ΑΑΔΕ: Τα νέα στοιχεία στην πλατφόρμα υποβολής ΦΠΑ

Διευρυμένες, από 1/3/2024, είναι οι λειτουργικότητες της πλατφόρμας υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, για τη διευκόλυνση εφαρμογής του κανόνα των ανεκτών αποκλίσεων, κατά τη δήλωση εξόδων που υπερβαίνουν κατά 30% τα έξοδα που έχουν διαβιβασθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Στο εξής η πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ θα παρακολουθεί το σύνολο των εξόδων που δηλώνονται προοδευτικά σε όλο το φορολογικό έτος και συγκρίνει το άθροισμα αυτών με το άθροισμα των εξόδων της επιχείρησης που έχουν καταχωρηθεί για το ίδιο χρονικό διάστημα στην πλατφόρμα myDATA.

Δήλωση ΦΠΑ μεταγενέστερης περιόδου

Χάρη στη νέα αυτή λειτουργικότητα, οι επιχειρήσεις μπορούν να καταχωρούν σε δήλωση ΦΠΑ μεταγενέστερης περιόδου (μήνα ή τριμήνου), τυχόν έξοδα που εκδόθηκαν και εμφανίζονται γι’ αυτές στην πλατφόρμα myDATA σε προηγούμενη περιόδο της ίδιας χρήσης, αλλά δεν τα συμπεριέλαβαν στη δήλωση ΦΠΑ της περιόδου αυτής. Πχ. παραστατικό εξόδου που εκδόθηκε και καταχωρήθηκε στην πλατφόρμα myDATA τον Φεβρουάριο 2024, αλλά δεν το συμπεριέλαβε η επιχείρηση στα έξοδα της δήλωσης ΦΠΑ για τον μήνα Φεβρουάριο, μπορεί να το συμπεριλάβει σε επόμενη δήλωση ΦΠΑ, μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2024.

Για την πληρέστερη ενημέρωση και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων κατά την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ, θα ακολουθήσει σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ με οδηγίες και παραδείγματα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να ενημερωθούν μέσω του Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ: +30 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:30 – 17:00.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ