Αντιμέτωπος με συντριπτική ήττα ο Ερντογάν – Τι δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις

Συγκεκριμένα δύο σημαντικές δημοσκοπήσεις προβλέπουν πως θα χάσει και στον πρώτο αλλά και στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών από οποιονδήποτε αντίπαλο κατέβει απέναντί του.

Οι δύο αυτές δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα εμφανίζουν τον Ερντογάν να έρχεται δεύτερος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία και να ηττάται στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν κανονικά τον Ιούνιο του 2023.

Σε σύγκριση μάλιστα με τις εκλογές του 2018, το ποσοστό ψήφων του AKP έχει μειωθεί κατά περισσότερες από 10 ποσοστιαίες μονάδες στην Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα Άγκυρα, την Προύσα, τη βιομηχανική καρδιά του Κοτζάελι και τις Τραπεζούντα και Ριζούντα του Πόντου.

Ειδικότερα σύμφωνα με την πρώτη έρευνα της εταιρείας Metropoll, ο Ερντογάν υστερεί έναντι όλων των άλλων πιθανών υποψηφίων και ηττάται στον δεύτερο γύρο. Έτσι στο δεύτερο γύρο, ο νυν πρόεδρος θα συγκέντρωνε μόνο 36,4% απέναντι στον δήμαρχο της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς που θα συγκέντρωνε 50,3%.

Θα αποσπούσε ποσοστό 39,4% έναντι του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που θα λάμβανε 46,7%. Απέναντι στην αρχηγό του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ η οποία θα συγκέντρωνε 43,2% ο Ερντογάν θα λάμβανε μόνο 40,9% και έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που θα έπαιρνε 42,7% ο Ερντογάν θα έπαιρνε μόνο 40,5%.

Παρόμοια αποτελέσματα εμφανίζει και η δεύτερη έρευνα της εταιρείας Γιαζιτζί. Αν υποψήφιος απέναντι στον Ερντογάν θα ήταν ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στον πρώτο γύρο ο Κιλιτσντάρογλου θα έπαιρνε 44,7% και ο Ερντογάν 41,2%. Στο δεύτερο γύρο θα συγκέντρωνε ο Κιλιτσντάρογλου 52,6%, ενώ ο Ερντογάν 47,4%, ανεξάρτητα αν οι εκλογές γίνονταν πρόωρα ή στην ώρα τους.

Στην ίδια έρευνα σε ερώτηση «Ποιος θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα της Τουρκίας», το 51,6% απάντησε «η συμμαχία της αντιπολίτευσης», ενώ την κυβερνητική συμμαχία επέλεξε μόνο 48,4%. Για το αν θα πρέπει η Τουρκία να επιστρέψει σε κοινοβουλευτικό σύστημα, το 55,3% απάντησε «Ναι», και το 44,7% απάντησε «Όχι».

Ο επικεφαλής της εταιρείας Μουράτ Γκεζιτζί στην αποτίμησή του για την έρευνα θεωρεί ότι «Ο κόσμος, που ορίζει την οικονομία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, θα μετατρέψει την οργή του σε ψήφο αντίδρασης ενάντια στην κυβέρνηση που δεν την ακούει, την κοιτάζει υποτιμητικά και αγνοεί τα προβλήματα. Για το λόγο αυτό, μπορούμε να πούμε ότι η κυβέρνηση είναι πλέον πιο κλονισμένη από ποτέ».

Παρά ταύτα η κυβέρνηση του Ερντογάν προσπαθεί να στηρίξει τη δημόσια υποστήριξή της μετά την πτώση της αξίας της λίρας και τη χαλαρή νομισματική πολιτική που οδήγησαν σε ετήσιο πληθωρισμό στο 79,6% τον περασμένο μήνα, ο υψηλότερος σε περισσότερες από δύο δεκαετίες.

ΠΗΓΗtopontiki.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ