Ακρίβεια: Έλεγχοι σε 100 βασικά προϊόντα

Συναντήσεις με όλους τους παραγωγικούς φορείς – εταιρείες σούπερ μάρκετ, πολυεθνικές που προμηθεύουν προϊόντα, βιομηχανίες τροφίμων, καταναλωτικές οργανώσεις και τους επικεφαλής των ανεξάρτητων αρχών που εποπτεύουν τον ανταγωνισμό και την αγορά πραγματοποίησε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε στην εφημερίδα “Απογευματινή” το σχέδιό του για την αποκλιμάκωση των τιμών. Μίλησε για μηδενικό πληθωρισμό στο ράφι και ανακοίνωσε στοχευμένους ελέγχους και αύξηση των ανώτερων ορίων των προστίμων.

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» για την ακρίβεια

Ο κος Θεοδωρικάκος δηλώνει “συγκρατημένα αισιόδοξος” και περιγράφει τον ρόλο του υπουργείου Ανάπτυξης στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, όπως και ο ολόκληρος ο δυτικός κόσμος, βίωσε μια μεγάλη άνοδο των τιμών”,σημείωσε. Ο ίδιος συμπληρωσε πως “οι αιτίες είναι πολλές: οι ανατροπές στην παραγωγική διαδικασία που προκάλεσε η πανδημία, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα από τους πολέμους που ακολούθησαν, η εκτόξευση των τιμών στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια”.

“Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνησή μας στήριξε την κοινωνία. Στην περίοδο του κορωνοϊού διαφυλάξαμε την κοινωνική συνοχή διαθέτοντας δεκάδες δισ. για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.

Στη συνέχεια ήμασταν δίπλα στον πολίτη σε κάθε περίπτωση”,τονισε. “Επισημαίνω χαρακτηριστικά την κρατική αρωγή στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Και στον πληθωρισμό των τροφίμων αντιδράσαμε με μία σειρά μέτρων, τα οποία παρατείνονται μέχρι το τέλος του έτους”,σημείωσε ο ίδιος.

Υπενθυμισε, επισης, τα εως τωρα μετρα: “Το καλάθι του νοικοκυριού, η υποχρέωση ανακοίνωσης των ανατιμήσεων από τα σούπερ μάρκετ προς το υπουργείο, η διατήρηση του ίδιου περιθωρίου μικτού κέρδους με αυτό που υπήρχε προ της 31ης Δεκεμβρίου του 2021, η απαγόρευση προωθητικών ενεργειών όταν στο τρίμηνο έχει προηγηθεί ανατίμηση, η καθαρή τιμή -net pricing – στο σύνολο των νωπών προϊόντων, το πλαφόν κέρδους 7% στο βρεφικό γάλα και η ανακοίνωση των ενδεικτικών τιμών στο e-katanalotis”.

Για την ακρίβεια ανέφερε πως «θα γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι με βάση παρατηρητήριο τιμών για 100 βασικά προϊόντα, για τα οποία θα παρακολουθούμε τις τιμές αγοράς και πώλησης από τις επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ».

Ο κος Θεοδωρικάκος ανέφερε πως “στηρίζουμε τις Ανεξάρτητες Αρχές: την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τον Συνήγορο του Καταναλωτή”. «Συναντήθηκα ήδη μαζί τους», σημείωσε, συμπληρωνοντας πως “το υπουργείο Ανάπτυξης είναι αρωγός στην προσπάθειά τους με στήριξη στις υποδομές και το προσωπικό που χρειάζονται”.

«Ο πληθωρισμός φυσικά δεν αντιμετωπίζεται με έναν νόμο και ένα άρθρο. Αλλά, να ξέρετε πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να στηρίξουμε τη μέση ελληνική οικογένεια και ιδιαίτερα όσους έχουν ανάγκη», τόνισε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

Ο πόλεμος του Στέφανου Κασσελάκη στο deal της Attica Bank είναι πόλεμος (και) στον Αλέξη Τσίπρα

PeriodistaΤις προάλλες εξηγήσαμε για ποιους λόγους ο Στέφανος Κασσελάκης...