Έρχονται νέες αυξήσεις σοκ ακόμα και στο εμφιαλωμένο νερό – Το νέο voucher – «κουπόνι ανταμοιβής» που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Δεν σταματούν οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και μετά τις ευρωεκλογές, την ίδια ώρα που η ακρίβεια μαστίζει τους πολίτες.

Τα 2 τελευταία χρόνια τα νοικοκυριά πληρώνουν συνέχεια πολύ υψηλές τιμές για κάθε σημαντική συναλλαγή. Ενοίκια, σούπερ μάρκετ, ρεύμα και θέρμανση είναι μόνο λίγες από τις βασικές ανάγκες που έχουν εκτοξευθεί.

Τώρα θα μπει και στη ζωή τους το Συστήμα Επιστροφής Εγγυοδοσίας, το οποίο θα αυξήσει τις τιμές στο εμφιαλωμένο νερό και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα το εμφιαλωμένο νερό των 500 ml θα φθάσει στα 0,60 ευρώ, από 0,50 που πωλείται σήμερα με βάση ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στην ίδια ρύθμιση, μάλιστα, εντάσσονται και άλλα αφεψήματα και ποτά που πωλούνται συσκευασμένα σε αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό όπως αναψυκτικά, χυμοί, μπύρες, κρασιά και γάλα, επισημαίνει ο πρόεδρος εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος.

Ειδικότερα τονίζει ότι την 1η Ιουλίου έρχονται ανατιμήσεις έως 20% στα νερά, τα αναψυκτικά, τους χυμούς και τις μπίρες», εξαιτίας της εισαγωγής του Συστήματος Επιστροφής Εγγυοδοσίας (DRS) και στην Ελλάδα.

Βέβαια, στο ΦΕΚ που γνωστοποιούνται οι επερχόμενες ανατιμήσεις, προβλέπεται πως η αύξηση της τιμής θα αντισταθμίζεται από voucher επιστροφής των πλαστικών δοχείων στο κατάστημα.
Όπως και να έχει πάντως η νέα ρύθμιση που θα ωθήσει ψηλότερα τις τιμές, θα αφορά στις εξής συσκευασίες μιας χρήσης:

  • Aλουμίνιο έως 1 λίτρο
  • Γυαλί έως 1,3 λίτρα
  • Πλαστικό έως 3 λίτρα.

Τα προϊόντα που θα επηρεαστούν είναι μπύρα, κρασί, νερό, αναψυκτικά, χυμοί, στιγμιαία ποτά και γάλα.

Οι ανατιμήσεις αναμένεται να είναι κατά 10 με 15 λεπτά του ευρώ σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα. Αναλυτικά, το εγγυοδοτικό αντιστάθμισμα της τιμής καθορίζεται σε 0,10 ευρώ για κάθε επιστροφή συσκευασίας από αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό έως μισό λίτρο και σε 0,15 ευρώ για κάθε επιστροφή συσκευασίας από αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό μεγαλύτερη του μισού λίτρου και έως το μέγιστο μέγεθος συσκευασίας που προβλέπει το σύστημα.

Αυτά τα ποσά θα πληρώνονται προκαταβολικά από τον καταναλωτή καθώς θα έχουν ενσωματωθεί στην τιμή, και θα του επιστρέφονται εφόσον επιστρέψει τη συσκευασία.

Τα χρήματα θα επιστρέφονται μέσω voucher ή «κουπόνι ανταμοιβής» και η υποχρέωση επιστροφής των συσκευασιών ισχύει ανεξάρτητα από το αν η συσκευασία πωλήθηκε από την ίδια επιχείρηση λιανικής πώλησης ή από άλλη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ