Ίλιγγο προκαλεί το χρηματικό ποσό που θα πληρώσει για τον Πλεύρη

«Καμπάνα» συνολικού ύψους 100.000 ευρώ από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στο κανάλι ΑΡΤ, για την αντισημιτική ρητορική του Κωνσταντίνου Πλεύρη μέσα από τη συχνότητά του. Πρόκειται για δύο πρόστιμα ύψους 50 χιλιάδων ευρώ έκαστο. Ένα για «δυσμενείς διακρίσεις στη βάση εθνικότητας και θρησκεύματος» και ένα για «παραβίαση της νομικής υποχρέωσης περί ποιοτικής στάθμης προγράμματος».

Το επίμαχο πρόγραμμα ήταν η εκπομπή «Εν Κατακλείδι» της 02/05/2019, με παρουσιαστή τον ιδιοκτήτη του ΑΡΤ και πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη. Καλεσμένος της εκπομπής ήταν ο Κωνσταντίνος Πλεύρης για να παρουσιάσει ένα βιβλίο για το Άουσβιτς. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, μεταξύ άλλων, ο δικηγόρος-συγγραφέας «εντέχνως αλλά σαφώς» αμφισβήτησε το Ολοκαύτωμα, εμφανίζοντας τους κρατούμενους ως «ως διάγοντες σχεδόν σε ζηλευτή πολυτέλεια» μέσα στα κολαστήρια, ενώ άφησε υπαινιγμούς ότι οι Εβραίοι από την πλευρά τους θεωρούσαν τους άλλους ανθρώπους «ζώα» και «κτήνη».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την σχετική απόφαση, «στην εταιρεία με την επωνυμία «CITY NEWS ΑΕ», ιδιοκτήτρια του τηλεοπτικού σταθμού «ΑΡΤ» Ν. Αττικής την διοικητική κύρωση του προστίμου: α) των 50.000 ευρώ για δυσμενείς διακρίσεις στη βάση εθνικότητας και θρησκεύματος και β) εκείνο των 50.000 ευρώ για τη μετάδοση προγράμματος υποβαθμισμένης ποιοτικής στάθμης».

Από την πλευρά του το κανάλι υποστήριξε στην ακρόασή του ότι «προέβαλε, με επιφύλαξη, τη διαφορετική άποψη του κ. Πλεύρη σχετικά με τα εν λόγω ιστορικά γεγονότα, επισημαίνοντας τη διάστασή της με την επίσημη ιστορία», ότι «με σαφήνεια ο παρουσιαστής της εκπομπής διαχώρισε τη θέση του και κάλεσε σε δημόσιο διάλογο σχετικά με το θέμα» και ότι «δεν παρουσιάστηκαν «γεγονότα». Παρουσιάστηκε το βιβλίο του εν λόγω συγγραφέως, ο οποίος έκανε αναγωγή σε προγενέστερες ιστορικές πηγές, χωρίς να υιοθετηθούν οι ιστορικές του απόψεις».

Επιπλέον, το ΕΣΡ παρουσίασε στην σχετική του απόφαση δύο καρτέλες που μετέδωσε το ΑΡΤ κατά τη διάρκεια της επίμαχης εκπομπής. Μια στην οποία καλούσε τους τηλεθεατές να ψηφίσουν για τη διεξαγωγή δημόσιας συζήτησης μεταξύ του Κωνσταντίνου Πλεύρη και τους εκπροσώπους του Ισραηλιτικού Συμβουλίου για το Ολοκαύτωμα, μέσω γραμμών υψηλής χρέωσης, και άλλη μια στην οποία το κανάλι πρόσφερε έναντι αντιτίμου τρία βιβλία του δικηγόρου και συγγραφέα για τον αντισημιτισμό, το Άουσβιτς και τον Χίτλερ.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανατροπή με Αναστασία Γιάμαλη και ΣΚΑΪ;

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Νέα δημοσκόπηση-σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλες απώλειες και για τη ΝΔ – Που πάνε οι ψηφοφόροι

Τα κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές, τη συνεχή «αιμορραγία» των...