Ανατροπή στα σενάρια για μελλοντικό καταστροφικό σεισμό στην Ελλάδα

Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης ανασκεύασε τα όσα είπε για μεγάλο σεισμό της τάξεως των 8.5 Ρίχτερ και θέλησε να είναι πιο καθησυχαστικός σε νέες δηλώσεις που έκανε σήμερα.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» απάντησε στην ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο να βιώσουμε στην Ελλάδα σεισμό τέτοιου μεγέθους όσο και στην Τουρκία.

«Όσα κτίρια έχουν χτιστεί σύμφωνα με τους κανονισμούς τότε δεν θα έχουμε πρόβλημα. Μπορεί να δούμε έναν τέτοιο σεισμό στην Ελλάδα, ίσως όχι έναν σεισμό 7,8 Ρίχτερ μέσα στην πόλη, αλλά δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε από τώρα.

Πριν γίνει ο σεισμός της Αμοργού το 1956, ο οποίος ήταν 7,5 (σ.σ. Ρίχτερ) υποθαλάσσιος, πολλοί πιστεύανε πως δεν μπορούμε να έχουμε τόσο μεγάλους σεισμούς στην Ελλάδα. Κρίνοντας από το γεγονός ότι έχουμε διαφορετικό σχεδιασμό κτιρίων, ελπίζουμε πως δεν θα δούμε κάτι τέτοιο στη χώρα μας», ανέφερε.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Με βεβαιότητα δεν μπορούμε να το πούμε από πριν. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως συνήθως μπορεί να γίνει στο ίδιο ρήγμα όπως και έγινε. Το ελληνικό τόξο είναι ένα διαφορετικό αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε».

Ο κ. Συνολάκης μίλησε και για την κατασκευή των κτιρίων στην γειτονική χώρα.

«Όταν τα σπίτια είναι τόσο κοντά και δεν έχουν όλα το ίδιο πρόβλημα τότε μπορεί κάποιος να υποθέσει πως οι κατασκευές δεν έγιναν με βάση τους κανονισμούς. Οι μελέτες και οι κατασκευές ήταν ελλιπείς.

Οι εργολάβοι είχαν κατασκευαστικές αστοχίες και θα το δούμε σε βάθος χρόνου. Εάν γινόταν κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, εξαρτάται από το εάν το εστιακό βάθος είναι κοντά στο έδαφος αλλά και από την άλλη μεριά ακόμα και σε σεισμό 9,2 Ρίχτερ υπήρχαν κτίρια που δεν έπαθαν κάτι. Πρέπει να γίνουν έλεγχοι στα κτίρια άμεσα, ξεκινώντας από νοσοκομεία και σχολεία».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ