Ακίνητα: «Φωτιά» οι τιμές για αγορά και ενοικίαση – Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις

Φωτιά πήραν τα ενοίκια και το τρίτο τρίμηνο του 2023… Σύμφωνα με τον Spitigatos Insights η πορεία τους συνεχίζει να είναι σταθερά ανοδική στο 12% μέση τιμή, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022.Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα Προάστια Πειραιά (+23%), στο Δήμο Θεσσαλονίκης (+21%) καθώς και τα Δυτικά Προάστια Αττικής (+19%). Όσον αφορά την ενοικίαση κατοικιών, οι υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές καταγράφηκαν στα Νότια Προάστια Αττικής (11,8€/τ.μ.), έναντι 10.8 ευρώ πέρυσι, καταγράφοντας άνοδο.


Στις Κυκλάδες η αύξηση είναι  της τάξεως του 9.1% (11,3€/τ.μ.) ενώ  τα Βόρεια Προάστια Αττικής (10,8€/τ.μ.).
Ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές της Αττικής καταγράφηκαν ακόμη μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις σε σχέση με πέρσι. Για παράδειγμα, μια κατοικία στο Γουδή έχει μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης 10,8€/τ.μ., παρουσιάζοντας αύξηση +26% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, ενώ στην περιοχή Πατησίων – Αχαρνών η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φτάνει τα 7,9€/τ.μ., ακριβότερη κατά 14% σε σχέση με πέρσι. Αντίστοιχα, στο Κέντρο της Αθήνας η αύξηση φτάνει το 19% και στην περιοχή του Ζωγράφου το 9%.

Στη Θεσσαλονίκη, η αύξηση στη Θέρμη έφθασε το 21%, με αύξηση +21%, στη Σταυρούπολη με αύξηση 19% καθώς και στην Καλαμαριά με αύξηση 10%.
Ενδεικτικά, ο δήμος Θεσσαλονίκης καθώς και οι περιφερειακοί δήμοι σημείωσαν άνοδο 8.2% και 11.2%, με το μέσο ζητούμενο μίσθωμα να διαμορφώνεται εκεί στα 8.7 ευρώ/τ.μ. και 6.7 ευρώ/τ.μ., αντίστοιχα.

Στην Ηπειρωτική Ελλάδα από την άλλη, οι περιοχές με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατοικιών ήταν για το τρίτο τρίμηνο του 2023 ο νομός Λάρισας (7,5€/τ.μ.) και η Αχαΐα (7,4€/τ.μ.) – περιοχές που παρουσιάζουν και υψηλό ενδιαφέρον για ενοικίαση φοιτητικών κατοικιών.

Πωλήσεις κατοικιών

Την ίδια ώρα σύμφωνα πάντα  με τα στοιχεία του δείκτη τιμών της Spitogatos, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2023, η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση ήταν υψηλότερη στα νότια προάστια της Αθήνας, με 3.611 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και χαμηλότερη στην Καστοριά με 588€ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η μεγαλύτερη αύξηση σε αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφηκε στα προάστια του Πειραιά κατά 23,20%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση στην Καστοριά με -16,10%.
Ειδικότερα στις πωλήσεις κατοικιών πρωταθλητής στις αυξήσεις των τιμών είναι τα προάστια του Πειραιά (Κορυδαλλός, Μοσχάτο, Νίκαια κ.λπ.) αλλά και τα δυτικά προάστια όπου οι τιμές πώλησης καταγράφουν αύξηση 23,20% και πλέον διαμορφώνονται στα 1.714 ευρώ το τετραγωνικό από 1.391 ευρώ στο γ’ τρίμηνο του 2022.
Στα δυτικά προάστια οι τιμές αυξήθηκαν κατά 19,20% και διαμορφώθηκαν στα 1.800 ευρώ το τετραγωνικό από 1.510 ευρώ το τετραγωνικό.
Αύξηση 14% καταγράφουν οι τιμές στα νότια προάστια  σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.
Όσον αφορά το κέντρο της Αθήνας, συνεχίζει να τραβά πάνω του όλα τα βλέμματα με τις τιμές πώλησης των κατοικιών να καταγράφει αύξηση 14,40% και τη μέση τιμή πώλησης να διαμορφώνεται στα 2.000 ευρώ το τ.μ. (από 1.748 ευρώ το τ.μ., την αντίστοιχη περυσινή περίοδο).
Στα βόρεια προάστια οι τιμές των ακινήτων διαμορφώνονται στα 2.915 ευρώ το τ.μ., σημειώνοντας αύξηση 10,90% σε σχέση με πέρυσι.
Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική είναι η αύξηση τιμών που καταγράφεται στις τιμές των ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, καθώς στο γ’ τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 21,20% και διαμορφώθηκαν στα 2.164 ευρώ το τ.μ. από 1.786  ευρώ πέρυσι.

ΠΗΓΗtopontiki.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Μάκης Βορίδης στη «Γη της Ελιάς»; Παραιτήθηκε και πάει… Μάνη με ρόλο-έκπληξη!

Ο Μάκης Βορίδης παραιτήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και φημολογείται ότι θα παίξει στη "Γη της Ελιάς" ως Επιθεωρητής Επιδοτήσεων!

Μαξίμου 2015: Το απειλητικό μήνυμα πανίσχυρου εκδότη που «πάγωσε» κορυφαίο υπουργό του Αλέξη Τσίπρα – Η αλήθεια για τους εκβιασμούς στα media

Πρωτοκλασάτος υπουργός δείχνει SMS εκδότη με έμμεση απειλή για πρωτοσέλιδο. Το περιστατικό που αποκαλύπτει πώς λειτουργούσε η πίεση.

Ναύαρχος Αποστολάκης: Σοβαρές καταγγελίες για τις επιπτώσεις του έργου του Λάτση – Ποιος πληρώνει τις ρήτρες εκατομμυρίων ευρώ;

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης καταγγέλλει τα προβλήματα των έργων στο Ελληνικό: κυκλοφορία, ηχορύπανση, πλημμύρες και απώλεια πρασίνου.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ στην υπόθεση «εκβιασμού» της Ζέττας Μακρή – Κλειδί το τιμολόγιο που παρουσίασε ο δημοσιογράφος

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση εκβιασμού της Ζέττας Μακρή από δημοσιογράφο. Ο κατηγορούμενος παρουσιάζει τιμολόγιο και κάνει λόγο για εμπορική συμφωνία. Όλα θα κριθούν στο Αυτόφωρο. Οι ισχυρισμοί και η αντίδραση της βουλευτού.