. Στέφανος Κασσελάκης.

EURACTIV: Υπάρχει το επιχείρημα ότι μόνο με την ένωση δυνάμεών τους, οι προοδευτικές δυνάμεις της Ελλάδας θα μπορέσουν να ανατρέψουν τους συντηρητικούς. Αλλά πρακτικά, είναι αυτό εφικτό;

«Εναπόκειται στον κόσμο. Ήμουν πολύ ξεκάθαρος ότι ανοίγουμε το κόμμα μας έτσι ώστε όποιος θέλει να αντιμετωπίζεται με τη σωστή ένταξη και αλληλεγγύη και να ενσωματώνεται στις υποδομές μας, στον κομματικό μας μηχανισμό, είναι ευπρόσδεκτος να το κάνει. Ξέρετε, δεν είναι θέμα προσωπικής ατζέντας. Τελικά κάποιος θα χρειαστεί να γίνει πρωθυπουργός αυτής της χώρας, για παράδειγμα.» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Αλλά εναπόκειται στον καθένα να αντιμετωπίσει την ευθύνη του και να ανταποκριθεί σε μια εθνική επιθυμία να έχουμε μια εναλλακτική στις αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που βλέπουμε να εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή. Είμαστε ανοιχτοί να αναπτύξουμε τη βάση μας και να αντιμετωπίσουμε όλους όσους θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτό ισότιμα, χωρίς τη διάκρισης του παλιού και του νέου, αυτή η διάκριση δεν ταιριάζει με τις αξίες μας. Αυτό λοιπόν κάνουμε. Αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι το πιο σημαντικό στοιχείο για να αλλάξουμε τα πράγματα είναι να δώσουμε κίνητρο στους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο.

«Στον κόσμο που είναι απογοητευμένος με το σύστημα, που δεν ψηφίζει, που πιστεύω, ενστερνίζεται τις αξίες μας, ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, ότι η πολιτική μπορεί να γίνει διαφορετικά, ότι μπορούμε να μειώσουμε τις ανισότητες και να δώσουμε στους ανθρώπους ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή. Αν πιστεύουν σε αυτό, τότε αναδιαμορφώνουμε όλο το παιχνίδι.» είπε ο κ. Κασσελάκης.

Αλλά αυτό δεν είναι μόνο θέμα ιδεολογίας και ποιες είναι οι προτάσεις πολιτικής. Αυτό είναι επίσης θέμα του πόσο γειωμένο είναι το κίνημα βάσης ενός αριστερού κόμματος. Τα προοδευτικά κόμματα πρέπει να γειωθούν στην κοινωνία. Αυτή είναι η βάση τους.

Η βάση δεν είναι ένας ισολογισμός, και ένα δόγμα που λέει ιδιωτικοποιήστε τα πάντα. Η βάση μας είναι διαφοροποιημένη. Η βάση μας είναι πολύχρωμη. Είναι δύσκολο να το εξηγήσω στους ανθρώπους, το καταλαβαίνω. Αλλά γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι και να αγκαλιάζουμε όλους, σε αυτό το πλουραλιστικό περιβάλλον, όλοι έχουν έναν ρόλο και θα σας ακούσουμε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ