Ανάπτυξη 2% φέτος και 2,5% το 2025 για την Ελλάδα και σοβαρές προκλήσεις

Για ανάπτυξη 2% φέτος και 2,5% το 2025 στην ελληνική οικονομία, καθώς και αύξηση της απασχόλησης και των πραγματικών μισθών, αλλά και η ισχυρή τουριστική κίνηση, ενισχύουν την κατανάλωση, κάνει λόγο η 6μηνιαία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ – Economic Outlook).

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, παρά την επιβράδυνση στην αύξηση των νέων θέσεων εργασίας, το ποσοστό απασχόλησης και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η αύξηση των μισθών έφτασε το 5,5% στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε ετήσια βάση, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, με τον κατώτατο μισθό να αυξάνεται κατά 9,4% τον Απρίλιο του 2023 και περαιτέρω κατά 6,4% τον Απρίλιο του 2024.

Η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η συνεχής βελτίωση της ευρωστίας των τραπεζών θα στηρίξει τις επενδύσεις, παρά τις σφιχτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες, προσθέτει η έκθεση, με τις επενδύσεις να προβλέπεται να αυξηθούν 9% το 2025.

Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται, με βραδύτερο όμως ρυθμό και προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2,1% στο τελευταίο τρίμηνο του 2025.

Η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ εφέτος και 2,1% το 2025 είναι ενδεδειγμένη, λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους, αναφέρει η έκθεση, το οποίο εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 151% του ΑΕΠ το 2025 από το 161% το 2023. Η ανάπτυξη της οικονομίας και η περαιτέρω πρόοδος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα.

Η έκθεση αναφέρει ότι το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου με 10ετή ομόλογα μειώθηκε κατά 100 μονάδες βάσης (μία ποσοστιαία μονάδα) τον Μάρτιο του 2024 σε σχέση με ένα χρόνο πριν και η διαφορά στην απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων με των αντίστοιχων γερμανικών μειώθηκε στο μισό καθώς η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα.

Σοβαρές προκλήσεις

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της δημοσιονομικής προσαρμογής λόγω του υψηλού χρέους.

Σημειώνει ότι για να συνεχισθεί η μείωση του χρέους, παράλληλα με τις υψηλές δαπάνες που είναι αναγκαίες, λόγω των χαμηλών επενδύσεων τη δεκαετία της κρίσης, της γήρανσης του πληθυσμού και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, θα χρειαστεί διαρκής και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

Η αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία είναι χαμηλότερη κατά ένα τρίτο σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, θα συνέβαλε ταυτόχρονα στη δημιουργία μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου και στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου.

Προϋπόθεση για την αύξηση της παραγωγικότητας είναι να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στην άρση των εμποδίων για τις επενδύσεις, κυρίως με την ενίσχυση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, τη μείωση των εμποδίων που έχουν μείνει σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο του λιανικού εμπορίου και των ελεύθερων επαγγελμάτων και την παροχή περισσότερης και υψηλότερης ποιότητας εκπαίδευσης των ενηλίκων.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι ένα μεγάλο μέρος των δημόσιων επενδύσεων που είναι αναγκαίες για τη στήριξη της ανάπτυξης θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό μετά τον τερματισμό των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας το 2026, κυρίως με τη συγκράτηση της δαπάνης για μισθούς, τη μείωση του κατακερματισμού των δημόσιων προμηθειών, την περαιτέρω προώθηση της ψηφιοποίησης και την απλούστευση των δημόσιων υπηρεσιών καθώς και τη διεύρυνση του αριθμού των φορολογούμενων.

Για την παγκόσμια οικονομία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει εφέτος στο 3,1% (2,9% η προηγούμενη εκτίμηση), ενώ το 2025 θα αυξηθεί ελαφρά στο 3,2% (3% η προηγούμενη εκτίμηση), με στήριξη από τα ισχυρότερα πραγματικά εισοδήματα, καθώς θα μειώνεται ο πληθωρισμός, και τη μείωση των επιτοκίων.

Για την Ευρωζώνη η ανάπτυξη θα είναι και εφέτος αναιμική (0,7% έναντι 0,5% το 2023) για να ενισχυθεί το 2025 στο 1,5%, ενώ για τις ΗΠΑ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6% εφέτος και 1,8% το 2025.

Η οικονομία της Κίνας προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,9% το 2024 και 4,5% το 2025 (4,7% και 4,2% αντίστοιχα οι προηγούμενες εκτιμήσεις).

Η Βρετανία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 0,4% φέτος (σε σύγκριση με 0,7% προηγουμένως) και 1% το 2025 (1,2% η προηγούμενη εκτίμηση).

Στην Ιαπωνία, αναμένεται ανάπτυξη 0,5% το 2024 σε 1,1% το 2025, σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις 1% και για τα δύο έτη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δημοσκόπηση για γέλια για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς – Ποιοι κύκλοι τρομοκρατούνται από την άνοδο Κασσελάκη

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Είδατε,...

Το… απαγορευμένο βίντεο που λαμβάνουν στα κινητά τους επιτελείς του Mega Channel για το παρελθόν της Αναστασίας Γιάμαλη (vid)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι δύο δημοσιογράφοι που ακούγεται ότι θα αντικαταστήσουν την Αναστασία Γιάμαλη στο Kontra Channel

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Όπως...