Αισχροκέρδεια σε μάσκες και τεστ με κυβερνητικές πλάτες – Αδιάφορος ο Άδωνις

Το αξίωμα της ασύδοτης αγοράς πως «η κρίση γεννά ευκαιρίες» βρήκε ξανά επιβεβαίωση, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας και ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την προφύλαξη των πολιτών στη χώρα μας από τον κορωνοϊό.

Και αν στην έναρξη της πανδημίας πριν από 22 μήνες μπορούσε να επικαλεστεί κάποιος το επιχείρημα της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων υλικού (μάσκες, αντισηπτικά, κ.λπ.), προκειμένου να «δικαιολογήσει» την αισχροκέρδεια των ανατιμήσεων έως και 3.000% σε αυτά τα είδη, σήμερα η ευθύνη βαρύνει κατά βάση την κυβέρνηση, η οποία είτε αδιαφορεί είτε αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αποκόμισης κέρδους της τάξεως του 650% ή ακόμη και του 900% στα rapid tests, τετραψήφιων ποσοστών κέρδους όπως 1.150% στις μάσκες υψηλής προστασίας ΚΝ-95 ή των πανάκριβων PCR.

Ειδικά για το τελευταίο ο υπουργός Ανάπτυξης δείχνει αδιάφορος για το πώς θα αναλάβουν οι  Έλληνες πολίτες το υψηλό κόστος. Αρχικά επιχείρησε να κατηγορήσει στην κρατική ραδιοφωνία την αξιωματική αντιπολίτευση πως είναι ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ το ότι η τιμή του μοριακού τεστ στην Κύπρο ξεκινά από 25 ευρώ.

Όταν όμως ο δημοσιογράφος του εξήγησε ότι η πληροφορία έρχεται από τον εκπρόσωπο Τύπου του κυπριακού υπουργείου Υγείας, που νωρίτερα είχε μιλήσει στην ίδια εκπομπή, είπε πως «χθες (σ.σ.: προχθές) μίλησε ο κ. Πλεύρης με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου και η τιμή που μας έδωσαν είναι 20-50 ευρώ. Μία τιμή υπάρχει στα 20 ευρώ στην Κύπρο σε μια εταιρεία, η οποία, όπως μας είπαν οι δικοί μας γιατροί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε συνάντηση που κάναμε, μας έφεραν τα χαρτιά ότι είναι πολύ χαμηλής αξιοπιστίας, κινέζικο, και όχι παρόμοιο με αυτά που πωλούνται εδώ».

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Ανάπτυξης  Άδωνις Γεωργιάδης πέταξε το μπαλάκι της συνταγογράφησης των τεστ PCR στο υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα, σε σχέση με τη συνταγογράφηση των PCR είπε πως έχει λογική ως αίτημα, αλλά αυτό αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας να το αποφασίσει, καθώς τα κόστη θα ενσωματώνονταν στα έξοδα του ΕΟΠΥΥ. Κάτι που, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να το επωμιστεί.

Στο μεταξύ, ενώ οι πολίτες σχηματίζουν τεράστιες ουρές σε φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα για rapid test ή μοριακό έλεγχο με κόστος δυσβάσταχτο για τον μέσο οικογενειακό προϋπολογισμό, ο επιχειρηματίας Στράτος Σεϊτανίδης αποκάλυψε μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Kontra πως ο ίδιος εισάγει χονδρικά rapid test από τη Γερμανία που κοστίζουν μόλις 80 λεπτά του ευρώ. Ως εκ τούτου, εύλογα γεννώνται ερωτήματα για τον λόγο για τον οποίον οι πολίτες καλούνται να πληρώνουν πολλαπλάσια ποσά, το λιγότερο 6 -8 ευρώ, για ένα rapid test.

Για τις μάσκες υψηλής προστασίας ΚΝ-95, οι οποίες κοστίζουν συνήθως 1 ευρώ, ανέφερε πως τις εισάγει έναντι μόλις 8 λεπτών του ευρώ τη μία: «Θέλετε να σας πω για τις μάσκες ΚΝ-95;  Έχουν κόστος 8 λεπτά (0,08 ευρώ) στο εργοστάσιο. Τα φαρμακεία τις πουλάνε 1 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗavgi.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ