Έρχεται αύξηση-σοκ στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Στα 4 έτη ανεβάζει η έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (σύμφωνα με στοιχεία του 2022) τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους νέους εργαζόμενους.

Όπως επισημαίνει οτι τα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης, που είναι το πρώτο όριο συνταξιοδότησης, είναι πιθανό να αυξηθούν στα 66 έτη για καταβολή πλήρους σύνταξης.

Αν και δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο γενικό όριο ηλικίας που είναι τα 67 έτη, δεν αποκλείεται και εκεί ανάλογη αύξηση ορίων με γενικό όριο τα 71 έτη, από τα 67 που είναι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι η μνημονιακή παρέμβαση του 2015 τροποποίησε -προβλέποντας μεταβατικό διάστημα- τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας και όχι τα γενικά όρια.

Συμφωνα και με τα λεγόμενα του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου τα όρια ηλικίας θα εξεταστούν στα τέλη του 2026 με βάση τις εξελίξεις στο προσδόκιμο ζωής.

Δηλαδή αν ο «αλγόριθμος» που συνδέει το προσδόκιμο ζωής μετά τα 65, με τα όρια ηλικίας δείξει ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, τότε από το 2027 οι ηλικίες συνταξιοδότησης θα αλλάξουν.

Οι αλλαγές στα όρια ηλικίας θα είναι αυτόματες καθώς με σχετική διάταξη που έχει ψηφιστεί από το 2010 με τον ασφαλιστικό νόμο 3863, η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξάνεται εφόσον αυξάνεται και το προσδόκιμο ζωή μετά το 65ο έτος.

Μέχρι τώρα δε χρειάστηκε να γίνει καμία αλλαγή αφενός γιατί τα όρια ηλικίας πήγαν στα 62 και 67 (από 60 και 65) και αφετέρου διότι με την πανδημία το προσδόκιμο ζωής δεν αυξήθηκε οπότε και πάλι δεν έγινε καμία περαιτέρω προσαρμογή των ορίων ηλικίας.

Παράλληλα όμως ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης ξεκαθαρίζει ότι «μπορεί ο νόμος του 2010 να προέβλεπε την αναπροσαρμογή των ορίων με βάση το προσδόκιμο ζωής, αλλά το 2012 το δεύτερο μνημόνιο επέβαλε απότομη αύξηση των ορίων κατά δύο έτη, από τα 60 στα 62 και από τα 65 στα 67, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται σήμερα στην κορυφή των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και τη μέση πραγματική ηλικία αποχώρησης από τον ενεργό εργασιακό βίο».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ