Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Ανατιμήσεις «φωτιά»

Την ώρα που η ακρίβεια έχει μετατραπεί σε μάστιγα για τα νοικοκυριά κι ενώ οι αγορές στο σούπερ μάρκετ, το ρεύμα και τα καύσιμα προκαλούν «πονοκέφαλο» στους καταναλωτές, οι διακοπές του καλοκαιριού συμπληρώνουν το «παζλ», συνθέτοντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την τσέπη των Ελλήνων, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν μία περιουσία για ακτοπλοϊκά εισιτήρια και καταλύματα.

Σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες, είναι προτιμότερο για μία οικογένεια να αναζητήσει ένα πακέτο διακοπών μέσο ξένων πρακτόρων, παρά με τον παραδοσιακό τρόπο. Ακόμα και για ένα ταξίδι τριών ωρών σε κοντινό προορισμό το κόστος για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στα πλοία, είναι πλέον απαγορευτικό για τη μέση οικογένεια.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός πως γονείς με δύο παιδιά έως 10 ετών για να ταξιδέψουν στις αρχές Ιουλίου, από τον Πειραιά μέχρι την Πάρο μαζί με αυτοκίνητο, θα χρειαστεί να καταβάλλουν 530 ευρώ, ενώ αν τα παιδιά είναι άνω των 10 ετών το κόστος φτάνει τα 632 ευρώ. Από το λιμάνι της Ραφήνας για την Τήνο η ίδια οικογένεια με παιδιά άνω των 10 ετών θα πληρώσει 414 ευρώ, ενώ για ένα ζευγάρι με μοτοσυκλέτα μικρού κυβισμού το κόστος φτάνει τα 200 ευρώ.

«Πλέον για μια μέση ελληνική οικογένεια τα περισσότερα όμορφα νησιά των Κυκλάδων είναι απροσπέλαστα, η κυβέρνηση θα πρέπει να σκύψει και στο συγκεκριμένο θέμα για να μπορέσουν οι τιμές να διατηρηθούν ή να μειωθούν», επεσήμανε τουριστικός πράκτορας.

Νέες ανατιμήσεις μέσα στο καλοκαίρι στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Παράλληλα, «τσουχτερή» είναι η τιμή των ναύλων αν η οικογένεια επιλέξει τη μακρινή Ρόδο, ένα ταξίδι 18 ωρών, οπότε θα χρειαστεί καμπίνα. Μαζί με το αυτοκίνητο το κόστος του ταξιδιού μετ’ επιστροφής εκτινάσσεται στα 1.014 ευρώ, σχεδόν 200 ευρώ πάνω από τον κατώτατο μισθό.

«Τα ακτοπλοϊκά εισηγήτρια πήραν μεγάλη αύξηση το ’22 με την αύξηση των καυσίμων που έφτασε το 40%. Αυτή η αύξηση δεν έφυγε, έμεινε», ανέφερε ο πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Κρήτης.

Αντίστοιχα για τη Λήμνο από το λιμάνι του Λαυρίου, ένα ταξίδι εννέα ωρών, το κόστος της οικογένειας με αυτοκίνητο και με παιδιά μικρότερα των 10 ετών, στην οικονομική θέση είναι 346 ευρώ, με τα μεγαλύτερα παιδιά 403 ευρώ. Στην περίπτωση, δε, που επιλέξουν καμπίνα το κόστος φτάνει στα 755,40ευρώ. Φορείς της αγοράς πάντως δεν αποκλείουν να υπάρξουν και νέες ανατιμήσεις μέσα στο καλοκαίρι.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

Ο πόλεμος του Στέφανου Κασσελάκη στο deal της Attica Bank είναι πόλεμος (και) στον Αλέξη Τσίπρα

PeriodistaΤις προάλλες εξηγήσαμε για ποιους λόγους ο Στέφανος Κασσελάκης...