Απεργιακός ξεσηκωμός για το έγκλημα στα Τέμπη: Στους δρόμους οι εργαζόμενοι

«Παραλύει» δημόσιος και ιδωτικός τομέας σήμερα Πέμπτη 16 Μαρτίου με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να πραγματοποιούν 24ωρη απεργία με κύριο αίτημα την απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους της τραγωδίας των Τεμπών και τη λήψη μέτρων για να μην επαναληφθεί.

Η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ έχει προγραμματιστεί στην πλατεία Συντάγματος στις 11 το πρωί της Πέμπτης, ενώ της ΑΔΕΔΥ   στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ  στις 11.30 το πρωί στα Προπύλαια.

Συγκένρτωση πραγματοποιούν και οι φοιτητικοί σύλλογοι στις 11.30 στα Προπύλαια ενώ το ραντεβού για τα πρωτοβάθμια σωματεία και διάφορες συλλογικότητες είναι στις 12.00 στα Χαυτεία

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση οι συρμοί στις Γραμμές 1, 2, 3 και του Τραμ θα κινηθούν από τις 10:00 έως τις 15:00. Υπενθυμίζεται οτι δεν θα κυκλοφορήσουν οι συρμοί ΟΣΕ και Προαστιακού.

Στάσεις εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ ανακοίνωσε το συνδικάτο εργαζομένων του ΟΑΣΑ, από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 ως τη λήξη της κυκλοφορίας.

Πώς κινούνται τα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία γνωστοποιούν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ.

Θα κυκλοφορούν μόνο 50 λεωφορεία με προσωπικό ασφαλείας, ενώ κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια της νυχτερινής γραμμής του Αεροδρομίου (Ν1) και της ειδικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ.

Οι εργαζόμενοι, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, ζητούν:

 • άμεση και σε βάθος απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών,
 • σύγχρονες ασφαλείς, φθηνές δημόσιες συγκοινωνίες,
 • άμεση πρόσληψη οδηγών και τεχνιτών και
 • άμεση προμήθεια καινούργιων λεωφορείων.

Δεμένα τα πλοία

Δεμένα θα παραμείνουν και τα πλοία την Πέμπτη, καθώς η ΠΝΟ συμμετέχει στην πανελλαδική πανεργατική απεργία.

«Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στη σημερινή συνεδρίασή της, αποφάσισε ομόφωνα, τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας μας στην 24ωρη Πανεργατική απεργία για την τραγωδία στα Τέμπη η οποία και αρχίζει την 00.01 ώρα της 16-03-2023, ημέρα Πέμπτη, και λήγει στις 24.00 της ίδιας ημέρας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΝΟ.

Ακυρώσεις πτήσεων

Στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχει και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας ενώ σε ακυρώσεις του συνόλου των προγραμματισμένων πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού προχωρούν η AEGEAN και η Olympic Air.

Νοσοκομεία

Στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν έπειτα από απόφαση της ομοσπονδίας τους οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), επισημαίνει ότι «η τραγωδία στα Τέμπη συμπυκνώνει τις συνέπειες των πολιτικών που διαχειρίστηκαν τις αλλεπάλληλες κρίσεις από το 2010 και μετά. Πολιτικές που παρέδωσαν με ληστρικούς όρους κρατικές υποδομές σε ιδιωτικές εταιρείες, κατάργησαν εργατικά δικαιώματα, καταδίκασαν στην ανέχεια τη μισθωτή εργασία και στην ανασφάλεια τη νεολαία, κατεδάφισαν τελικά κάθε έννοια κοινωνικού κράτους».

Και τονίζει ότι «αυτές είναι οι πολιτικές που καταδικάζονται σήμερα μαχητικά από τον λαό που δεν πείθεται με το αφήγημα του ατομικού λάθους και αγωνίζεται για να γίνει πράξη το σύνθημα».

Για τον λόγο αυτό, η Διοίκηση της Ο.Σ.Ν.Ι.Ε. στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο για ασφαλή-ποιοτικό-δημόσιο σιδηρόδρομο και συντάσσεται στον αγώνα τους για εφαρμογή αυστηρών κανόνων ασφάλειας στις μεταφορές για την υγεία και ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων.

ΟΛΜΕ

Στην απεργία συμμετέχει και η ΟΛΜΕ η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει:

«Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη Πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 για να απαιτήσουμε μαζί με όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες και τον λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δυστύχημα  των Τεμπών.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Χαιρετίζουμε τους/τις εργαζόμενους/ες, τους μαθητές και τις μαθήτριές μας και το φοιτητικό κίνημα που συμμετείχαν στις ως τώρα κινητοποιήσεις και καλούμε σε ένταση και συνέχεια του αγώνα. Το δυστύχημα  στα Τέμπη δε θα ξεχαστεί! Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες της τραγωδίας που ζει ο λαός μας, να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι και να μην κρύβονται πίσω από τα «ανθρώπινα» λάθη.

Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να σιωπήσουμε και φυσικά δεν το κάνουμε, αντίθετα από την πρώτη στιγμή βγήκαμε στους δρόμους και αγωνιζόμαστε για να πληρώσουν καταρχήν οι ένοχοι και για να μην υπάρξει άλλη τέτοια τραγωδία».

Καλλιτέχνες

Τη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πέμπτης αποφάσισε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, καλώντας σε συγκέντρωση στις 11:00 στη συμβολή των οδών Σταδίου και Καραγεώργη Σερβίας.

Το Συνέδριο της ΓΣΕΕ αποδέχθηκε το πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και λέει «όχι στην ατιμωρησία» ενώ παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους «να γίνουν μια γροθιά με όλη τη νεολαία και τους ανθρώπους που αντιστέκονται».

Οι ανακοινώσεις ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και ΠΑΜΕ

Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Πανδημοσιοϋπαλληλικής Πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης για την Πέμπτη, ενώνοντας τη φωνή των δημοσίων υπαλλήλων με αυτή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για να απαιτήσουν:

 • να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους.
 • να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος.

Επίσης καλεί τα Νομαρχιακά Τμήματά της, σε συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα και τους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους να οργανώσουν αντίστοιχες συγκεντρώσεις και δράσεις στις πόλεις τους.

Το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας, επίσης, έπειτα έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ., αποφάσισε τη συμμετοχή του στην 24ωρη πανελλαδική απεργία και στο απεργιακό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος, στις 11 π.μ..

«Οι ζωές όλων μας μετράνε και οι φωνές δεν πρέπει να σωπάσουν. Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, οι τουλάχιστον 57 νεκροί και οι 4 τραυματίες, που δίνουν μάχη στη ΜΕΘ να κρατηθούν στη ζωή, δεν αφήνουν την οργή να κοπάσει. Η κοινωνία, οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές όλης της χώρας, πενθούμε και απαιτούμε απόδοση ευθυνών και διαφάνεια, ώστε όλα όσα απέκρυπταν οι κυβερνήσεις να βγουν τώρα στο φως. Απαιτούμε να δοθεί τέλος στις παθογένειες και να φροντίσει η πολιτεία για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών. Συλλογικό αίτημα όλων των πολιτών είναι οι υπηρεσίες μετακίνησης, που είναι ζωτικό κοινωνικό αγαθό, να υπηρετούν με ασφάλεια και σεβασμό την υγεία και την ασφάλεια κοινού και εργαζομένων» αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στην ανακοίνωσή του.

Στα Προπύλαια το ΠΑΜΕ

Στο δικό του κάλεσμα το ΠΑΜΕ για συγκέντρωση στις 11.30 το πρωί στα Προπύλαια, σημειώνει ότι «διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα με βάση την εποχή μας, καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».

Τονίζει ότι η απεργία της Πέμπτης πρέπει «να γίνει ένα παλλαϊκό ηφαίστειο αγώνα που η φωνή των νεκρών της δολοφονίας στα τρένα, να ακουστεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας!» σημειώνοντας πως «έχουμε γύρω μας αρκετές “κοιλάδες των Τεμπών”!»

Και καλεί να δυναμώσει ο αγώνας για:

 • Σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
 • Την ενίσχυση του Δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας
 • Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Έλεγχος εδώ και τώρα αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς.
 • Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

To μαρτυριάρικο παρεάκι της COSMOTE στην Κίμωλο και τα χαμένα εσώρουχα της «κακιάς» μάγισσας με τα κοτσιδάκια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το καλοκαίρι έχει μπει...